Det kan vara en stor prisbesparing att välja ett mobilabonnemang för familjer. Det kan ge dig betydligt lägre priser i slutändan istället för att köpa separata abonnemang. Särskilt billigt kan det bli om det finns ungdomar i familjen och ni kan dela på samma surfmängd.

Mobilabonnemang
Kommentarer
Pris / mån
Betyg
1. Hallon abonnemang
hallon abonnemang

erbjudande Barnabonnemang
erbjudande Ingen uppsägningstid
Låg månadskostnad

fr. 49 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnastjärna
Mer information
2. Vimla abonnemang
vimla mobilabonnemang

erbjudande Barnabonnemang
erbjudande Spara surfen
erbjudande Ingen bindningstid

fr. 50 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnastjärna
Mer information
3. Tre abonnemang
tre abonnemang

erbjudande Familjeabonnemang
erbjudande Upp till fem extra användare
erbjudande Dela på surfen

fr. 50 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
4. Telenor familjeabonnemang
telenorabonnemang

erbjudande Familjeabonnemang
erbjudande Upp 8 personer kan dela på surfen
erbjudande Möjlighet till obegränsad surf

fr. 219 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information

Ett bra sätt för familjer att dra ner på kostnaderna för mobiltelefoni kan vara att skaffa ett familjeabonnemang. De förenklar också ekonomin eftersom allas mobilanvändning samlas på en och samma faktura så att det blir mindre pappersarbete. De större operatörerna har några olika alternativ för familjer eller vängrupper som låter medlemmarna kan dra ner på sina mobilkostnader.

Något att tänka på är att alltid läsa villkoren till fullo innan man tecknar ett abonnemang, för att undvika komplikationer och missförstånd. Hos några operatörer som inte riktigt passar här finns speciella priser eller abonnemang för personer under 18 vilket kan funka bra för vissa familjer. För de obegränsade abonnemangen finns en funktion som gör att när 20 GB data har använts upp på mindre än ett dygn så spärras den, men man kan sedan fylla på med 5 GB data åt gången gratis via SMS obegränsat antal gånger. Räknaren nollställs vid midnatt.

Delad surfmängd

Något som brukar ingå i ett familjeabonnemang är delad surfmängd. Du får då en total surfmängd för data som kan delas mellan olika personer inom abonnemanget. Det är fördelaktigt om ni surfar olika mycket. Ni undviker att ha förbrukat surfmängden på en mobil samtidigt som någon annan har massor kvar. Hos vissa operatörer går det att spara oanvänd surf.

Är det billigare med ett abonnemang för hela familjen?

Det kan vara billigare med ett abonnemang för hela familjen men det är inte helt självklart. Tjänsten finns hos de större mobiloperatörerna med egna nätverk och där brukar vanligtvis priserna vara något högre. Att välja någon av de billigare operatörerna och pussla ihop era egna anpassade abonnemang kan ge en billigare kostnad.

Ett alternativ som kan bli billigare är om det finns barn, ungdomar eller studenter i familjen. Då kan det vara värt att kolla upp priserna för barnabonnemang, ungdomsabonnemang och studentabonnemang som kan bli fördelaktiga att kombinera med andra billigare operatörer. Framförallt gäller det att ha koll på alla operatörers rabatter och kampanjer och exakt vad som ingår i varje tjänst för att kunna ta reda på vad som är billigast.

Familjeabonnemang hos olika mobiloperatörer

Telenor Familj

Telenor Familj har funnits i flera år nu och alla extra användare har ett satt pris oavsett hur många de är. Priset är lägre än om familjemedlemmen har ett eget, separat abonnemang hos samma operatör, även med minsta surfmängden. Abonnemanget kan ha upp till åtta användare totalt inklusive huvudabonnemanget. De har liksom Telia ett alternativ med obegränsad surf, men om huvudabonnemanget har begränsad surfmängd kan man fördela denna mellan familjemedlemmarna efter behov. De har gjort det enkelt att fördela surfen genom sin mobilapp Mitt Telenor.

Telenor är ett bra val för familjer där medlemmarna reser mycket, eftersom man kommunicerar fritt till de andra oavsett var i världen man befinner sig, i upp till 30 dagar, och de har gott om surf i många länder. Telenor har ingen bindningstid på sina abonnemang och låter dig också byta surfmängd en gång i månaden om du så önskar

Tele2

Hos Tele2 har de inte något abonnemang som direkt kallas familjeabonnemang, däremot har de både barnabonnemanget Tele2 Kids, som kopplas till ett huvudabonnemang, och Unlimited Together där man kan bilda en grupp av obegränsade Tele2-abonnemang där alla, upp till tio personer, får reducerat pris. Dock minskar priset bara tills man lägger till den 3:e medlemmen i Together-gruppen, därefter stannar det på samma nivå oavsett hur många medlemmar gruppen har. Unlimited Together fungerar tillsammans med Tele2s student- och seniorrabatt, så om du passar i någon av dessa kategorier får du ännu bättre pris.

Tele2 Kids innehåller alltid fria SMS/MMS och samtal, men har begränsad surf i olika mängder, vilket påverkar priset. Det kan tecknas för personer upp till 20 års ålder, så även barn som är myndiga och har flyttat hemifrån kan inkluderas i Tele2 Kids. Dock hamnar deras räkning då på samma faktura som föräldrarnas. Upp till åtta Tele2 Kids-abonnemang kan tecknas för samma huvudabonnemang, så detta är ett bra alternativ för stora familjer.

