Skaffa bästa mobilabonnemanget för dig

Mobilabonnemang
Kommentarer
Pris / mån
Betyg
1. Halebop abonnemang
halebop abonnemang

erbjudande Bästa mobilabonnemanget
erbjudandeTelias nät
erbjudande 4G stöd

fr. 99 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnastjärna
Mer information
2. Hallon abonnemang
hallon abonnemang

fördel Prisvärt abonnemang
erbjudande Ingen bindningstid
erbjudande Ingen uppsägningstid
erbjudande Låg månadskostnad

fr. 49 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnastjärna
Mer information
3. Vimla abonnemang
vimla mobilabonnemang

erbjudandeIngen bindningstid
erbjudande Ingen uppsägningstid
erbjudande Oanvänd surf sparas

fr. 25 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
4. Comviq abonnemang
comviq abonnemang

erbjudande Studentrabatt
erbjudande Ingen öppningsavgift
erbjudande Fria samtal & sms

fr. 145 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
5. Telenor abonnemang
telenor abonnemang

erbjudande Sveriges bästa nät
erbjudande Täckningsgaranti
erbjudande Fria samtal & sms

fr. 219 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information

Innan du tecknar ett mobilabonnemang är det viktigt att du undersöker vilka tjänster som de olika operatörerna erbjuder. Vad de tillhandahåller kan skifta en del, eller ibland vara förvirrande lika.

Vad ingår i ett mobilabonnemang?

I majoriteten av alla mobilabonnemang ingår redan alla vanliga samtal, sms och mms inom Sverige men betalsamtal och -meddelanden såsom röstning i TV-program lägger till extra kostnad på fakturan. Vissa barnabonnemang och abonnemang som betalas med kontokort är spärrade för extra kostnader från den typen av samtal eller meddelanden. Kostnader för utlandssamtal skiftar ganska mycket mellan operatörerna och hos vissa kan du välja särskilda extratjänster som påverkar dessa. Generellt har operatörerna slutat med bindningstider, men hos 3 får du lite billigare månadskostnad beroende på hur länge du binder abonnemanget, och om du skaffar en mobiltelefon tillsammans med ett abonnemang måste du fortfarande betala av på denna under den tid som stod vid tecknandet, vanligtvis 12 eller 24 månader.

Alla abonnemang innehåller också en bestämd mängd surf men hos flera operatörer finns alternativ med obegränsad surfmängd. Det är generellt mängden mobildata som påverkar priset på abonnemanget. Ju mer data du betalar för desto billigare blir det per GB, men tänk på att inte välja ett abonnemang med mer surf än du behöver. Hos många sparas oanvänd surf så att du kan använda den när det behövs. De olika operatörerna har väldigt olika priser för lösningar som på ytan liknar varandra. Titta därför alltid på vad du mer får utav abonnemanget. Alla erbjuder dig möjligheten att behålla ditt gamla nummer om du vill. Det är möjligt att överföra nummer mellan operatörer om det inte finns bindningstid kvar på det gamla abonnemanget. När du väl har tecknat ett abonnemang hos en operatör kan du komma åt och justera saker för ditt konto ganska enkelt, exempelvis ändra surfmängd, genom ditt konto på deras hemsida eller app (för de operatörer som har det).

mobilabonnemanget

Operatörerna

Det finns just nu elva mobiloperatörer på den svenska marknaden och ofta samarbetar de med med nätutbyggnad och så vidare för att tävla på andra sätt än genom mobiltäckning.

Telia

Detta är operatören som bedömdes ha bäst nät av testföretaget P3 tidigare i år. De har mycket god täckning och surfhastigheter även i mer avlägsna delar av landet. De har ett billigt abonnemang som inte inkluderar samtal i priset, och bara 0,2 GB surf. Detta är dyrare än fastprisabonnemang med mycket mer surf som finns hos andra operatörer som använder Telias nät. Har man familj kan dess medlemmar läggas till i ett familjeabonnemang, och är samtidigt billigare än att ha separata abonnemang. Man måste dock dela på surfen, så ibland kanske man behöver utöka den. Telia har inget abonnemang med obegränsad surf, deras högsta surfmängd är 100 GB.

Telenor

Telenor fokuserar mycket på att du kan använda din surf som i Sverige när du befinner dig utomlands i 41 olika länder. När du är i ett EU/EES-land är det numera lagstadgat så det är inte särskilt revolutionerande inom EU och de andra operatörerna måste också erbjuda detta, men att surfa upp till 100 GB per månad (när du har deras Unlimited-abonnemang) i exempelvis USA och Thailand erbjuds inte av någon annan operatör. Du och medlemmar i ett familjeabonnemang ringer och skickar meddelanden till varandra fritt, oavsett var i världen ni befinner er. Detta känns alltså som en operatör för resebenägna människor. Familjeabonnemanget gör också att totalkostnaden för familjens abonnemang kan bli lägre än för separata abonnemang.

