Har du dragit på dig en betalningsanmärkning? Det är du inte ensam om. Enligt en undersökning gjord av Upplysningscentralen har över en halv miljon svenskar en betalningsanmärkning. Vi går igenom hur du går tillväga om du vill skaffa ett mobilabonnemang trots att du har en betalningsanmärkning.
Billiga mobilabonnemang
Betala med kort och teckna abonnemang trots betalningsanmärkning
Betala i förskott
Mobilabonnemang trots betalningsanmärkning
Det finns ändå hopp! I den här artikeln tittar vi närmare på hur du som har en betalningsanmärkning fortfarande kan teckna ett mobilabonnemang, och vi tipsar om de operatörer som erbjuder den möjligheten.
Vad är en betalningsanmärkning?
Vi börjar med att reda ut vad en betalningsanmärkning är. En betalningsanmärkning får du som följd av att inte ha betalat dina räkningar. Kanske har de kommit bort i postgången, kanske har du slarvat bort dem, glömt bort att betala eller helt enkelt inte haft råd. Det spelar egentligen ingen roll vilket av dessa som har fått just dig att hamna här. En betalningsanmärkning får man först när räkningen har hamnat på kronofogdens bord. Detta sker efter att du fått påminnelser och inkassokrav, men ändå inte betalat.
En betalningsanmärkning sitter vanligtvis kvar i ditt ekonomiska register i 3 år. Även om du betalar din räkning till kronofogden kommer din anmärkning ligga kvar under dessa 3 år, vilket kan göra det svårt för dig på olika sätt, och inte minst om du vill teckna ett mobilabonnemang.
Vill du inte vänta i 3 år på att teckna ett nytt abonnemang så tipsar vi här om olika mobiloperatörer du kan vända dig till.
Abonnemang med betalningsanmärkning – så gör du
Det finns operatörer som inte tar kreditkontroll på sina kunder och det finns de som är lite generösare vad gäller nya kunder i trassliga ekonomiska situationer. Vi ska här beskriva ett par sätt som gör att du kommer runt problematiken med att teckna abonnemang trots betalningsanmärkningar.
Hitta operatörer med förskottsbetalning
Det finns operatörer som vill att du betalar ditt abonnemang innan du använder det, det vill säga gör en förskottsbetalning. Denna betalning görs ofta automatiskt med ditt bankkort. Eftersom du inte kan använda abonnemanget om du inte redan har betalt för det finns det ingen anledning för operatören att göra en kreditkoll på dig.
Operatörerna som erbjuder betalning med kontokort är Fello, Hallon och Vimla. Fello och Hallon gör ingen kreditkoll alls, men Vimla gör. De godkänner dock kunder med betalningsanmärkning om de väljer kortbetalning.
Alla dessa operatörer ger rabatt för personer under 18, studenter och seniorer (55+).
Operatörer med förskottsbetalning av mobilabonnemang
Fello
Fello är en omtyckt lågprisoperatör. De har riktigt enkla villkor, bra täckning genom Telias nät och erbjuder egentligen allt du behöver för ett fullgott abonnemang. Betala med kort och slipp kreditkoll.
Hallon
Hallon är en prisvärd och bra operatör där du kan få prisvärda abonnemang med förskottsbetalning. Hos Hallon kan du skaffa en mobiltelefon samtidigt som du tecknar abonnemanget (dock krävs en godkänd kreditkoll för detta) och de använder 3:s mobilnät som ger höga surfhastigheter.
Vimla
Vimla har abonnemang med bra villkor och helt utan bindningstider. Vimla använder Telenors nät vilket betyder att de har bra täckning i hela landet. De har ett lättanvänt supportforum där du snabbt kan hitta svar på de vanligaste frågorna. Oanvänd surf sparas och du kan förskottsbetala ditt abonnemang med kort.
Så hittar du bäst abonnemang – trots betalningsanmärkning
- Hitta en operatör som erbjuder förskottsbetalning med kort – vi rekommenderar Hallon, Vimla och Fello
- Hitta ett abonnemang du har råd med varje månad – Hallon, Vimla och Fello har riktigt prisvärda alternativ
- Välj rätt storlek på ditt abonnemang – då behöver du inte köpa extra surf stup i kvarten
Vi rekommenderar
Kontantkort med betalningsanmärkningar
Är du trots allt osäker på om du vill skaffa ett mobilabonnemang så finns det idag många kontantkort som fungerar ungefär likadant som ett abonnemang. Den största skillnaden är att du aktivt behöver fylla på ditt kontantkort varje månad, medans ett abonnemang betalas automatiskt varje månad.
Om du använder ett kontantkort så är det aldrig ett problem att du har en betalningsanmärkning. Skulle du inte ha råd att fylla på ditt kontantkort så kan du ändå ha kvar ditt sim-kort och bli uppringd av andra.
Så fungerar kontantkort
Numera finns det kontantkort som fungerar precis som abonnemang, med skillnaden att du betalar innan du ska använda kontantkortet. Likt ett abonnemang så kan du tanka ditt kontantkort med en pott av samtal, SMS, MMS och surf, och du betalar ett fast pris för detta paket. Kontantkortsladdningen är giltig under ett visst antal dagar (oftast 30 dagar), och du behöver fylla på kontantkortet när giltighetstiden har löpt ut, eller om du har använt upp din pott – det som kommer först.
Hallon, Halebop och Comviq har detta alternativ, oftast under benämningen Fastpris kontantkort. Om du inte kan eller vill skaffa ett mobilabonnemang så är ett kontantkort ett bra alternativ.
Det finns även operatörer som erbjuder det gamla hedliga saldot. Du laddar på en viss summa, och för varje samtal, SMS, MMS eller GB du använder så dras en summa från ditt saldo. Ett saldo har vanligtvis ingen tidsbegränsning, och om du sällan använder din telefon så räcker detta under en lång tid.
