Täckningskartor

Mobiltäckning är en viktig fråga när det kommer till att välja mobiloperatör och idag skall vi titta på de olika operatörernas täckningskartor i Sverige. Hur pass bra täckning du har i ditt område är viktigt för ditt val av leverantör.

De flesta mobiloperatörer har idag riktigt bra täckning i hela landet, men det kan skilja sig lite mellan de olika före-tagen i vissa områden. Vi tittar här nedan på vilka operatörer du har att välja mellan och vilken täckning de har där du bor. Det är enkelt att få fram bästa täckning för dig!

Operatörer och täckningskartor

Det finns täckningskartor som visar på hur pass bra täckning de olika operatörerna har i ditt område. De flesta operatörer har idag mycket bra täckning över hela landet. Vissa skillnader kan förekomma när du kommer utanför tätort, men utbyggnaden i Sverige vad gäller mobilnäten är mycket bra numera.

Hallon

Hallon är en av de operatörer som växt mest de senaste åren. De har en aggressiv prissättning och har tagit mycket marknadsandelar över hela landet. De ägs av Tre och har bra täckning över hela landet. Låga priser, mycket surf, fria samtal och sms. Klart värt att prova!

Mer information

Halebop

Halebop är en känd mobiloperatör och använder sig av Telias snabba mobilnät och har på det viset snabb surf samt bra täckning över hela Sverige. Halebop har länge varit ungdomarnas favorit pga låga priser, mycket surf samt bra täckning.

Mer information

Vimla

Vimla är en lågprisoperatör som ägs av Telenor. De använder sig således av Telenors snabba nät. Deras mobilnät är väl utbyggt och du har bra täckning över hela Sverige. Vimla arbetar med en form av abonnemang där du själv bestämmer surfmängd. Lågt pris och bra täckning är synonymt med Vimla.

Mer information

Fello

Fello är en relativt ny lågprisoperatör och de använder sig av Telias nät. Man har på det viset bra täckning över hela landet samt snabb surf. Det är enkelt att använda sig av Fello och du har inga bindningstider hos dem. De arbetar enbart med mobilabonnemang.

Mer information

Telenor

Telenor är en av ägarna av eget mobilnät i Sverige. De har bra täckning över hela landet och snabbt Internet. Telenor är en av de stora mobiloperatörerna i Sverige och man har ett brett utbud. Vimla ägs av Telenor och vi brukar rekommendera dessa istället när du vill ha samma täckning då de arbetar med en lägre prissättning.

Mer information

Tre

Tre äger sitt eget mobilnät och har numera bra täckning över hela Sverige. Man har ett erkänt snabbt nät och erbjuder stora mängder surf till bra priser. Du kan skaffa abonnemang, mobilt bredband, surfplattor och mobiltelefoner via Tre. Snabbt Internet och bra täckning!

Mer information

Comviq

Comviq är en av de mest kända mobiloperatörerna i Sverige. de har varit med sedan starten på avregleringen samt de var först ut med kontantkort. De ägs av Tele2 och har således bra täckning över hela Sverige. Comviq har ett stort sortiment och arbetar med låga priser.

Mer information

Täckning och operatörer

Det är nästan omöjligt att säga vilken som är den mobiloperatör med bäst täckning. Det beror på vart du befinner dig. En operatör har bra täckning där just du befinner dig, då är det den bästa operatören för dig vad gäller täckning. I tätort har man numera alltid bra täckning. Mobilnäten är numera utbyggda över hela landet.

Tackningskartor

Tips och råd – Bra täckning

Din mobil

Det är skillnad på alla modeller vad gäller mottagningsförmågan. Numera är antennen inbyggd i mobilerna och detta gör att skall du ha bästa täckning, så använd mobilen upprätt. Detta ger bättre signal. Håll inte för mobilen med handen heller för att få ut bästa mottagning.

Operatören

Täckningen i ditt område spelar såklart in när du skall få bästa mottagning. Är nätet väl utbyggt i ditt område, så får du ju automatiskt bra täckning. Bor du i tätort eller nära tätort har man numera nästan alltid bästa täckning. Ute på landsbygden kan det skilja något. Du ser din täckning med de täckningskartor som vi lagt till här ovan i artikeln.

Basstation

Ditt förhållande till den basstation som används för att skicka din datatrafik, samtal och sms spelar roll för din täckning. Är du nära den basstationen så har du automatiskt bra mottagning. Befinner du dig långt ifrån den, så har du lite sämre täckning. Är du på resande fot, så får du kanske förflytta dig närmare basstationen för att uppnå full täckning.

Inne eller ute

Är du ute så kan du automatiskt ha bättre täckning än om du befinner dig inne i ditt hus eller i lägenheten. Tjocka väggar och annat som är i vägen för signalen kan störa och ge dig sämre mottagning i vissa delar av ditt boende. Går man ut och upp på en höjd, så brukar detta ge bättre mottagning. Numera är det dock bra och stabila mobilnät i de flesta delar av landet.

Nu har du fått mer information om operatörer och täckning i Sverige. Vi har en välutbyggd infrastruktur vad gäller mottagningen och täckning i landet och du har normalt väldigt fin täckning där du befinner dig.

En täckningskarta är ett verktyg för operatörer och kunder för att se var det finns mobiltäckning av olika styrka och var det kan vara värt att investera i nya master. Det hjälper kunder att besluta vilken operatör eller vilket mobilnät som är bäst för deras behov, beroende på om de befinner sig mycket i stan eller mer ute på landet. Det kan finnas avvikelser då de är en uppskattning av mobiltäckning och inte en faktisk mätning av varenda kvadratmeter av landet, men de är generellt tillförlitliga.

