Det pratas mycket om 5G och det har pratats om det över en lång tid men när kommer det och vad kommer det att innebära för våra mobilabonnemang och bredband?

5G mobilabbonnemang och bredband

5G-nätet i Sverige

De första 5G-nätet med tillgång för privatpersoner i Sverige skulle ha kunnat komma igång under första kvartalet 2020 men en ny lag har ställt till det. Från den 1 januari 2020 gäller en ny lag om elektronisk kommunikation som innebär att vi måste skydda våra nät från främmande makter. 5G-näten behöver använda en del av Sveriges frekvensband och operatörerna kan inte få tillgång förrän tillstånd beviljas av PTS – Post- och telestyrelsen som nu måste ta hänsyn till den nya lagen. Alla bitarna för lagen finns ännu inte på plats vad gäller regler och praktiska rutiner så det dröjer än så länge.

 

Skillnaden på 4G och 5G

Hastigheten på 4G brukar vara som alla högst på ca 100 Mbit per sekund och med 5G förväntas så mycket som 10-20 GB per sekund vilket är en oerhörd skillnad. Utbyggnaden av det nya nätet kommer att ge betydligt bättre täckning med färre avbrott eftersom basstationerna kommer att ligga mycket närmare varandra än de gör idag för 4G.

 

Mobilabonnemang, bredband och 5G

Framförallt kommer vi att få tillgång till mobilabonnemang och bredband med betydligt snabbare surfhastigheter. Täckningen blir betydligt bättre och med färre avbrott särskilt på landsvägar eller när du reser med tåg, då abonnemanget behöver byta basstation. Vi kommer också att se färre överbelastade nät, som vid till exempel nyår eller vid krissituationer när många samtidiga användare vill ringa och skicka sms.

När marknaden öppnar för 5G för privatpersoner kommer du som konsument få stora möjligheter att teckna mobilabonnemang och bredband till riktigt bra priser. Vi har många operatörer att välja på i Sverige och alla vill vara snabbt framme med att erbjuda abonnemang för 5G och vara först med att knyta till sig kunder.

I takt med att 5G blir mer tillgänglig så kommer vi också att se fler smarta funktioner med IoT – Internet of Things. Detta kommer att innebära fler ihopkopplade system och som kan skötas på distans. För privatpersoner innebär det fler möjligheter att kunna styra värme, belysning, vitvaror och annan hemelektronik i hemmet från någon annanstans.

 

Ny teknik i hårdvara – mobiltelefoner, surfplattor och routrar

De flesta enheter du har idag är inte kompatibla med 5G. När du vill gå över till 5G kommer du behöva köpa nya kompatibla enheter. Ny teknik brukar alltid innebära nya högre kostnader, men frågan är om det verkligen kommer att bli så mycket dyrare än de nyaste enheterna för 4G. Operatörerna vill snabbt knyta nya kunder till sig, vilket medför att vi troligtvis kommer att få se en hel del erbjudanden där du får en ny mobil, surfplatta eller router till ett hyfsat pris när du tecknar abonnemang.