Det pratas mycket om 5G och det har pratats om det över en lång tid – men vad innebär det för våra mobilabonnemang och bredband?

5G-nätet i Sverige

5G-nätet rullas i snabb takt ut över Sverige. De stora operatörerna erbjuder 5G-täckning i större städer, men dag för dag utökas näten och allt fler kan koppla upp sig.

Skillnaden på 4G och 5G

Hastigheten på 4G brukar vara som alla högst på ca 100 Mbit per sekund och med 5G förväntas så mycket som 10 GB per sekund vilket är en oerhörd skillnad. Utbyggnaden av det nya nätet ger betydligt bättre täckning med färre avbrott eftersom basstationerna kommer att ligga mycket närmare varandra än de gör idag för 4G.

4G

  • Upp till 100 Mbit/s (under optimala förhållanden)

5G

  • 10 GB/s

Mobilabonnemang, bredband och 5G

5G ger framförallt mobilabonnemang och bredband med betydligt snabbare surfhastigheter. Täckningen är betydligt bättre med färre avbrott – särskilt på landsvägar eller när du reser med tåg, då abonnemanget behöver byta basstation.

I och med utbyggnaden av 5G kommer vi också att se färre överbelastade nät, som vid till exempel nyår eller vid krissituationer när många samtidiga användare vill ringa och skicka sms.

I takt med att 5G blir mer tillgänglig så kommer vi också att se fler smarta funktioner med IoT – Internet of Things. Detta kommer att innebära fler ihopkopplade system och som kan skötas på distans. För privatpersoner innebär det fler möjligheter att kunna styra värme, belysning, vitvaror och annan hemelektronik i hemmet från någon annanstans.

Ny teknik i hårdvara – mobiltelefoner, surfplattor och routrar

De flesta nya smartphones som säljs idag är kompatibla med 5G. Alla nyare modeller från Apple och Samsung är till exempel redo att koppla upp sig mot det nya nätet. För att kunna ansluta till 5G-nätet behöver man, förutom en kompatibel enhet, även ett abonnemang med stöd i nätet.

De större operatörerna erbjuder 5G, och även vissa av de virtuella. Många va lågptisoperatörerna erbjuder dock inte 5G än, men det kommer garanterat att komma under den närmaste tiden.