Ska du ut och resa och oroar dig för höga kostnader för ditt mobilanvändande? Då har du hamnat rätt. Tidigare har många fått betala höga räkningar för mobilanvändande utomlands. Trots att det blivit enklare och billigare att använda sin mobiltelefon utomlands så finns det vissa saker att tänka på när du reser utomlands. Här ger vi dig 6 anledningar till att du bör se över ditt mobilabonnemang innan du reser.
Roaming utomlands
Först och främst är det viktigt att undersöka om du över huvud taget kan använda ditt abonnemang utomlands. Vissa abonnemang har begränsningar och operatörer har rätt att inte erbjuda roaming. Roaming, som på engelska betyder att vandra, handlar just om att vandra mellan olika nät i olika länder. När vi pratar om roaming här refererar vi till när du kopplar upp dig till ett utländskt nät för att ringa, surfa eller skicka sms.
Surfa inom EU
Det har blivit betydligt lättare och billigare att använda sin telefon utomlands, inte minst inom EU. Sen 2017 finns inga tilläggsavgifter för roaming inom EU. Det betyder att operatörer inte kan ta ut en extra kostnad för sms, samtal och surf, och det gäller oavsett var du är inom EU. Norge, Island och Lichtenstein innefattas också av avtalet – men inte Storbritannien. Det är dock viktigt att komma ihåg att operatörer ändå kan begränsa den mängd data som du kan använda utomlands.
När din utlandsdata är förbrukad bör du få ett meddelande om hur du gör för att köpa mer data och vad det kommer att kosta. Kolla upp hur mycket surf du har i ditt abonnemang innan du reser, då kan du enklare planera och slipper kanske köpa till extra surf – som snabbt kan bli dyrt. Kom ihåg att koppla upp dig på WiFi när du är på hotell, restauranger och liknande platser med en offentlig uppkoppling, det kan du spara mycket data på.
Hur mycket surf ingår inom EU?
Operatör | EU-surf |
---|---|
Hallon | Upp till 30 GB |
Vimla | Upp till 33 GB |
Comviq | Upp till 20 GB |
Fello | Använd hela din surfmängd |
Halebop | Upp till 50 GB |
Telenor | Upp till 100 GB |
Chilimobil | Upp till 25 GB |
Använda sin mobiltelefon utanför EU
Om du vistas utanför EU:s gränser kan det vara mycket dyrt att ringa, ta emot samtal och surfa på internet. För att undvika skyhöga kostnader kan det vara smart att stänga av dataroamingen. Stänger du av dataroamingen så stänger du av mobildatan, men du är fortfarande tillgänglig för att ta emot sms och samtal samt kan fortfarande koppla upp dig på trådlösa nätverk för att ta emot mobildata.
När du är i ett nytt land så får du i regel alltid ett sms som informerar dig om priser för samtal, sms och surf i det landet. Om du ska vistas utomlands utanför EU och vet med dig att du kommer använda mycket data så kan det vara smart att köpa ett surfpaket. Många operatörer erbjuder olika paket för mobilanvändning utomlands, och du kan ofta skicka ett sms för att aktivera erbjudandet. Till exempel så erbjuder operatören Comviq olika surfpaket för länder utanför EU.
Telenor Familj erbjuder familjer möjligheten att ringa till varandra utan extra kostnad oavsett var i världen de är. Har du en dotter som studerar i Japan och en son som reser i Mexico kan Telenor Familj vara något för dig.
Kostnader till havs
Ska du på en internationell kryssning? Kul för dig! Vi vill dock varna för dyra satellitkostnader då EU:s nya förordning är landbaserad. Befinner du dig någonstans ute på Medelhavet där du inte har möjlighet att koppla upp dig till en mobilmast så riskerar du att åka på kostnader för att din telefon kopplar upp sig mot en satellitsändare. Vet du med dig att du kommer vara till havs och långt ifrån mobilmaster, kolla upp vad ditt mobilabonnemang har för avtal och erbjudanden. Telia har till exempel roaming med MCP vilket tillgängliggör internationell roaming på fartyg och kryssningsfartyg i Europa.
Mobilabonnemang för dina ändamål
I en vardag där vi ständigt är uppkopplade så är det svårt att föreställa sig att inte ha tillgång till internet för att kunna kolla upp bussresor, beställa biobiljetter eller kommunicera med våra vänner. Idag behöver vi inte avstå från detta när vi reser utomlands, men det är bra om du är förberedd och medveten om vad som gäller så att du till fullo kan njuta av din semester.
Vi hoppas att denna artikel har varit till nytta och att du utan problem kommer att kunna använda ditt mobilabonnemang när du reser utomlands.
Tänk på detta innan du reser utomlands
- Hur mycket surf ingår inom EU?
- Vad kostar det att köpa mer surf?
- Kan du använda sparad surf inom EU?
- Ska du resa utanför EU? Vad kostar ett surfpaket?
- Ska du tillbringa mycket tid till havs? Hur fungerar det med surf där?
Förebygg hellre än att ångra
Vid första anblick kan det kännas lite meckigt att undersöka hur det faktiskt ser ut hos din operatör när du ska resa utomlands, men det är alltid värt besväret. Om du inte har koll på hur mycket det kan kosta att använda din mobiltelefon utanför EU så kan det bli en riktigt dyr historia. Även om du ska få ett sms när din mobiltelefon ansluter sig till en mobilmast i utlandet så är det bra att du själv vet ungefär hur mycket du kan använda din telefon utan att behöva betala skyhöga avgifter.
Frågor och svar om mobilanvänding utomlands
Hur mycket surf du kan använda utomlands beror på din operatör och abonnemang. I tabellen på vår sida hittar du information om hur mycket surf operatörerna erbjuder om du reser inom EU.
Om du reser utanför EU och inte har köpt ett specifikt surfpaket för resan kan det vara en bra idé att stänga av roaming på din mobiltelefon. Telefonen använder nämligen ganska mycket data i bakgrunden.
Om du vill surfa utomlands behöver du sätta på roaming på din mobiltelefon. Du behöver även ha ett abonnemang med surf. Inom EU får du använda en viss mängd av din vanliga surf under resan, annars behöver du köpa till ett surfpaket.