OperatörerTäckning
HallonTreHallons täckningskarta
VimlaTelenorVimlas täckningskarta
FelloTeliaFellos täckningskarta
HalebopTeliaHalebops täckningskarta
TelenorTelenorTelenors täckningskarta
TreTreTres täckningskarta
ComviqTele2, TelenorComviqs täckningskarta
Tele2Tele2Tele2 täckningskarta
KatshingTele2Katshings täckningskarta
ChiliTreChilis täckningskarta
TelnessTeliaTelness täckningskarta
Karma MobilTelenorKarmas täckningskarta

Mobiltäckning är en viktig fråga när det kommer till att välja mobiloperatör. Som tur är så har operatörerna kartor för hur deras täckning ser ut i Sverige. Hur bra täckning du har i ditt område är viktigt för ditt val av leverantör. De flesta mobiloperatörer har idag bra täckning i hela landet, men i vissa områden så kan det skilja sig lite mellan de olika operatörerna. Vi tittar närmare på vilka operatörer du har att välja mellan och vilken täckning de har där du bor.

Operatörer och täckningskartor

Det finns täckningskartor som visar på hur pass bra täckning de olika operatörerna har i ditt område. De flesta operatörer har idag mycket bra täckning över hela landet. Vissa skillnader kan förekomma när du kommer utanför tätort, men utbyggnaden i Sverige vad gäller mobilnäten är numera mycket bra.

Hallon

Hallon är en populär lågprisoperatör. De har låg prissättning, många erbjudanden och rabatter. De ägs av Tre och har bra täckning över hela landet. Låga priser, mycket surf, fria samtal och sms. Klart värt att prova!

Hallons täckningskarta

Halebop

Halebop är en känd mobiloperatör och använder sig av Telias snabba mobilnät, och det innebär att de har snabb surf samt bra täckning över hela Sverige. Halebop har länge varit ungdomarnas favorit på grund av låga priser, mycket surf och bra täckning.

Halbops täckningskarta

Vimla

Vimla är en lågprisoperatör som ägs av Telenor. De använder sig således av Telenors snabba nät. Deras mobilnät är väl utbyggt och du har bra täckning över hela Sverige. Vimla arbetar enbart med abonnemang, och alla ger fria samtal, sms och mms. Det är enkelt, prisvärt och snabbt – allt man önskar från en operatör.

Vimlas täckningskarta

Fello

Fello är en relativt ny lågprisoperatör, och likt Halebop så använder de sig av Telias nät. Man har på det viset bra täckning över hela landet samt snabb surf. Det är enkelt att använda sig av Fello och du slipper bindningstider hos dem. De arbetar enbart med mobilabonnemang, och har till skillnad från många andra lågprisoperatörer en support via telefon.

Fellos täckningskarta

Telenor

Telenor är en av ägarna av eget mobilnät i Sverige (delas med Tele2). De har bra täckning och snabbt internet över hela landet. Telenor är en av de stora mobiloperatörerna i Sverige och de har ett brett utbud. Vimla ägs av Telenor och vi brukar rekommendera lågprisoperatörerna eftersom de har samma täckning, men arbetar med en lägre prissättning.

Telenors täckningskarta

3

3 (Tre) äger sitt eget mobilnät och har numera bra täckning över hela Sverige. Man har ett erkänt snabbt nät och erbjuder stora mängder surf till bra priser. Du kan skaffa abonnemang, mobilt bredband, surfplattor och mobiltelefoner via Tre. Snabbt internet och bra täckning är vad du får hos 3!

Tres täckningskarta

Comviq

Comviq är en av de mest kända mobiloperatörerna i Sverige. De har varit med sedan starten av avregleringen av mobiltelefoni samt var först ut med kontantkort i Sverige. De ägs av Tele2 och har således bra täckning över hela Sverige. Comviq har ett stort sortiment och arbetar med låga priser.

