Bästa mobilabonnemanget för barn

Är det dags att teckna ett mobilabonnemang till ditt barn? Då hoppas vi kunna hjälpa dig en bit på vägen. I den här artikeln tittar vi närmare på mobilabonnemang för barn, berättar vad som är extra viktigt att tänka på och guidar dig genom utbudet på marknaden.

Mobilabonnemang
Kommentarer
Pris / mån
Betyg
1. Hallon barnabonnemang
hallon barnabonnemang

fördel Bästa barnabonnemanget
erbjudande 50% rabatt i 3 mån!
erbjudande Ingen bindningstid
erbjudande Data: 8 - 200 Gb

fr. 49 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnastjärna
Mer information
2. Fello barnabonnemang
Fello mobilabonnemang

erbjudande 50% rabatt i 4 månader!
erbjudande Ingen bindningstid
erbjudande Data: 3 - 32 Gb

fr. 48 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
3. Vimla barnabonnemang
vimla mobilabonnemang

erbjudande 50% rabatt i 4 månader!
erbjudande Ingen bindningstid
erbjudande Data: 6 - 100 Gb

fr. 50 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information

Mobilabonnemang för barn

Idag får barn mobiltelefoner i allt tidigare åldrar och enligt en undersökning genomförd av Telenor och TNFSifo så får svenska barn i snitt sin första mobiltelefon vid 9 års ålder. Det finns många fördelar med att skaffa en mobiltelefon till sitt barn, till exempel att ni alltid kan nå varandra och att ditt barn kan kontakta dig om olyckan är framme. Mobiltelefonen kan även vara ett redskap för att lära sig nya saker med hjälp av olika appar och funktioner, men även för att lära sig att ta ansvar för mobiltelefonen och skärmtid.

Vanligt med kontantkort

När du har valt ut en mobiltelefon så återstår det att se över vilka betalningslösningar som passar bäst för just er. Det är mycket vanligt att föräldrar väljer kontantkort till barn eftersom det är lättare att kontrollera utgifter och barns mobiltelefonanvändning. 

Med ett kontantkort finns risken att pengarna tar slut, eller att samtalspottens giltighetstid löper ut, och då går det inte att ringa. En av de främsta fördelarna med att ditt barn har en mobiltelefon är just möjligheten att kommunicera, och det medför en trygghetskänsla om du vet att ditt barn alltid kan kontakta dig. Med ett tomt kontantkort som har glömt att fyllas på så kommer inte barnet långt.

Skaffa helst ett abonnemang

Numera har de flesta abonnemang ingen bindningstid. Det betyder att du när som helst kan avsluta ditt abonnemang eller byta till ett annat abonnemang hos samma eller en annan leverantör. I princip så blir abonnemangen allt mer lika kontantkort eftersom du inte längre är bunden och har friheten att byta när du vill.

Detta är på sätt och vis som ett kontantkort, fast bättre. Dels för att det brukar vara större surfmängd och bättre villkor på abonnemangen, men även för att du aldrig behöver komma ihåg att tanka kontantkortet. Ett abonnemang med fria samtal och sms kan aldrig ta slut, och det kostar heller inte skjortan.

Vi rekommenderar nästan alltid att man skaffar ett bra och billigt mobilabonnemang med till exempel 4-8 GB till sitt barn. Det brukar täcka månadens behov av surf relativt bra. Behöver ditt barn mer surf, då kan ni fylla på med extra surf när det tagit slut. Visar det sig att ni behöver fylla på varje månad, då kan ni växla upp till ett större abonnemang. basta abonnemang barn

Utgå från ditt barns behov

Idag finns det ett stort antal abonnemang som är speciellt utformade för barn, och innan du bestämmer dig för vilket abonnemang du ska välja så kan det vara värt att kika på vad som erbjuds.

När du väljer mobilabonnemang åt ditt barn så är det viktigt att du utgår från ditt barns behov. Är syftet med telefonen att streama musik eller surfa mycket, då är det bra att välja ett abonnemang som erbjuder en stor surfpott. Ska telefonen främst användas för att kunna nå varandra och för att ringa samtal, då är surfen mindre vikten medan fria samtal ska prioriteras.

De flesta brukar klara sig med mellan 4-8 GB surf, och om man använder sig av Wi-Fi när det finns tillgängligt så kommer man långt på denna surfmängd. När ett abonnemang tecknas så ska man egentligen inte stirra sig blind på surfmängder, för dessa går oftast att uppgradera om behovet av surf blir större än förväntat, och likaså nedgradera om det behövs. 

Skydda dig mot höga kostnader

Eftersom barn inte får teckna mobilabonnemang själva så är det du som vuxen som behöver stå på abonnemanget, och blir därmed ansvarig för användningen. Om du är orolig för höga kostnader så är det bra att veta att alla operatörer är skyldiga att erbjuda samtalsspärrar och kreditspärrar. Det betyder att du själv kan välja ett maxbelopp och spärra olika betaltjänster. Detta kan vara extra viktigt om ditt barn ska vistas utomlands eftersom det då är lätt att komma upp i höga kostnader. Det är också viktigt att vara försiktig med appar och program i telefonen som är kopplade till ett konto- eller kreditkort.

