Skaffa bästa mobilabonnemanget för dig

Innan du tecknar ett mobilabonnemang är det viktigt att du undersöker vilka tjänster som de olika operatörerna erbjuder. Vad operatörerna tillhandahåller kan skifta, eller ibland vara väldigt snarlika. Här ska vi bena ut skillnaderna mellan de olika operatörerna så att det blir enkelt för dig att hitta det optimala mobilabonnemanget.

Mobilabonnemang
Kommentarer
Pris / mån
Betyg
1. Hallon abonnemang
hallon abonnemang

fördel Bästa mobilabonnemanget
erbjudande 50% rabatt i 3 mån!
erbjudande Ingen bindningstid
erbjudande Data: 4 - 100 Gb

fr. 49 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnastjärna
Mer information


2. Fello abonnemang
fello abonnemang

erbjudande 50% rabatt i 2 mån!
erbjudande Telias mobilnät
erbjudande Data: 2 - 22 Gb

fr. 48 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
3. Vimla abonnemang
vimla mobilabonnemang

erbjudande 50% rabatt i 4 månader!
erbjudande Oanvänd surf sparas
erbjudande Data: 3 - 100 Gb

fr. 50 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
4. Chili abonnemang
chili abonnemang

erbjudande Viaplay ingår i 1 månad!
erbjudande Ingen bindningstid
erbjudande Data: 6 gb - Fri surf

fr. 149 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information

Vad ingår i ett mobilabonnemang?

Samtal och meddelanden

I majoriteten av alla mobilabonnemang ingår alla vanliga samtal, sms och mms inom Sverige, men betalsamtal och betalmeddelanden som till exempel röstning i TV-program läggs på fakturan. Vissa abonnemang kan vara spärrade för denna typ av betalsamtal eller meddelanden.

Utlandssamtal

Kostnader för utlandssamtal varierar mellan operatörerna. Hos vissa operatörer kan du välja särskilda extratjänster som gör dessa samtal billigare. Alla operatörer låter dig använda ditt abonnemang inom EU/EES utan att det kostar extra. Det betyder att du som reser till länder som Frankrike, Österrike eller Italien kan använda telefonen precis som du gör hemma i Sverige.

Bindningstider

Operatörerna har generellt slutat med bindningstider för sina mobilabonnemang. Men om du skaffar en mobiltelefon tillsammans med ett abonnemang hos någon operatör så är det vanligast att du betalar av denna under en viss tid, vanligtvis 12 eller 24 månader. Det betyder inte att abonnemanget är låst hos operatören, men kostnaden för telefonen fortlöper tills avtalstiden är slut.

Surf

De allra flesta abonnemang innehåller också en bestämd mängd surf, men hos några operatörer finns alternativet obegränsad surf. Nu när alla abonnemang är hyfsat lika så är det oftast mängden mobildata som påverkar priset på abonnemanget, och ju mer data desto dyrare abonnemang. Däremot så blir det billigare per GB ju mer data du har. Det ska dock inte få dig att välja ett abonnemang som ger mer surf än du behöver.

Hos många operatörer så sparas oanvänd surf så att du kan använda den när det behövs. De olika operatörerna har  olika priser på lösningar som till ytan liknar varandra. Titta därför alltid på vad du mer får ut av abonnemanget hos den enskilda operatören.

Ditt gamla nummer

Alla operatörer erbjuder möjligheten att behålla ditt gamla nummer. Det är möjligt att föra över ett nummer mellan operatörer, så länge som det inte finns bindningstid kvar på det gamla abonnemanget.

Egen inlogg till ditt abonnemang

När du väl har tecknat ett abonnemang hos en operatör så kan du komma åt och justera inställningar för ditt konto hyfsat enkelt. Detta gör att det inte är någon större konst att till exempelvis ändra surfmängd, aktivera eller avaktivera betal- och utlandssamtal eller se hur mycket sparad surf du har. Du kommer åt ditt konto antingen genom operatörens hemsida eller i deras app.

mobilabonnemanget

Operatörerna

Idag finns det ganska många mobiloperatörer i Sverige. Vissa har ett eget mobilnät medan andra delar nät.

