Skaffa bästa mobilabonnemanget för dig

Innan du tecknar ett mobilabonnemang är det viktigt att du undersöker vilka tjänster som de olika operatörerna erbjuder. Vad operatörerna tillhandahåller kan skifta, eller ibland vara väldigt snarlika. Här ska vi bena ut skillnaderna mellan de olika operatörerna så att det blir enkelt för dig att hitta det optimala mobilabonnemanget.

Mobilabonnemang
Kommentarer
Pris / mån
Betyg
1. Hallon abonnemang
hallon abonnemang

fördel Bästa mobilabonnemanget
erbjudande 75% rabatt i 4 månader!
erbjudande 25-50 GB extra just nu!
erbjudande Data: 4 - 100 Gb

fr. 24 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnastjärna
Mer information
2. Vimla abonnemang
vimla mobilabonnemang

erbjudande50% rabatt i 4 månader!
erbjudande Oanvänd surf sparas
erbjudande Data: 3 - 100 Gb

fr. 50 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
3. Fello abonnemang
fello abonnemang

erbjudande Telias nät
erbjudande Ingen bindningstid
erbjudande Data: 2 - 25 Gb

fr. 47,5

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
4. Telenor abonnemang
telenor abonnemang

erbjudande Surfa som hemma i 41 länder
erbjudande Ingen bindningstid
erbjudande Data: 3 - obegränsat Gb

fr. 219 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
5. Halebop abonnemang
halebop abonnemang

erbjudande Sveriges nöjdaste kunder!
erbjudandeTelias nät
erbjudandeData: 4 - 40 Gb

fr. 99 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
6. Comviq abonnemang
comviq abonnemang

erbjudande Ingen öppningsavgift
erbjudande Fria samtal & sms
erbjudande Data: 5 - 40 Gb

fr. 145 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information

Vad ingår i ett mobilabonnemang?

Samtal och meddelanden

I majoriteten av alla mobilabonnemang ingår alla vanliga samtal, sms och mms inom Sverige, men betalsamtal och betalmeddelanden som till exempel röstning i TV-program läggs på fakturan. Vissa barnabonnemang och abonnemang kan vara spärrade för denna typ av betalsamtal eller meddelanden.

Utlandssamtal

Kostnader för utlandssamtal varierar mellan operatörerna. Hos vissa operatörer kan du välja särskilda extratjänster som gör dessa samtal billigare. Alla operatörer låter dig använda ditt abonnemang inom EU/EES utan att det kostar extra. Det betyder att du som reser till länder som Frankrike, Österrike eller Italien kan använda telefonen precis som du gör hemma i Sverige.

Bindningstider

Operatörerna har generellt slutat med bindningstider, men hos 3 (Tre) får du lite billigare månadskostnad om du binder upp dig på ett abonnemang. Om du skaffar en mobiltelefon tillsammans med ett abonnemang hos någon operatör så är det vanligast att du betalar av denna under en viss tid, vanligtvis 12 eller 24 månader. Det betyder inte att abonnemanget är låst hos operatören, men kostnaden för telefonen fortlöper tills avtalstiden är slut.

Surf

Alla abonnemang innehåller också en bestämd mängd surf, men hos några operatörer finns alternativet obegränsad surf. Nu när alla abonnemang är hyfsat lika så är det oftast mängden mobildata som påverkar priset på abonnemanget, och ju mer data desto dyrare abonnemang. Däremot så blir det billigare per GB ju mer data du har. Det ska dock inte få dig att välja ett abonnemang som ger mer surf än du behöver.

Hos många operatörer så sparas oanvänd surf så att du kan använda den när det behövs. De olika operatörerna har  olika priser på lösningar som till ytan liknar varandra. Titta därför alltid på vad du mer får ut av abonnemanget hos den enskilda operatören.

Ditt gamla nummer

Alla operatörer erbjuder möjligheten att behålla ditt gamla nummer. Det är möjligt att föra över ett nummer mellan operatörer, så länge som det inte finns bindningstid kvar på det gamla abonnemanget.

Egen inlogg till ditt abonnemang

När du väl har tecknat ett abonnemang hos en operatör så kan du komma åt och justera inställningar för ditt konto hyfsat enkelt. Detta gör att det inte är någon större konst att till exempelvis ändra surfmängd, aktivera eller avaktivera betal- och utlandssamtal eller se hur mycket sparad surf du har. Du kommer åt ditt konto antingen genom operatörens hemsida eller i deras app.

mobilabonnemanget

Operatörerna

Det finns just nu elva mobiloperatörer på den svenska marknaden varav vissa har ett eget mobilnät, medans andra delar nät.

Telia

Detta är operatören som bedömdes ha bäst nät av testföretaget P3 tidigare i år. De har mycket god täckning och surfhastigheter även i mer avlägsna delar av landet. De har ett billigt abonnemang som inte inkluderar samtal i priset, och bara 0,2 GB surf. Detta är dyrare än fastprisabonnemang med mycket mer surf som finns hos andra operatörer som använder Telias nät.

Har man familj kan dess medlemmar läggas till i ett familjeabonnemang, och är samtidigt billigare än att ha separata abonnemang. Man måste dock dela på surfen, så ibland kanske man behöver utöka den. Telia har inget abonnemang med obegränsad surf, deras högsta surfmängd är 100 GB.