Om du vill minska risken för höga kostnader så ska du se till att det bara är du som har tillgång till lösenord och kan kontrollera köp som görs på abonnemanget. Detta är numera enkla manövrar och det finns guider på internet för hur du går tillväga. Du kan även kontakta din operatör och fråga hur de kan hjälpa dig att lösa detta.

Mobilabonnemang
Kommentarer
Pris / mån
Betyg
1. Hallon barnabonnemang
hallon barnabonnemang

fördel Bästa barnabonnemanget
erbjudande 50% rabatt i 3 mån!
erbjudande Ingen bindningstid
erbjudande Data: 8 - 200 Gb

fr. 49 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnastjärna
Mer information
2. Fello barnabonnemang
Fello mobilabonnemang

erbjudande 50% rabatt i 4 månader!
erbjudande Ingen bindningstid
erbjudande Data: 3 - 32 Gb

fr. 48 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
3. Vimla barnabonnemang
vimla mobilabonnemang

erbjudande 50% rabatt i 4 månader!
erbjudande Ingen bindningstid
erbjudande Data: 6 - 100 Gb

fr. 50 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information

Säkerhetspaket och föräldrakontroll

Som förälder kan det vara svårt att kontrollera hur ditt barn använder sin telefon. För att minska din oro och risken att barnet använder olämpliga program så finns det tillägg som föräldrar kan köpa. De flesta operatörer erbjuder ett säkerhetspaket som skyddar barnet genom att blockera olämpliga webbsidor och program. Det finns även gratisprogram på webben som relativt enkelt ger ett liknande skydd. Oavsett vilken lösning du väljer så är detta inget du ska behöva oroa dig för. Ditt barn kan använda mobilen säkert utan att han eller hon ska kunna hamna på olämpliga sajter.

Fördelar med barnabonnemang

 • Du får koll på kostnaderna för abonnemanget
 • Du som förälder får koll på appar och program i telefonen
 • Abonnemang har rabatterat barnpris
 • Låg månadskostnad
 • Bra pris på surf och samtal

Så väljer du barnabonnemang

Det finns många olika abonnemang och operatörer att välja bland, och det gäller att hitta det som passar dig och din familj absolut bäst. Detta kan du göra genom att bena ut vilka aspekter av mobilanvändningen som är absolut viktigast för just er.

Är det priset, fria samtal och SMS som är viktigast, eller är det möjlighet till kostnadskontroll och föräldrarspärr? Är ni kanske rentav en bekväm familj som bara vill samla hela familjen hos samma operatör för att det är enklast? Oavsett vad som är viktigt för er så finns det många bra alternativ på marknaden. 

Ditt barn ska alltid kunna nå dig

Tanken med en mobiltelefon grundar sig oftast i att barnet ska kunna nå dig eller någon vuxen när den behöver det. Även om många föräldrar väljer att skaffa ett kontantkort till sina barn eftersom det känns mer barnvänligt, så har det sina nackdelar.

Vid användning av kontantkort finns det en risk att saldot tar slut, eller att fastpris-laddningens giltighetstid har löpt ut. Då går det varken att göra samtal eller använda appar som kräver surf. Vill man begränsa kostnader kan man som förälder välja ett billigare fastprisabonnemang utan bindningstid. Det är ofta den bästa och enklaste lösningen för dig och ditt barn.

Att lära ditt barn ta ansvar

Allt fler unga har idag en egen mobiltelefon och detta kan vara ett bra sätt för att lära sina barn att ansvar över sina värdesaker. Mobilen ska vara laddad och hel, och eftersom det är du som förälder som står på abonnemanget så har barnet ett ansvar gentemot dig att se till att detta sköts på ett bra sätt.

Det kan även vara en god idé att låta barnet få vara delaktig i att välja ett abonnemang som hen tycker passar. Genom ett abonnemang så lär sig ditt barn även att hushålla med den surf och de samtal som ingår i abonnemanget och får lära sig att prioritera. Genom att samtala om abonnemanget om mobilanvändningen så har ni ett fint lärotillfälle i familjen. 

Barnabonnemang skapar trygghet

Som förälder är det inte alltid helt lätt att kontrollera hur ditt barn använder sin telefon och det kan kännas oroligt att inte ha insyn eller koll i vad ditt barn gör när den använder sin telefon. För att minska oro och risk att ditt barn använder olämpliga program erbjuder många operatörer ett flertal tjänster så som kostnadsspärr och säkerhetspaket. Detta kan öka tryggheten hos föräldrar som vill slippa oroa sig för sina barns mobilanvändande. Du kan ställa in de program, appar och andra begränsningar så att ditt barns mobilanvändande blir tryggt och säkert.