Telia

Detta är operatören som i många år har bedömts ha bäst nät. De har mycket god täckning och surfhastigheter även i mer avlägsna delar av landet. De har ett billigt abonnemang som inte inkluderar samtal i priset, och bara 0,2 GB surf. Detta är dyrare än fastprisabonnemang med mycket mer surf som finns hos andra operatörer som använder Telias nät.

Hos Telia så får du möjlighet att lägga till familjemedlemmar i ett familjeabonnemang, vilket är billigare än att ha separata abonnemang. Ni måste dock dela på surfen, så ibland kanske ni behöver utöka den. Telia erbjuder även abonnemang med obegränsad surf.

Telias lågprisoperatör är operatörerna Halebop, Fello och MyBeat.

Telenor

Telenor fokuserar mycket på att du ska kunna surfa i många fler länder än inom EU/EES. När du är i ett EU/EES-land är det numera lagstadgat att du får använda telefonen utan extra kostnad, men att kunna surfa för upp till 100 GB per månad i exempelvis USA och Thailand, det är det inte många andra operatörer som erbjuder.

Telenor har även ett familjeabonnemang där du och medlemmarna i abonnemanget ringer och skickar meddelanden till varandra fritt i hela världen. Detta känns alltså som en operatör för de som ofta är ute på resande fot. Familjeabonnemanget gör också att totalkostnaden för familjens abonnemang kan bli lägre än separata abonnemang.

Det senaste steget av sin nätutbyggnad gjorde de gemensamt med Tele2, och detta nät håller nu på att förberedas för 5G-hastigheter som kommer att täcka hela landet.

Telenors lågprisoperatör är operatören Vimla.

Tele2

Tele2 har idag ett riktigt välutbyggt nät, som täcker 99,9 procent av Sveriges befolkning. De vann ”Bäst i test” vid Umlaut Mobile Benchmark 2019.

Tele2 framställer sina abonnemang väldigt enkelt och därför är det lätt att få en översikt. Om du har Tele2:s största abonnemang Obegränsad så får du surfa upp 40 GB gratis i Japan, USA och Australien. Likt Telenor så är detta en operatör för dig som söker det där extra.

Lågprisoperatörer som går i Tele2:s nät är Comviq, Penny och Katshing.

Tre

Hos Tre finns det många tilläggstjänster att välja mellan, som exempelvis 3Global som ger lägre minutpriser i och till utlandet. Tre har mobilabonnemang med obegränsad surf.

Surfhastigheterna hos 3 är mycket bra och når upp till 4G+ i södra delarna av landet. Bor du på landsbygden i Sveriges norra delar så har Tre sämre täckning än de andra operatörerna, men har du inga planer på att befinna dig där så spelar det ingen roll. Tre erbjuder fri musikstreaming och är därför ett mycket bra val om du gillar att konstant ha musik i öronen. Tre är även en av de generösaste operatörerna när det kommer till EU-surf, och det är inte några som helst problem att använda ditt abonnemang från Tre i utlandet.

Hallon och Chili är lågprisoperatörer som går i Tre:s nät.

Comviq

Comviq har länge profilerat sig som en billig operatör med med bra utlandsavtal. Deras abonnemang Fastpris Combo ger dig fria samtal och meddelanden inom Sverige, 1000 samtalsminuter till 41 länder, 100 minuter till 64 länder samt 10 GB surf.

Comviq har också ett bra alternativ till Telias billigaste abonnemang eftersom du hos Comviq får 3 GB surf, 200 samtalsminuter, 2000 sms och mms till ett lägre pris än Telias abonnemang. Comviq är inte bara billiga, utan de har bra täckning eftersom de använder sig av flera operatörers mobilnät (Telenor och Tele2).

Katshing

En av de mest intressanta nya operatörerna är lågprisalternativet Katshing. Anledningen till att de är extra intressanta är att de erbjuder billiga abonnemang med nonstop surf där du efter att din datamängd tar slut kan komma åt internet för de enklaste funktionerna men inte för mer hastighetskrävande användande som att se på film. De går i Tele2:s nät, har ingen bindningstid på abonnemangen och har fria samtal och sms.