Comviqs täckningskarta

Telness

Telness fokuserar på att göra livet enkelt för företagare – och de gör det genom att erbjuda prisvärda mobilabonnemang och digitala tjänster. Att de använder sig av Telias nät är förstås en bonus, då risken för att det ska bli strul med mottagningen är minimal.

Telness täckningskarta

Katshing

För dig som är intresserad av att surfa utan att begränsas av datapotter, men samtidigt inte är intresserad av att betala hutlösa priser för sådana lösningar, finns Katshing. Deras abonnemang kommer med nonstop surf med full hastighet upp till en viss gräns. När surfpotten är slut kan du göra det mest nödvändigaste men hastigheten är då så låg att du inte kan titta på exempelvis film. Operatören har annars bra priser som de större operatörerna inte är i närheten av att matcha. Att de går i Tele2:s nät betyder också att surfupplevelsen kan flyta på utan avbrott.

Katshings täckningskarta

Chili

Om du är nöjd med mottagningen från Tre, men samtidigt vill hitta ett lite billigare alternativ, så är Chili något för dig. De erbjuder mobilabonnemang utan bindningstid i olika prisklasser och hastigheter, alltid med obegränsad datamängd. Samtidigt använder de sig av Tre:s nät vilket betyder att din prestanda inte försämras om du byter från Tre till Chili.

Chilis täckningskarta

Karma Mobil

Karma Mobil använder sig av Telenors nät. Det innebär att man som kund hos Karma får riktigt bra täckning över i stort sett hela Sverige. Karmas mobilabonnemang är skräddarsydda för äldre användare som kanske inte är så vana vid teknik. Abonnemangen är enkla, saknar bindningstid och alla samtal och meddelanden ingår. Välj mellan en liten surfmmäng upp till riktigt mycket surf. 

Karma Mobils täckningskarta

 

Täckningskartor

Alla mobiloperatörerna har länkar på sina hemsidor som leder till deras täckningskarta. Har de inte ett eget nät så har de en täckningskarta för den operatörens nät. Man ska dock vara medveten om att det handlar om simulationer och inte är mätt vare sig i realtid eller när kartan publicerades.

Det kan finnas lokala variationer, men oftast så stämmer det faktiskt när det anges att det i ett område är sämre täckning på grund av till exempel geologiska förutsättningar som en kulle som blockerar signaler eller liknande. Täckningskartor har filter som man kan använda sig av för att se olika surfhastigheter men även för att kunna se täckningen för röstsamtal, vilket kräver svagare täckning än mobilsurf.

Vill man se var de högsta hastigheterna finns så ska man välja filtret för 4G eller 5G, och för de största tre operatörerna blir det ingen större skillnad mellan kartorna. Enklaste sättet att jämföra är att gå in på varje operatörs hemsida i olika webbflikar i webbläsaren, öppna de olika täckningskartorna, zooma in på området som är relevant på varje karta och därefter skifta mellan flikarna.

3 (Tre) har en täckningskarta som kan anpassas efter vilken mobiltelefon man använder (om det är en någorlunda ny eller populär modell) eftersom olika modeller har olika nätverkskort och antenner som kan bidra till bra eller dålig täckning. Ibland kan man märka detta genom att två vänner som har samma operatör har helt olika täckning på samma plats, där enda skillnaden är vilka telefoner de har.

Täckning och operatörer

Det är nästan omöjligt att säga vilken mobiloperatör som är den med bäst täckning. Det beror helt på var du befinner dig. Om en operatör har bra täckning där du kommer att befinna dig mest, då är det den bästa operatören för dig när det gäller att välja täckning. I tätort har man numera alltid bra täckning, men mobilnäten är utbyggda över hela landet.    

 

Tips och råd – Bra täckning

Din mobil

Tänk på att täckningen också påverkas av vilken mobiltelefon du har, så om du har en äldre modell kan det vara så att operatören har bra master i ditt område men din telefon kan inte fångar upp signalerna. På operatörernas hemsidor kan du också filtrera täckningen efter vilken mobilmodell du har så att du får en uppskattning av vilken täckning du kan vänta dig.