Samla hela familjen i samma abonnemang

Är ni en stor familj kan det löna sig att samla hela familjens abonnemang i samma abonnemang. Detta gör också att det är lättare för dig som förälder att samla mobilkostnaderna, och kan bli billigare i längden. Detta är dock inte samma som ett barnabonnemang, men det är ett alternativ för dig som har barn. 

Telenor erbjuder ett familjeabonnemang där hela familjen delar på ett abonnemang, vilket ger mer surf till ett lägre pris. Ett familjeabonnemang kan ha upp till åtta anslutningar och eftersom det är ett abonnemang så får ni en samlad faktura.

Ta del av specialutformade barn-mobilabonnemang

Idag finns det en uppsjö av abonnemang att välja bland och oavsett vad som passar just ditt barn så finns det oftast erbjudanden som täcker de flesta behov. Om du hittar ett mobilabonnemang som passar ditt barn kan det vara ett sätt att spara pengar och inte spendera onödiga pengar på tjänster som inte används.

Billiga mobilabonnemang för barn

I detta stycke kommer vi att gå igenom några olika operatörer som erbjuder lämpliga och bra mobilabonnemang för barn.

Hallon

Hallon har extra bra och billiga mobilabonnemang för barn under 18 år. Fria samtal samt SMS ingår alltid i deras abonnemang. Du har enkelt koll på ditt barns mobilanvändande genom kostnadsspärr och behöver då inte oroa dig för att ditt barn köper olika tjänster eller appar utan din tillåtelse. Hallon använder sig av Tre:s nät och är den mobiloperatör som har lägst priser just nu. Många användare är väldigt nöjda med Hallon, och deras prisvärda och behändiga abonnemang är helt klart värda att spana in.

Mer information

Fello 

Fello är en spännande mobiloperatör som under de senaste åren har tagit stora marknadsandelar. De erbjuder flera alternativ för barnabonnemang och har flera andra riktigt bra erbjudanden på abonnemang. Fello är en snabbt växande mobiloperatör som har bra täckning tack vare Telias Mobilnät. Du kan alltid spara oanvänd surf , enkelt portera med ett tidigare mobilnummer och får alltid fast pris på abonnemang utan bindningstider. Ta dig en titt på deras hemsida för att få en bra bild över de alternativ som du har att välja bland.

Mer information

Vimla 

Vimla har flera abonnemang som passar för barn, och alla deras abonnemang har fria samtal och SMS. Precis som Fello så växer Vimla hela tiden och de tar marknadsandelar av de större mobiloperatörerna. De använder sig av Telenors mobilnät och har därför bra täckning i stora delar av landet. De har inga bindningstider, du kan flytta med ditt nummer och de har schyssta villkor utan dolda avgifter.

Mer information

Mybeat mybeat mobilabonnemang

Mybeat erbjuder mindre abonnemang som ger full frihet när det kommer till samtal, SMS och bindningstid. Abonnemanget har ett bra pris och är helt utan bindningstid, så det kan avslutas när som helst. I deras abonnemang kan du även spärra utlands- och betalsamtal samt sätta maxbelopp för varje månad. På så sätt riskerar du inte att ditt barns mobilnota springer iväg.
 

Fördelar med barnabonnemang

 • Barnabonnemang är billigare än vanliga abonnemang
 • Du som förälder kan reglera hur dina barn använder sin mobiltelefon
 • Kostnadsskydd kan aktiveras
 • Skyddsspärr mot specifika appar och webbsidor kan aktiveras
 • Du behöver inte ladda abonnemanget vilket ett kontantkort kräver
 • Barnet kan alltid kontakta dig

Lycka till med ditt val av mobilabonnemang!

Frågor och svar om mobilabonnemang för barn

Vilket mobilabonnemang är bäst för barn?

Vi listar de bästa mobilabonnemangen för barn och ungdomar under 18 år. Vi tar hänsyn till pris, rabatter och villkor.

Kan mitt barn stå på abonnemanget?

Nej, ett barn som är under 18 år kan inte själv stå på mobilabonnemanget. Det är reglerat i svensk lag. Förälder eller annan målsman tecknar abonnemanget tillsammans med barnet.

Finns det mobilabonnemang med rabatt för barn?

Ja, många operatörer erbjuder rabatter till barn och ungdomar under 18 år som tecknar abonnemang tillsammans med målsman. I många fall är rabatterna för de under 18 år samma som studentrabatterna.

Ska jag köpa ett abonnemang eller ett kontantkort till mitt barn?

Vi rekommenderar att man ger sitt barn en mobiltelefon med ett abonnemang. Med ett kontantkort kan potten ta slut, eller så kan man glömma att fylla på det. Med ett abonnemang kan man alltid vara säker på att barnet kan ringa.

Kan jag begränsa mitt barns mobilabonnemang?

Ja, hos de allra flesta operatörer kan man begränsa ett barns abonnemang. Man kan till exempel ta bort möjligheten att ringa utlands- och betalsamtal och göra köp inuti appar. Olika operatörer erbjuder olika möjligheter för begränsning av barnabonnemang.