6 anledningar till du bör se över ditt mobilabonnemang innan du reser

Skall du ut och resa och oroar dig för höga kostnader för ditt mobilanvändande? Då har du hamnat rätt. Vi har alla hört skräckhistorier om skyhöga mobilräkningar efter resor utomlands. Tidigare har många betalat höga notor för mobilanvändande utomlands. Trots att det blivit enklare och billigare att använda sin mobiltelefon utomlands finns det vissa saker att tänka på när du reser utomlands. Här ger vi dig 6 anledningar till att du bör se över ditt mobilabonnemang innan du reser.

Roaming utomlands

Först och främst är det viktigt att undersöka om du över huvud taget kan använda ditt abonnemang utomlands. Vissa abonnemang har begränsningar och operatörer har rätt att inte erbjuda roaming. Roaming, som på engelska betyder att vandra, handlar just om att vandra mellan olika nät i olika länder. När vi pratar om roaming här refererar vi till när du kopplar upp dig till ett utländskt nät för att ringa, surfa, eller skicka sms.

Nya regler inom EU

Det har blivit betydligt lättare och billigare att använda sin telefon utomlands, inte minst inom EU! Den 15 juni 2017 avskaffades tilläggsavgifter för roaming inom EU. Det betyder att operatörer inte kan ta en extra kostnad för sms, samtal och surf, oavsett var du är inom EU. Norge, Island och Lichtenstein innefattas också av avtalet. Det nya avtalet har glatt många och kom inte en dag för tidigt, men det är viktigt att komma ihåg att operatörer ändå kan begränsa den mängd data du kan använda utomlands.  När datan är förbrukad bör du ta emot ett meddelande om hur du för att köpa mer och vad det kommer att kosta. Kolla upp hur mycket surfpott du har i ditt abonnemang innan du reser, så kan du planera enklare och slipper kanske köpa till extra surf. Ofta behöver man inte använda surf så mycket när man är utomlands. När man är på hotell och restauranger och liknande kan man ofta använda wifi.

Använda sin mobiltelefon utanför EU

Om du vistas utanför EU:s gränser kan det vara mycket dyrt att ringa, ta emot samtal och surfa på internet. För att undvika skyhöga kostnader kan det vara smart att stänga av dataroamingen. Detta kommer att stänga av mobildatan men du är fortfarande tillgänglig att ta emot sms och samtal och kan koppla upp dig på trådlösa nätverk för att ta emot mobildata. Du får i regel alltid ett sms när du är i ett nytt land som informerar dig om priser för samtal, sms och surf i det landet. Om du ska vistas utomlands utanför EU och vet med dig att du kommer använda mycket data kan det vara smart att köpa ett surfpaket. Många operatörer erbjuder olika paket för mobilanvändning utomlands där du kan skicka ett sms för att aktivera erbjudandet. Comviq erbjuder surfpaket för länder utanför EU där 200MB i 7 dagar i genomsnitt kostar 145 kronor. Telia har erbjudandet Jobbvecka där du för 249 kronor ringer, sms:ar och mm:sar för samma pris som i Sverige. Erbjudandet innehåller även 1G data och gäller i länderna USA, Kanada, Australien, Färöarna, Grönland, Hong Kong, Israel, Malaysia, Puerto Rico, Ryssland, Sydkorea, Schweiz, Singapore, Thailand och Turkiet.

Telenor Familj erbjuder möjligheten för en familj att ringa till varandra oavsett var de är i världen utan extra kostnad. Har du en dotter som studerar i Japan och en son som reser i Mexico kan Telenor Familj vara något för dig. Ett abonnemang för 2 personer kostar 349 kronor i månaden.

Kostnader till havs

Ska du på en internationell kryssning? Kul för dig! Vi vill dock varna för dyra satellit kostnader då EU:s nya förordning är landbaserad, befinner du dig däremot någonstans ute på Medelhavet där du inte har möjlighet att koppla upp dig till en mobilmast riskerar du att åka på kostnader för att din telefon kopplar upp sig mot en satellitsändare. Vet du med dig att du kommer vara till havs och långt ifrån mobilmaster, kolla upp vad ditt mobilabonnemang har för avtal och erbjudanden. Telia har roaming med MCP vilket tillgängliggör international roaming som finns ombord många fartyg i Europa och kryssningsfartyg i bland annat Karibien.

Mobilabonnemang för dina ändamål

I en vardag där vi ständigt är uppkopplade är det svårt att föreställa sig att inte ha tillgång till internet för att kolla upp bussresor, beställa biobiljetter eller kommunicera med våra vänner. Idag behöver vi inte avstå från detta för att resa utomlands, men det är bra om du är förberedd och medveten om vad som gäller för att du till fullo ska kunna njuta av din semester.

Vi hoppas att denna artikel har varit till nytta och att du utan problem kommer att kunna använda ditt mobilabonnemang när du reser utomlands.