Operatören

Täckningen i ditt område spelar såklart in när du ska få bästa mottagningen. Är operatörens nät väl utbyggt i ditt område, då får du automatiskt bra täckning. Bor du i tätort eller nära en tätort så har du numera nästan alltid god täckning. Ute på landsbygden kan det skilja något mellan de olika operatörerna. Du ser din täckning på de täckningskartor som vi lagt till här ovan i artikeln.

Basstation

Ditt förhållande till den basstation (mobilmast) som används för att skicka din datatrafik, samtal och sms spelar roll för din täckning. Är du nära en basstationen så har du automatiskt bra mottagning. Befinner du dig långt ifrån den, då har du lite sämre täckning. Är du på resande fot så får du kanske förflytta dig närmare basstationen för att uppnå full täckning.

Inne eller ute

Är du ute så kan du automatiskt ha bättre täckning än om du befinner dig inne i ditt hus eller i lägenheten. Tjocka väggar eller annat som är i vägen för signalen kan störa och ge dig sämre mottagning i vissa delar av ditt boende. Går du ut och upp på en höjd, då brukar detta ge bättre mottagning.

Vilken mobiloperatör har den bästa täckningen?

Nätverkstest av P3 Network Analytics

Halebop, som år efter år utses till operatören med nöjdas kunder av Svenskt Kvalitetsindex, och fick en tredjeplats 2022, använder Telias nät. Telia själva bedömdes ha Sveriges bästa och snabbaste mobilnät av testföretaget P3 Network Analytics 2019. Telia utsågs dessutom av Umlaut Benchmarch till ”Bäst i Test” 2021, när företaget utvärderade de svenska mobilnäten. Telia har alltså ett riktigt vasst mobilnät vilket gynnar alla operatörer som delar deras nät.

Förutom Halebop så hittar vi även Fello och Telness i Telias nät.

Däremot kommer Tele2 och Telenor inte alls långt efter Telia i P3s mätning, och 3 är inte jättelångt efter dem. Telia och Tele2 fick samma betyg för röstsamtal, men Telia hade något snabbare surfhastighet. De testade dock inte nätet norr om Luleå, där Tele2 och Telenor har satsat mycket resurser på att bygga ut de senaste åren. 3:s nät fick totalpoäng på 813 (av max 1000 poäng), vilket anses vara bra, men Telia fick 924 poäng och är alltså ganska mycket bättre – framför allt på ute landsbygden.

Täckningskollen för att se bäst mobiltäckning i Sverige

Förutom att använda operatörernas täckningskartor finns det en oberoende tjänst som heter Täckningskollen. Denna tjänst mäter signalstyrkan i nätet och du kan zooma in i ditt område för att se mobiltäckningen där. Mätningarna baseras både på professionella mätningar, men även publika. De publika mätningarna är data som insamlats från användare av tjänstens app och från sopbilar som har använts i ett samarbete med olika kommuner. De professionella mätningarna har gjorts med ett mätsystem som heter Täckningskollen PRO.

Vilka operatörer delar nät?

Mobiloperatörer som inte har ett eget mobilnät kallas för virtuella operatörer, och det finns fler virtuella operatörer än operatörer som har fysiska nätverk att ta hand om. Telias nät används så klart av Telia själva, men även av Halebop, Fello och Telness. Det gör att dessa andra operatörer också har bra täckning, men kan erbjuda andra tjänster. Telenor delar med sig av sitt nät till Vimla, Mybeat och Universal Telecom. Lågprisoperatören Vimla fick näst högsta betyg för kundnöjdhet efter Halebop enligt SKI. Att Tele2 delar nät med Comviq förvånar inte eftersom de från början var en avstickare från Tele2 med billiga kontantkort. Vad som är mindre känt är att Comviq även använder sig av Telenors och Telias nät beroende på vad som finns tillgängligt. 3 delar sitt nät med Chili och Hallon och dessa operatörerna har bra surfhastigheter i städer. 3:s nät har förbättrats jämfört med tidigare års mätningar från P3.