Betala när du har råd
Fördelen med kontantkortet är att du kan fylla på kontantkortet när du vet att du har pengar. Detta kan ses som en form av förbetalt abonnemang och ger dig mer kontroll. På så sätt behöver du inte oroa dig för mer problem med fakturor som kanske hamnar efter i betalning och skapar nya problem i en redan trasslig ekonomi. Du tankar helt enkelt när du har råd.
Fastpris kontantkort
Med fastpris kontantkort får du inga nya problem med fakturor, utan betalar alltid i förväg och kan sedan använda din mobiltelefon som du vill under 30 dagar. Dessutom finns det olika prisnivåer beroende på vad du önskar. Om du inte använde all din surf föregående månad kanske du ska satsa på en lägre surfnivå för nästa månad.
Fördelen med kontantkort är just att du kan byta mellan operatörens olika varianter beroende på vad du behöver just då. Om du ska på semester utomlands kan du använda deras varianter för det, eller så kan du köra på saldo när du har begränsat med pengar. Alla operatörerna som erbjuder kontantkort ger dig ett startpaketet gratis.
Operatörer med abonnemang eller fastpris-kontantkort – för dig med betalningsanmärkning
Operatör | Abonnemang | Kontantkort |
---|---|---|
Hallon | Ja | Ja |
Vimla | Ja | Nej |
Comviq | Nej | Ja |
Fello | Ja | Nej |
Halebop | Nej | Ja |
Telenor | Nej | Ja |
Telia | Nej | Ja |
Tele2 | Nej | Nej |
Tre | Nej | Nej |
De operatörer där du kan skaffa kontantkort till fast pris och som mer eller mindre fungerar som ett abonnemang är Halebop, Hallon, Telia, Telenor och Comviq.
Kontantkort jämfört med abonnemang
Ett mobilabonnemang har oftast bättre villkor om du jämför mot ett kontantkort. Med bättre villkor menas till exempel att du kan använda abonnemanget utomlands eller kan spara surfen som du inte använder. Eftersom abonnemagen idag inte kräver att du har tecknar avtal med bindningstid så rekommenderar vi oftast ett bindningsfritt mobilabonnemang framför ett kontantkort, just för att du får samma frihet men mer för pengarna.
Du kan också teckna ett abonnemang hos en operatör som ger dig alternativet att betala med kontokort istället för faktura. Hallon erbjuder dessa lösningar och enda skillnaden mellan abonnemanget och kontantkortet är att du med abonnemanget slipper fylla på kontantkortet varje månad, kan använda mobilen utomlands och får spara surfen som du inte använder.
Mobiloperatörer för betalningsanmärkta
Det finns flera operatörer på marknaden idag som erbjuder abonnemang utan kreditupplysning. Nedan hittar du de vi rekommenderar.
Fördelar med Hallons abonnemang
- Ingen kreditupplysning
- Bra rabatter och erbjudanden till nya kunder, studenter, seniorer och barn
- Betala i förtid med ditt bankkort
Att tänka på
- Om du köper till en mobiltelefon på avbetalning tar Hallon kreditupplysning
Hallon – Billigt utan kreditkoll
Hallon begär inte ut någon kreditupplysning för kunder som bara köper abonnemang. De har ett flertal riktigt bra mobilabonnemang med mycket fördelaktiga priser, samtalspotter, SMS/MMS samt surfmängder.
Fördelar med Fellos abonnemang
- Betala med kort i förskott för att slippa kreditkoll
- Övervägande positiva omdömen på Trustpilot
- Kundtjänst över telefon
Att tänka på
- Inget för storsurfaren – största abonnemanget har endast 24 GB surf
Fello – Kortbetalning och nöjda kunder
Fello har ett flertal varianter på abonnemang med fastpris där fria samtal och sms ingår. Den surf du inte använder kan du spara till nästkommande månad. Välj att betala ditt abonnemang med kort i förskott och slipp kreditkoll.
Fördelar med Vimlas abonnemang
- Välj kortbetalning i förskott
- Utsedd till Årets operatör fem gånger av Telekomgalan
- Gillar du Vimla? Tipsa dina vänner och sänk både din och din väns månadskostnad
Att tänka på
- Kreditkoll görs alltid hos Vimla. Du erbjuds kortbetalning om du inte godkänns
Vimla – Betala i förskott
Vimla ägs av Telenor och är deras lågprisalternativ. De erbjuder förskottsbetalning med kort – då kan du teckna ett abonnemang även om du har en betalningsanmärkning. Bra abonnemang med bra priser.
Frågor och svar om mobilabonnemang med betalningsanmärkning
Ja, hos vissa operatörer går det bra att teckna abonnemang trots betalningsanmärkning. Alla de operatörer vi listar erbjuder möjligheten att betala i förskott, då är betalningsanmärkningar inget problem.
Ja, det går bra att köpa kontantkort trots betalningsanmärkning. Vi har listat de bästa kontantkorten – många av dem fungerar precis som ett abonnemang, men man betalar alltid i förtid.
Nej, om du vill köpa en mobiltelefon på avbetalning kan du tyvärr inte göra det om du har en betalningsanmärkning. Hallon, som gör det möjligt för kunder att köpa abonnemang trots betalningsanmärkning, kan till exempel inte sälja mobiltelefoner med samma villkor.
Hallon, Vimla och Fello har betalningsalternativ med kort när man beställer abonnemang. Då betalar man för abonnemanget i förtid. Hallon och Fello gör då ingen kreditkoll alls.
Operatörer som inte erbjuder betalning med kort gör en kreditupplysning när du tecknar abonnemang. Exempel är de större operatörerna Telia, Telenor, Tele2 och Tre.