Eftersom Unlimited Together är separata abonnemang är det möjligt för en familj med två eller flera vuxna med Unlimited-abonnemang att ha mer än åtta Tele2 Kids-abonnemang, eftersom de kan ha åtta vardera. De vuxnas abonnemang behöver inte vara Unlimited för att kunna ansluta Kids-abonnemang.

Obs! Sedan 30 september 2019 har Tele2 ersatt Unlimited together med abonnemanget Familj. Har du sedan tidigare ett Unlimited Together-abonnemang så får du behålla det om du vill. Men om du föredrar att byta till Familj så ordnar Tele2 det smidigt och enkelt. Är du ny kund så kan du inte längre teckna ett Unlimited together-abonnemang, utan hänvisas till Familj.

Så hur fungerar då Tele2 Familj?

Med tjänsten kan du lägga till upp till 10 användare, där alla får samma förvalda datamängd på sina abonnemang. Det går inte att dela på datamängderna. De antal gigabyte du kan välja mellan är 10, 20, 40 och obegränsad data.

 

familjabonnemang

MyBeat

Om du samlar alla familjens abonnemang, minst tre stycken, hos MyBeat blir det 10% rabatt på totalkostnaden för abonnemangen och de hamnar på samma faktura. Familjemedlemmar kan läggas till genom Min Sida om de redan har ett befintligt MyBeat-abonnemang, eller så kan företagets kundtjänst hjälpa till. MyBeat använder Telias mobilnät, så de har bra täckning i hela landet. De har inget alternativ med obegränsad surf.

Tre

Hos Tre går det att samla flera abonnemang, både från familj, vänner och grannar, till en grupp för lite rabatt om någon tecknar ett nytt abonnemang med bindningstid på minst 12 månader. De vill att man kontaktar kundtjänst för att gruppera abonnemangen. Tre har fri musikstreaming, så det kan vara bra för familjer som älskar musik.

Telia

Telia erbjuder nu både obegränsad surf och familjeabonnemang. Om du redan har ett Telia Mobil-abonnemang hos dem går det bra att lägga till familjemedlemmar i efterhand, upp till fyra stycken, så att fem personer totalt delar på surfen från huvudabonnemanget. Har huvudabonnemanget obegränsad surf behöver denna inte fördelas utan alla får obegränsad surf, men om huvudabonnemanget istället har begränsad surfmängd måste denna fördelas mellan användarna. Om familjemedlemmen du vill lägga till redan har ett abonnemang (utan bindningstid) hos en annan operatör kan detta nummer flyttas till Telias familjeabonnemang. Det går att välja om man vill ha bindningstid i 24 månader eller ej och det blir lite billigare under ett års tid om man väljer detta.

Om man redan har bredband från Telia får man lite extra rabatt på mobilabonnemanget, och ännu lite mer rabatt om abonnenten av huvudabonnemanget är under 28 år. En nackdel är dock maxgränsen på 5 personer, vilket inte räcker för alla familjer. Är man en liten familj kan det dock vara ett bra alternativ eftersom priset per person minskar mer än för några andra av operatörerna. Du surfar fritt på sociala medier (dock inte YouTube eller andra streamingtjänster, se på Telias hemsida för vilka appar den fria surfen gäller) så att inte poster, bilder och meddelanden äter upp din surfmängd. Du kan byta surfmängd på huvudabonnemanget en gång i månaden, efter behov.

Operatörer med barnabonnemang

Hallon, Vimla och Fello har barnabonnemang för personer under 18 år som kan betalas med kontokort om man så önskar. Då krävs ingen kreditkontroll eller fakturor att hålla ordning på. Om man köper en telefon på avbetalning krävs dock kreditkoll.

Vilken operatör är bäst?

Som vanligt beror det på situationen för varje enskild familj. Telias abonnemang funkar bra för små familjer, Tele2s är bra för de med många barn och Telenor är bra om familjemedlemmarna reser mycket. Tre kan också vara ett alternativ i detta fall. Fundera på vad som är prioriterat i er situation och välj operatör utifrån det, om ett byte är aktuellt.

Frågor och svar om mobilabonnemang för familjer

Vilket mobilabonnemang är bäst för familjer?

Vi listar de bästa, och mest prisvärda, abonnemangen för familjer. När vi listar de bästa abonnemangen tar vi hänsyn till pris, villkor och erbjudanden.

Är det billigare med ett familjeabonnemang?

Inte alltid. Beroende på hur familjen ser ut och vilka behov alla i familjen har kan det vara billigare att välja en lågprisoperatör som erbjuder barn-, student- och seniorrabatter. Vi rekommenderar operatören Hallon med sina låga priser och bra villkor.

Hur fungerar Telenors familjeabonnemang?

Telenor Familj kan man dela med vem man vill – alltså inte bara inom familjen. Upp till 8 personer kan dela på abonnemanget och surfen. Med obegränsad surf så får alla obegränsad surf.

Hur fungerar Tres familjeabonnemang?

Med Tres familjeabonnemang kan man lägga till upp till 5 andra användare. Tillsammans delar man på abonnemanget och surfen. Du kan välja själv vem som ska ingå i din Tre-familj.

Hur fördelas surfen med ett familjeabonnemang?

Den som står på abonnemanget, och får fakturan, delar surfen mellan medlemmarna i familjen. Har man ett familjeabonnemang med fri surf har alla i familjen fri surf. Är surfen begränsad delas den upp mellan medlemmarna.