Tabell: Vilket mobilnät använder operatörerna
Operatör Nät
Hallon Tre
Vimla Telenor
Comviq Tele2 och Telenor
Fello Telia
Halebop Telia
Karma Mobil Telenor
Chilimobil Tre
Telness Telia
Katshing Tele2

Skillnader mellan operatörerna

Telia

I ett tidigare liv hette Telia Televerket och var ansvariga för hela landets telefoni. Därför är det inte så konstigt att de hade ett stort försprång när operatörsmarknaden privatiserades. Telia hade då redan ett etablerat telenät som de idag har fortsatt att bygga vidare på. De är fortfarande den operatör som har procentuellt sett bäst täckning i glesbygden och norra Sverige, men det finns områden exempelvis i västra Skåne, Småland och norraste Lappland där inte ens de täcker hela kartan. De har däremot riktigt bra täckning på hela Gotland och Öland. Telias karta är bra eftersom du kan sortera efter alla deras tillgängliga hastigheter separat.

Telia har 3G-kapacitet i stora delar av landet förutom i västra norrlandsfjällen, där ingen operatör har täckning. Deras 4G+ täcker många orter, även tätorterna i Norrland längsmed inlandsvägen (E45) men främst längsmed kustvägen (E6). I småbyarna och Storuman finns det 4G-kapacitet. Telia har 2G-kapacitet (röstsamtal) i stort sett över hela landet, förutom norra finska gränsen, några fjälltoppar och de djupaste delarna av skogen. Telias 5G-nät utvecklas år för år. 2025 är målet att det ska nå lika långt som deras 4G-nät.

Telenor

Telenors täckningskarta har inte en kategori för 4G+ att filtrera på, men de har 3G och vanligt 4G i stor del av landet. Deras täckningskarta är lik Telias, möjligen något glesare i norr. Dock är den lite bättre än Telia längst de norra delarna av finska gränsen. Eftersom operatörerna är så pass lika varandra så är det viktigaste att se över deras tjänster snarare än deras täckning. Om du vill surfa i 4G+ är det Telia som gäller. Telenor och Tele2 bygger ut sina nät tillsammans genom det gemensamma bolaget Net4Mobility, och de är i full gång med utbyggnaden av 5G-nätet.

Tele2

Nätet som Tele2 administrerar är det inte någon större skillnad på om man jämför med de andra mobilnäten. Tele2:s täckningskarta kan inte filtreras efter surfhastigheterna 3G, 4G eller 5G, så där kan man endast se att det finns täckning och hur god denna täckning är. Deras karta är något mer fläckad med bastäckning än Telias och Telenors/Tele2:s kartor är. Bor du i en tätort så spelar detta dock ingen större roll, och du kan istället fokusera mer på företagets andra tjänster när du väljer ditt abonnemang. Att Telenors och Tele2:s täckningskartor är ganska lika är inte förvånande eftersom de tillsammans byggt ut sina mobilnät till att nå 90 proccent av landets yta och 99.9 procent av befolkningen.

3

Denna mobiloperatör är yngre än de övriga och har inte hunnit bygga ut sitt nät lika långt som de andra har. 3 har fokuserade på de mer tättbebyggda orterna i södra Sverige, och de har satsat på att där ha god 4G-tjänst. Förutom en fläck i Kittelfjäll som har 4G så har de 3G-nät hela vägen upp till Abisko, dock bara längst med de större trafiklederna. Om du inte har behov av supersnabb surf när du planerar att åka norr om Östersund så är detta inget problem. Bor och befinner du dig oftast i en tätort i Mora eller längre söderut spelar det ingen roll vilken mobiloperatör du väljer, och 3 erbjuder liksom Telia 4G+ i sitt uppgraderade nät. Som kompensation för sitt mindre utbyggda nät så har 3 några tilläggstjänster som ändå gör dem till ett bra val, så länge som du inte spenderar allt din tid ute på landsbygden. Till exempel så erbjuder de tjänsten WiFi-samtal så att du kan använda WiFi-nätverk du är kopplad till för att ringa vanliga samtal.

