Om du planerar att resa utomlands med ett mobilabonnemang så finns det några saker som du bör ha koll på. Annars finns det en risk att kostnaderna för mobilabonnemanget blir riktigt höga, och du får en otrevligt stor räkning när du väl är hemma. Vi har skrivit denna checklista för att göra det enklare inför din resa.

Mobilabonnemang
Kommentarer
Pris / mån
Betyg
1. Vimla abonnemang
vimla mobilabonnemang

fördel Bästa mobilabonnemanget
erbjudande 50% rabatt i 4 månader!
erbjudande Oanvänd surf sparas
erbjudande Data: 3 - 100 Gb

fr. 50 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
2. Hallon abonnemang
hallon abonnemang

erbjudande 50% rabatt i 3 mån!
erbjudande Ingen bindningstid
erbjudande Data: 4 - 100 Gb

fr. 49 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnastjärna
Mer information


3. Chili abonnemang
chili abonnemang

erbjudande Viaplay ingår i 1 månad!
erbjudande Ingen bindningstid
erbjudande Data: 6 gb - Fri surf

fr. 149 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
4. Fello abonnemang
fello abonnemang

erbjudande 50% rabatt i 2 mån!
erbjudande Telias mobilnät
erbjudande Data: 2 - 22 Gb

fr. 48 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
5. Tre abonnemang
tre abonnemang

erbjudande Obegränsad surf
erbjudande 5G-redo
erbjudande Data: 5 - Fri Gb

fr. 199 kr

stjärnastjärnastjärnastjärna
Mer information

Hur kommer du att använda ditt abonnemang?

Även om du planerar att använda ditt mobilabonnemang på resan så betyder det inte att du nödvändigtvis kommer att använda det i någon större utsträckning. Detta beror mycket på var du ska resa, var du ska bo och vad syftet med din resa är. Självklart spelar din egna lust att plocka upp och använda telefonen en stor roll.

Om du inte behöver ringa och sms:a särskilt mycket under din resa, och tror att du kan nöja dig med att bara använda internet när det finns Wi-fi, då kan du komma billigt undan. Om detta är fallet så spelar det inte så stor roll vilket mobilabonnemang du har. Du kan då använda mobilen i nödfall, och i övrigt använder du dig av Wi-fi. Tänk på att det går att ringa samtal genom flera olika appar, och använder du då Wi-fi så kostar det dig ingenting.

Kolla hur ditt mobilabonnemang fungerar

Det första steget är att kolla om du över huvud taget kan resa med det mobilabonnemang som du har just nu. Alla nya abonnemang tillåter dig att använda mobilmaster i landet som du besöker. Har du ett äldre abonnemang, eller ett kontantkort, då är det inte lika självklart att ditt abonnemang ens fungerar utomlands. Kontakta din operatör eller besök operatörens hemsida för att se om du kan använda ditt abonnemang utomlands.

Det andra steget är att se om det är rimligt att använda ditt abonnemang utomlands. Ska du resa inom EU eller utanför EU? Hur mycket surf ingår i det landet du ska resa till? Vad kostar det att ringa, sms:a eller surfa om du inte får fri roaming?

Byt abonnemang om det behövs

Idag är det så många abonnemang som har förmånliga priser vid utlandsresor. Är ditt abonnemang inte ett av dem, då kan det vara värt att se vilka andra abonnemang som finns på marknaden. Kom ihåg att se över hur mycket du egentligen behöver använda din telefon först.

Kommer du fram till att det faktiskt finns mycket billigare abonnemang att ta med på resan, då har det säkerligen ingen bindningstid heller. Det gör att du inte gör tar ett beslut som du behöver leva med i flera år, utan du kan enkelt byta till någonting annat om du inte är nöjd när du väl är hemma i Sverige igen.

Kom igång med utlandssamtal

Aktivera utlandssamtal

Ställ in debiteringsspärr i utlandet

Vilket abonnemang är billigast utomlands

Har du kommit fram till att ditt nuvarande mobilabonnemang trots allt inte är särskilt bra att resa med? Då bör du börja leta efter ett nytt mobilabonnemang. Försök hitta det abonnemang som är billigast att använda utomlands. Vilket abonnemang som i slutändan blir billigast för just dig beror förstås på hur mycket du ringer, sms:ar och surfar, och vilket land du ska åka till.

Du hittar prislistor på utlandssamtal på alla operatörers hemsidor. Där kan du enkelt jämföra hur mycket det kostar att använda telefonen i det land som du ska åka till.

Mobilabonnemang utomlands

Hur mycket surf utan extra kostnad?

Erbjuder ditt mobilabonnemang surf till samma kostnad som i Sverige? Så bra! Det betyder dock inte att du kan surfa hur mycket du vill. Oftast finns det en begränsning på hur mycket data som du kan använda utomlands under en månad.

Skulle du få använda mer surf utomlands än vad du har i ditt abonnemang och tillfälligt vilja fylla på med lite extra surf, då kan det bli väldigt dyrt. Ha därför koll på hur mycket du kan surfa för, och hur mycket du surfar när du välj är utomlands.

Fundera i förväg på hur mycket surf du brukar använda. Kanske är det något du inte behöver göra just när du är utomlands, som att streama filmer till exempel. Genom att ändrar dina vanor lite så kan du spara mycket surf. Om du nöjer dig med att använda din data till det allra viktigaste så behöver du inte alls mycket surf.

Använd Wi-fi när du kan

Även om du har ett abonnemang med relativt billiga sms och samtal så är det inte gratis. Tänk därför på att använda Wi-fi när du får tillgång till det. På det sättet hushåller du på ditt mobilabonnemang tills dess att du verkligen behöver det.

När du har tillgång till Wi-fi kan du såklart använda det till att surfa. Du kan även passa på att ringa och skicka meddelanden via nätet. Det finns många appar som tillåter dig att göra det, och på så vis behöver du inte slösa pengar på dyra samtal. Du kan till exempel ringa via Facebook Messenger, Skype, Whatsapp. Kom ihåg att ladda ner appen innan du åker utomlands.

Inom eller utanför EU

Från och med den 15 juni 2017 har det blivit billigare att använda mobiltelefonen i alla länder inom EU. Tilläggsavgifterna för roaming avskaffades då, vilket betyder att operatörer inte längre kan ta ut någon extra kostnad för sms, samtal och surf  när du är inom EU. Norge, Island och Lichtenstein innefattas också av detta avtal.

Det som tidigare ställde till det och gjorde att det blev väldigt dyrt, det är numera bortplockat. Du kan alltså använda din mobiltelefon tryggt inom EU/EES. När du reser utanför EU så behöver du se vilka villkor och vilken taxa som gäller för just det landet. Det blir dock allt vanligare att operatörer inkluderar olika länder i den fria roamingen. Till exempel så kan du idag skaffa ett mobilabonnemang hos en operatör som har fri roaming i Thailand, USA och Turkiet.

 

Checklista

Smygtips inför resan

Kom ihåg att du alltid behöver ha utlandssamtal aktiverat för att kunna använda telefonen utomlands.

Du vet väl om att du kan ställa in en debiteringsgräns för utlandskostnader hos nästan alla operatörer. Du får inte alltid en varning när din telefon kopplar upp sig mot en mast utanför EU (kan hända om du är närmare en mast i ett annat land).

Vi hoppas att denna checklista har varit till hjälp och önskar dig en trevlig resa. Njut av semestern och använd din mobiltelefon på bästa sätt!