Står du i valet och kvalet i att välja mellan kontantkort och mobilabonnemang? Då har du kommit rätt. I denna artikel kommer vi att jämföra fördelar och nackdelar mellan att skaffa kontantkort jämfört med abonnemang, så att du som kund ska kunna avgöra vad som passar bäst för just dig.

Mobilabonnemang
Kommentarer
Pris / mån
Betyg
1. Vimla abonnemang
vimla mobilabonnemang

fördel Bästa mobilabonnemanget
erbjudande 50% rabatt i 4 månader!
erbjudande Oanvänd surf sparas
erbjudande Data: 3 - 100 Gb

fr. 50 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
2. Hallon abonnemang
hallon abonnemang

erbjudande 50% rabatt i 3 mån!
erbjudande Ingen bindningstid
erbjudande Data: 4 - 100 Gb

fr. 49 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnastjärna
Mer information


3. Chili abonnemang
chili abonnemang

erbjudande Viaplay ingår i 1 månad!
erbjudande Ingen bindningstid
erbjudande Data: 6 gb - Fri surf

fr. 149 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
4. Fello abonnemang
fello abonnemang

erbjudande 50% rabatt i 2 mån!
erbjudande Telias mobilnät
erbjudande Data: 2 - 22 Gb

fr. 48 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
5. Tre abonnemang
tre abonnemang

erbjudande Obegränsad surf
erbjudande 5G-redo
erbjudande Data: 5 - Fri Gb

fr. 199 kr

stjärnastjärnastjärnastjärna
Mer information

Kontantkort eller abonnemang?

Det finns ingen anledning att betala för mycket pengar för ett mobilabonnemang som du inte utnyttjar till fullo. Det är inte heller rimligt att du betalar dyra pengar för att ditt kontantkort inte räcker månaden ut. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig göra ett val som passar just dig.

Förr i tiden var det vanligt att använda kontantkort eftersom de var betydligt billigare än abonnemang, och många hade kanske inte någon anledning att ha massa extra surf till dåtidens mobiltelefoner. Idag ser både mobiltelefonerna och våra vanor väldigt annorlunda ut, och lönsamheten i att ha kontantkort jämfört med abonnemang beror till stor del på användaren.

Hur använder du din mobiltelefon?

Det som är avgörande i frågan om huruvida du borde ha ett kontantkort eller ett mobilabonnemang är hur du använder din mobiltelefon.

Använder du din telefon enbart för att ringa eller skicka sms, eller är du en sådan som vill kunna titta på serier på telefonen när du är på språng? Använder du telefonen extra mycket i jobbet, eller kan du inte ens komma ihåg när du senast använde all din data?

Fundera på vad du vill ha ut av din telefon och hur mycket du faktiskt använder de funktioner som mobiltelefonen tillhandahåller. Detta kommer att hjälpa dig i valet mellan kontantkort eller abonnemang.

Mobilabonnemang eller kontantkortet

Billigare med abonnemang

I regel blir ett abonnemang billigare än ett kontantkort i längden. Väljer du ett abonnemang med fastpris så är det ofta inte så stor skillnad från ett kontantkort med fastpris, förutom att abonnemanget rullar på automatiskt medan ett kontantkort behöver fyllas på varje månad.

I abonnemang ingår oftast en större surfmängd vilket är bra att tänka på om du vet att du surfar mycket på din telefon. Många operatörer låter dig spara på surf som du inte använder, vilket gör att du inte behöver köpa extra surf de månader som du råkar surfa lite mer än vanligt. I längden så kan du spara en del pengar på detta, speciellt om du börjar ta för vana att köpa extra surf till ditt kontantkort.

Comviq, Hallon, Halebop, Vimla och Fello arbetar alla utan bindningstider på sina abonnemang. Detta gör att det är enkelt att byta eller avsluta abonnemanget när du vill. Man behöver inte längre låsa upp sig på långa och dyra avtal, och detta har gjort att många väljer abonnemang framför kontantkort.

 

Ny mobiltelefon

Går du och trånar efter den nya Samsung Galaxy-telefonen eller nyaste Iphone-modellen kan du köpa den billigt genom många operatörer i samband med teckning av ett abonnemang vilket du sparar pengar på i längden.

Om du är sugen på en ny mobil men inte har lust eller möjlighet att betala hela luren på en gång, då kan ett abonnemang vara en bra lösning eftersom mobilen oftast kan läggas till som en delbetalning på abonnemanget.

 

När ska man välja kontantkort?