Senaste steget av sin nätutbyggnad gjorde de gemensamt med Tele2 och detta nät håller på att förberedas för 5G-hastigheter som kommer att täcka hela landet.

Tele2

Telenor och Tele2 har nästan identiska täckningskartor och täcker 90% av landets yta. Några fjälltoppar saknar täckning, men där finns inte alltid Telia heller så det gör ingen större skillnad täckningsmässigt vilken av de tre största operatörerna du väljer, särskilt om du bor i stan.

Tele2 framställer sina abonnemang mycket enkelt och därför är det lätt att få en översikt. De erbjuder studentrabatt på 20% och man kan skaffa barnabonnemang som är billiga men ändå har tillräckliga surfmängder. När barnen blir äldre kan man istället ha en grupp av Unlimited-abonnemang som då blir billigare per abonnemang, eller så kan man skapa detta tillsammans med vänner. Man kan vara upp till 10 användare i gruppen och får upp till 150 kr i rabatt på abonnemanget (detta uppnås redan vid 3 gruppmedlemmar).

3

Hos 3 finns det ganska många tilläggstjänster att välja mellan. Några, exempelvis 3Global som ger lägre minutpriser i och till utlandet kostar en liten summa varje månad men kan vara värda att välja till om man ofta behöver dem. 3 har abonnemang med obegränsad surf och om man går med på bindningstid blir månadskostnaden 100 kronor lägre. Både Telenor och Tele2 är dock billigare för obegränsad surf. Surfhastigheterna hos 3 är mycket bra och når upp till 4G+ i södra halvan av landet. Bor du på landsbygden i norra halvan har 3 sämre täckning än de andra, men om du inte har planer på att befinna dig där så spelar det ingen roll. 3 erbjuder fri musikstreaming och är därför ett mycket bra val om du gillar att konstant ha musik i öronen.

Comviq

Comviq har länge profilerat sig som billiga och med bra utlandsavtal. Deras abonnemang Fastpris Combo ger dig fria samtal och meddelanden inom Sverige, 1000 samtalsminuter till 41 länder och 100 minuter till 64 länder till, samt 10 GB surf. Comviq har också ett bättre alternativ till Telias billigaste abonnemang eftersom du hos Comviq får 3 GB surf, 200 samtalsminuter, 2000 sms och 2000 mms till lägre pris än abonnemanget med 0,2 GB surf och inga samtal från Telia. Täckningen är det heller inget fel på eftersom Comviq använder en kombination av Telias, Telenors och Tele2s nät.

A3 och Universal Telecom

Dessa två operatörer sticker ut lite eftersom de inte är lika stora som de stora eller lika enkla som de superförenklande operatörerna. De ligger någonstans i mellersta prisskiktet. Universal Telecom har abonnemang med 4 olika surfmängder, för tillfället ger de dubbel surf i 3 månader. A3 har 5 olika varianter och bjuder just nu på halva priset i 3 månader, och du får ett par gratis hörlurar från UrbanEars. Båda använder Telenors nät och ingen av dem erbjuder obegränsad surf.

Vimla, Hallon och Fello

Vill du kunna välja snabbt och enkelt och kunna betala ditt abonnemang med kontokort är dessa tre operatörer bra val. Ingen av dem erbjuder obegränsad surf, men om du inte behöver det är dessa operatörer bra alternativ. Hallon använder 3s nät och har därför bäst täckning i södra halvan av landet, och möjligtvis längsmed de stora vägarna norrut. Fello använder Telias nät och Vimla använder Telenors. Hos alla tre skaffar du enkelt barn-, student– eller senioarabonnemang och slipper bindningstider, startavgifter och annat irriterande. Största skillnaderna mellan dem är surfmängderna de erbjuder och vilka mobilnät de använder. Dessvärre har de inte så bra utlandspriser eller lösningar för detta.

Avslutande

Vad som är bästa abonnemanget för dig beror helt på dina förutsättningar. Vissa behöver något enkelt och billigt med kanske bara ett par GB mobildata medan andra behöver obegränsad surf och bra utlandspriser. Därför är det tur att det finns så stor variation mellan operatörerna, så att alla kan hitta det abonnemang som passar dem.