Sammanfattande om operatörernas täckning

Bor du i södra Sverige spelar det i stort sett ingen roll vilken operatör du väljer när det kommer till mobiltäckningen, då är det andra faktorer du kan fokusera på. Telia har fortfarande Sveriges mest heltäckande mobilnät, men försprånget krymper för varje år. Alla operatörer erbjuder 5G i viss mån, och nätet byggs ut för fullt.

Alla näten har alltså för- och nackdelar och det är upp till dig som kund att välja efter behov och önskemål. Telia har bedömts ha bästa mobilnätet när det kommer till surfhastigheter och stabilitet, men delar förstaplatsen med Tele2 för röstsamtal. Alla de tre största operatörerna (Tele2, Telia och Telenor) har bra mobilnät med hög täckningprocent, så om du inte bor långt ute på landsbygden spelar det ingen roll vilken utav dessa operatörer du väljer.

Det viktigaste om täckning och täckningskartor

Innan du bestämmer dig är det smart att se hur operatörens täckningskartor ser ut i ditt område. Det kan finnas små variationer, och dessa kommer du att märka av om du hamnar utanför den goda täckningen.

Överväg lågprisoperatören

Om du inte uppskattar en av de stora operatörerna som äger mobilnäten så finns det många lågprisoperatörer, vilka idag är fullgoda operatörer som erbjuder bra tjänster och produkter.

Vi rekommenderar

Hallon bäst i test

Billiga mobilabonnemang

Bäst-i-test

Ingen bindningstid

Beställ nu

Bäst mobiloperatör 2022

Slopade bindningstider ger fria byten

Operatörerna har till stor del frångått bindningstider, så om det visar sig att du inte hade någon täckning så är det inte svårt att byta operatör. Testa dig fram och hitta din optimala operatör, och ska du binda upp dig och bor på landsbygden, prova ett gratis kontantkort från operatören.

Tänk på detta innan du väljer mobiloperatör

Frågor och svar om mobilabonnemanget med bäst täckning

Vilken mobiloperatör har bäst täckning?

Telia har den bästa täckningen i Sverige enligt en rapport från P3 Network Analytics. Telias nät används inte bara av Telia, utan även Halebop och Fello använder det prisade nätet. Besök operatörernas täckningskartor för att se hur täckningen ser ut där du bor. Läs vår guide om operatörer i Telias nät.

Hur får jag bättre täckning?

Hur bra täckning du har beror på en del olika faktorer, bland annat vilken operatör du använder, var du befinner dig, var närmaste mobilmast finns, hur många som använder nätet samtidigt som du och vilken mobiltelefon du har. Äldre mobiltelefoner kan till exempel inte använda de nyaste mobilnäten.

Vilka operatörer använder samma nät?

Telia: Fello, Halebop och Telness. Telenor: Vimla, Mybeat, Comviq och Karma Mobil. Tre: Chilimobil och Hallon. Tele2: Comviq och Katshing. Vi listar alla operatörers täckningskartor.

Hur bra täckning har Hallon?

Hallon använder Tres nät och har därför samma täckning som Tre (och Chilimobil). Tre har främst fokuserat på stora städer och södra Sverige, men har under de senaste åren även nåt ut till stora delar av norra Sverige och landsbygden. Besök Hallons täckningskarta för att se hur bra täckning Hallon har där du är.

Vilka operatörer har 5G?

Alla de stora operatörerna i Sverige erbjuder 5G i olika utsträckning. För att få tillgång till 5G-nätet behöver man en enhet, mobiltelefon eller surfplatta, med stöd för 5G och täckning i 5G nätet. Just nu är 5G-nätet bäst utbyggt i större städer.