Vimla, Hallon, Fello, Penny, Chili och Halebop

Vill du kunna välja abonnemang snabbt, enkelt och betala ditt abonnemang med kontokort, då är dessa sex operatörer ett bra val. Endast Chili erbjuder obegränsad surf i sina abonnemang, men Vimla och Hallon har riktigt höga surfmängder (upp till 100 GB) om du inte är i behov av helt obegränsad surf.

Hallon och Chili använder 3:s mobilnät och har därför bäst täckning i södra delarna av landet samt längst med de stora vägarna i norra Sverige. Fello och Halebop använder Telias nät, Penny använder Tele2:s nät och Vimla använder sig av Telenors nät.

Hos några av operatörerna kan du enkelt skaffa ett barn-, student– eller seniorabonnemang, och du slipper bindningstider, startavgifter och annat irriterande och överraskande. Största skillnaden mellan dessa operatörer är surfmängden och mobilnätet. Ingen av dessa har dessvärre någon bra lösning för utlandssamtal utöver den lagstadgade fria roamingen inom EU. Men det är trots allt lågprisoperatörer som ska kunna erbjuda dig ett bra abonnemang till ett lågt pris.

A3 och Universal Telecom

Dessa två operatörer sticker ut lite eftersom de inte är lika stora som de andra operatörerna på marknaden.  De ligger någonstans i det mellersta prisskiktet. Universal Telecom har abonnemang med 5 olika surfmängder, och de har ofta trevliga erbjudanden för nya kunder. A3 har 5 olika varianter av abonnemang, från 3 GB till 100 GB surf. Du kan dessutom välja om du vill ha bindningstid och lägga till ett par Urbanears-hörlurar i ditt köp.

Båda operatörer använder Telenors nät och ingen av dem erbjuder obegränsad surf. De har även andra tjänster som streamingtjänster, fast telefoni och bredbandslösningar.

Dags att välja mobilabonnemang

Vad som är det bästa abonnemanget för dig beror helt på dina förutsättningar och önskemål. Vissa behöver något enkelt och billigt med några få GB data, medans andra behöver obegränsad surf och bra utlandspriser. Därför är det så bra att det finns ett stort och varierande utbud av operatörer och abonnemang. Oavsett vad du behöver så finns det ett abonnemang som kommer passa dig, dina vanor och din ekonomi.

Frågor och svar om bästa mobilabonnemanget för dig

Hur hittar jag det bästa mobilabonnemanget för mig?

Via vår sajt kan du hitta det bästa mobilabonnemanget för dig. Vi jämför pris, villkor och surfmängd så att det ska bli enkelt för dig att hitta era abonnemang som passar dina mobilvanor.

Hur mycket surf behöver jag?

Det beror på hur du använder din mobiltelefon. Om du sällan är på internet utan WiFi behöver du mindre surf, kanske mellan 3 och 6 GB i månaden. Om du ofta surfar när du är på språng utan WiFi behöver du mer, kanske uppemot 50 eller 100 GB. Med hjälp av vår guide om surfmängd kan du lista ut hur mycket surf du behöver.

Ingår samtal och sms i mitt abonnemang?

I de flesta fall ingår samtal och sms inom Sverige i abonnemanget – om man har ett fastpris-abonnemang. De flesta operatörer säljer främst fastpris-abonnemang. Undantag kan vara mindre abonnemang med en liten mängd surf och begränsat antal samtalsminuter och meddelanden.

Vilket är det bästa mobilabonnemanget med fri surf?

Vi har listat de bästa och billigaste abonnemangen med fri surf. I topplistan kan du se vilken operatör som erbjuder det billigaste abonnemanget med obegränsad surf just nu.

Har mitt mobilabonnemang bindningstid?

De flesta mobilabonnemang idag har ingen bindningstid. Då kan man enkelt byta mobilabonnemang om man skulle vilja. Kontakta din operatör om du är osäker på om du har bindningstid eller inte.