Telias lågprisoperatör är operatörerna Halebop, Fello och MyBeat.

Telenor

Telenor fokuserar mycket på att du ska kunna surfa i många fler länder än inom EU/EES. När du är i ett EU/EES-land är det numera lagstadgat att du får använda telefonen utan extra kostnad, men att kunna surfa för upp till 100 GB per månad i exempelvis USA och Thailand, det är det inte många andra operatörer som erbjuder.

Telenor har även ett familjeabonnemang där du och medlemmarna i abonnemanget ringer och skickar meddelanden till varandra fritt i hela världen. Detta känns alltså som en operatör för de som ofta är ute på resande fot. Familjeabonnemanget gör också att totalkostnaden för familjens abonnemang kan bli lägre än separata abonnemang.

Det senaste steget av sin nätutbyggnad gjorde de gemensamt med Tele2, och detta nät håller nu på att förberedas för 5G-hastigheter som kommer att täcka hela landet.

Telenors lågprisoperatör är operatören Vimla.

Tele2

Telenor och Tele2 har nästan identiska täckningskartor och täcker 90 procent av landets yta. Några fjälltoppar saknar täckning, men där finns inte många andra operatörer heller.

Tele2 framställer sina abonnemang väldigt enkelt och därför är det lätt att få en översikt. De erbjuder studentrabatt på 20 procent, och man kan skaffa barnabonnemang som är billiga, men ändå har tillräckligt med surf. Om du har Tele2:s största abonnemang Unlimited så får du surfa upp 40 GB gratis i Japan, USA och Australien. Likt Telenor så är detta en operatör för dig som söker det där extra.

Tele2:s lågprisoperatör är operatören Comviq.

3

Hos 3 finns det många tilläggstjänster att välja mellan, som exempelvis 3Global som ger lägre minutpriser i och till utlandet. 3 har mobilabonnemang med obegränsad surf, och om du går med på bindningstid så blir månadskostnaden betydligt lägre.

Surfhastigheterna hos 3 är mycket bra och når upp till 4G+ i södra delarna av landet. Bor du på landsbygden i Sveriges norra delar så har 3 sämre täckning än de andra operatörerna, men har du inga planer på att befinna dig där så spelar det ingen roll. 3 erbjuder fri musikstreaming och är därför ett mycket bra val om du gillar att konstant ha musik i öronen. 3 är även en av de generösaste operatörerna när det kommer till EU-surf, och det är inte några som helst problem att använda ditt abonnemang från 3 i utlandet.

3:s lågprisoperatör är operatören Hallon.

Comviq

Comviq har länge profilerat sig som en billig operatör med med bra utlandsavtal. Deras abonnemang Fastpris Combo ger dig fria samtal och meddelanden inom Sverige, 1000 samtalsminuter till 41 länder, 100 minuter till 64 länder samt 10 GB surf.

Comviq har också ett bra alternativ till Telias billigaste abonnemang eftersom du hos Comviq får 3 GB surf, 200 samtalsminuter, 2000 sms och 2000 mms till ett lägre pris än Telias abonnemang. Comviq är inte bara billiga, utan de har bra täckning eftersom de använder sig av flera operatörers mobilnät (Telia, Telenor och Tele2).

Vimla, Hallon, Fello och Halebop

Vill du kunna välja abonnemang snabbt, enkelt och betala ditt abonnemang med kontokort, då är dessa fyra operatörer ett bra val. Ingen av dem erbjuder obegränsad surf i sina abonnemang, men om du inte behöver det så är någon av dessa operatörer ett väldigt prisvärt alternativ.

Hallon använder 3:s mobilnät och har därför bäst täckning i södra delarna av landet samt längst med de stora vägarna i norra Sverige. Fello och Halebop använder Telias nät och Vimla använder sig av Telenors nät.

Hos alla fyra operatörer så skaffar du enkelt ett barn-, student– eller seniorabonnemang, och du slipper bindningstider, startavgifter och annat irriterande och överraskande. Största skillnaden mellan dessa operatörer är surfmängden och mobilnätet. Ingen av dessa har dessvärre någon bra lösning för utlandssamtal utöver den lagstadgade fria roamingen inom EU. Men det är trots allt lågprisoperatörer som ska kunna erbjuda dig ett bra abonnemang till ett lågt pris.

A3 och Universal Telecom

Dessa två operatörer sticker ut lite eftersom de inte är lika stora som de andra operatörerna på marknaden.  De ligger någonstans i det mellersta prisskiktet. Universal Telecom har abonnemang med 4 olika surfmängder, och de har för tillfället en kampanj där de ger dubbel surf i tre månader. A3 har 5 olika varianter och bjuder just nu på halva priset i 3 månader, och du får ett par gratis hörlurar från UrbanEars om du binder upp dig.

Båda operatörer använder Telenors nät och ingen av dem erbjuder obegränsad surf. De har även andra tjänster som streamingtjänster, fast telefoni och bredbandslösningar.

Dags att välja mobilabonnemang

Vad som är det bästa abonnemanget för dig beror helt på dina förutsättningar och önskemål. Vissa behöver något enkelt och billigt med några få GB data, medans andra behöver obegränsad surf och bra utlandspriser. Därför är det så bra att det finns ett stort och varierande utbud av operatörer och abonnemang. Oavsett vad du behöver så finns det ett abonnemang som kommer passa dig, dina vanor och din ekonomi.