Kontantkort innebär mycket frihet. Du behöver inte låsa in dig i ett abonnemang som har eventuella bindningstider, kan byta operatör helt utan uppsägningstid och kan välja operatör och paket utefter speciella tillfällen som till exempel utlandsresor.

När du har ett kontantkort är det också lättare att ha kontroll över att du inte spenderar mer pengar än du har. Du kan bara ringa och sms:a för de pengar som finns på kontantkortet och riskerar inte att få oförutsedda mobilräkningar för att du ringt för mycket.

Kontantkort är utmärkta för dig som inte är i Sverige en längre tid, eller växlar mellan olika länder och därför växlar mellan olika operatörer. Du kanske studerar eller jobbar utomlands och endast kommer hem på semester under sommaren, då kan det vara skönt att slippa teckna ett abonnemang och bara fylla på ett kontantkort som räcker för den tiden du är hemma.

Ett kontantkort kan även vara vilande i 12 månader innan det avaktiveras. För personer under 18 år kan kontantkort vara en bra lösning då du inte kan teckna ett abonnemang om du är under 18 år.

Vill du ändå ha ett abonnemang men oroar dig för att inte ha kontroll på kostnaderna, då kommer du att älska Fastpris. Idag är nästan alla abonnemang med fastpris, och det innebär att du inte kan gå över gränsen utan att bli varnad. Du kan även spärra betalsamtal- och utlandssamtal, och då kan du omöjligt spendera mer än månadskostnaden av abonnemanget.

 

En lösning som passar dig

Som du kan se så finns det både för och nackdelar med både kontantkort och abonnemang. Kontantkort ger dig mer flexibilitet medans ett abonnemang ofta blir billigare i längden samt ger dig trygghet i att du slipper fylla på mobilen. Fundera på vad du vill få ut av din mobiltelefon och vad du har för vanor, och se om du kan få en översikt som guidar dig till  om du ska ha ett kontantkort eller abonnemang.

Numera rekommenderar vi nästan alltid att man skaffar ett mobilabonnemang framför ett kontantkort eftersom det är bra villkor, inga bindningstider och helt enkelt bekvämt och lätt. Skaffar du ett rent abonnemang utan mobiltelefon så är detta absolut att rekommendera, för du är fri att avsluta det när du vill. Då kan du enkelt kliva över till ett kontantkort.

 

Operatörernas utbud av abonnemang och kontantkort

Comviq

Comviq har ett stort utbud av både abonnemang och kontantkort. De är speciallister på unika lösningar som passar dig som ringer utomlands ofta. Men även om du håller dig hemma i Sverige så hittar du Fastpris på både abonnemang och kontantkort, och även flera andra kontantkortsalternativ.

Halebop

Halebop har både abonnemang och kontantkort till din mobiltelefon. Halebop är en av de få där du kan spara din oanvända surf även på kontantkort! Du får bra med surf, fastpris och schyssta villkor, både med abonnemang och kontantkort.

Vimla

Hos Vimla kan du bara teckna abonnemang till din mobiltelefon. Däremot så har de ingen bindningstid, så du är fri att säga upp ditt abonnemang när du önskar. Du får bra villkor, kan enkelt växla upp och ned månadens surfmängd och får ringa och surfa i Telenors mobilnät.

Fello

Fello är en av de nyare operatörerna, och hos dem hittar du prisvärda mobilabonnemang med fast pris. Fello ger dig tillgång till Telias nät, men till en bråkdel av kostnaden. Inga bindningstider, fria samtal och fastpris.

Hallon

Hallon har både kontantkort och abonnemang, och de är en operatör som har många nöjda kunder. De har länge varit de billigaste på marknaden, och de fortsätter att pressa priserna.

Telenor

Telenor har både kontantkort och abonnemang. Till skillnad från de ovannända operatörerna så kostar Telenor lite mer. Du får däremot en stabil partner som har många års erfarenhet av mobiltelefoni. De har ett stort utbud av abonnemang och kontantkort, och de är en av de få som fortfarande erbjuder ett rörligt abonnemang.

Katshing

Katshing är operatören som erbjuder fem olika abonnemang med full surfhastighet upp till den valda surfpotten och därefter tar egentligen surfen inte helt slut utan det blir en begränsad riktigt låg hastighet. Abonnemangen kommer utan bindningstid och med fria samtal och sms.

Chili

Om du är ute efter prisvärda mobilabonnemang så är Chili ett bra alternativ. Här väljer du abonnemang med allt från 6 gb och ända upp till fri surf.

 

Nu har du fått lite mer kött på benen vad gäller fördelar och nackdelar mellan kontantkort och abonnemang. Lycka till med ditt val mellan kontantkort och abonnemang!