På operatörernas täckningskartor kan du använda olika “filter” som visar var det finns täckning som är tillräcklig för röstsamtal, 3G, 4G eller ännu snabbare. På så sätt kan du se om operatören du är intresserad av har bra signal i området där du bor eller ej. När du använder en operatörs täckningskarta kan du fylla i din adress så att den zoomar in på området som är mest relevant för dig. Oftast hittar du enkelt täckningskartorna i menyn eller längst ner på operatörernas hemsidor.

Olika färger på kartan indikerar uppskattad täckning på just den platsen, vitt betyder ingen beräknad täckning, gult är bas, grönt är god och mörk turkos är mycket god täckning.

Tänk på att täckningen också påverkas av vilken mobiltelefon du har, så om du har en äldre modell kan det vara så att operatören har bra master i ditt område men din telefon bara inte fångar upp signalerna. På operatörernas hemsidor kan du också filtrera täckningen efter vilken mobilmodell du har så att du får en uppskattning av vilken täckning du kan vänta dig.

Operatörernas skillnader

Telia

I ett tidigare liv hette Telia Televerket och var ansvariga för hela landets telefoni. Därför är det inte så konstigt att de hade ett stort försprång när operatörsmarknaden privatiserades då de redan hade ett etablerat telenät att fortsätta bygga på. De är fortfarande den operatör som har bäst täckning i glesbygden och norra Sverige, men det finns områden exempelvis i västra Skåne och Småland där inte ens de täcker hela kartan. De har däremot riktigt bra täckning på hela Gotland och Öland. Telias karta är bra eftersom du kan sortera efter alla deras tillgängliga hastigheter separat.

Telia har 3G-kapacitet i stor del av landet förutom i västra norrlandsfjällen, där ingen operatör har täckning. Deras 4G+ täcker många orter, även tätorterna i Norrland längsmed inlandsvägen (E45) men främst längsmed kustvägen (E6). I småbyarna och Storuman finns det 4G-kapacitet.

Telia har 2G-kapacitet (röstsamtal) i stort sett över hela landet, förutom norra finska gränsen, några fjälltoppar och de djupaste delarna av skogen.

Telenor

På Telenors hemsida hittar du enklast täckningskartan genom att söka efter den. Annars ligger den några steg in under kundservice. De har inte en kategori för 4G+ att filtrera, men de har 3G och vanligt 4G i stor del av landet. Deras täckningskarta är lik Telias, kanske lite glesare i norr, men är faktiskt lite bättre längsmed norra delen av Finska gränsen. Eftersom de är så pass lika är det viktigaste antagligen att kolla på deras tjänster snarare än deras täckning. Och om du vill surfa i 4G+ är det Telia som gäller.

Eftersom Telenor och Tele2 bygger ut sina nät tillsammans genom det gemensamma bolaget Net4Mobility, vilket förbereder sig för 5G-kapacitet, kommer de antagligen att skippa steget 4G+ och gå direkt till 5G när de är färdiga för det.

Tele2

Det är inte heller någon större skillnad på mobilnätet som Tele2 administerar och de andra två stora operatörerena. Tele2s täckningskarta kan inte filtreras efter surfhastighet (3G, 4G eller 4G+), så där kan man endast se att det finns täckning och hur god denna täckning är. Deras karta är något mer fläckad med gult och vitt än de andra två stora operatörernas är. Bor du i tätort spelar detta dock ingen större roll och du kan fokusera mer på företagets andra tjänster när du väljer ditt abonnemang.

Att Telenors och Tele2s täckningskartor är ganska lika är inte förvånande eftersom de tillsammans byggde ut mobilnäten till att nå 90% av landets yta och 99.9% av befolkningen. Företagen kommer antagligen att lansera 5G samtidigt med tanke på detta.

3

Denna mobiloperatör är yngre än de andra och har inte hunnit bygga ut sitt nät lika långt som de andra. De är helt klart fokuserade på det mer tättbebyggda södra Sverige med sina 4G-tjänster, förutom en fläck i Kittelfjäll. De har däremot 3G-nät hela vägen upp till Abisko, om än inte annat än längsmed de större trafiklederna.

Om du inte har behov av supersnabb surf när du planerar att åka norr om Östersund är detta inget problem. Bor och befinner du dig oftast i en tätort i Mora eller längre söderut spelar det ingen roll vilken mobiloperatör du väljer, och 3 erbjuder liksom Telia 4G+ i sitt nyuppgraderade nät.

Som kompensation för mindre utbyggt nät har 3 några trevliga tilläggstjänster som kan göra dem till ett bra val om du ändå inte spenderar någon större tid ute på landsbygden. Exempelvis erbjuder de tjänsten WiFi-samtal så att du kan använda WiFi-nätverk du är kopplad till att ringa igenom.

Sammanfattande

Bor du i södra Sverige spelar det i stort sett ingen roll vilken operatör du väljer när det kommer till mobiltäckningen, då är det andra faktorer du kan fokusera på. Telia har fortfarande Sveriges mest heltäckande mobilnät, men försprånget krymper för varje år. Telenor och Tele2 förbereder sig för 5G, vilket varken 3 eller Telia nämner, de två sistnämnda erbjuder däremot 4G+ till skillnad från de förstnämnda. Alla näten har alltså för- och nackdelar och det är upp till dig som kund att välja efter behov och önskemål.