Checklista mobilabonnemang utomlands

Om du har ett mobilabonnemang och planerar att resa utomlands finns det några saker som kan vara bra att ha koll på. Annars finns det en risk att kostnaderna blir höga och att du får en otrevlig överraskning i form av en räkning när du kommer hem. Det är viktigt att se över vilket mobilabonnemang man har och ha koll på hur man bäst kan använda det. Vi har skrivit denna checklista för att göra det enklare för dig inför resan.

Mobilabonnemang
Kommentarer
Pris / mån
Betyg
1. Halebop abonnemang
halebop abonnemang

erbjudande Bästa mobilabonnemanget
erbjudandeTelias nät
erbjudande 4G stöd

fr. 99 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnastjärna
Mer information
2. Hallon abonnemang
hallon abonnemang

fördel Prisvärt abonnemang
erbjudande Ingen bindningstid
erbjudande Ingen uppsägningstid
erbjudande Låg månadskostnad

fr. 49 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnastjärna
Mer information
3. Vimla abonnemang
vimla mobilabonnemang

erbjudandeTips en vän för 10 kr rabatt/månad
erbjudande Ingen bindningstid
erbjudande Ingen uppsägningstid

fr. 50 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnastjärna
Mer information
4. Telenor abonnemang
telenor abonnemang

erbjudande Sveriges bästa nät
erbjudande Täckningsgaranti
erbjudande Fria samtal & sms

fr. 219 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
5. Comviq abonnemang
comviq abonnemang

erbjudande Studentrabatt
erbjudande Ingen öppningsavgift
erbjudande Fria samtal & sms

fr. 145 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
6. Tre abonnemang
tre abonnemang

erbjudande Bäst täckning i storstad
erbjudande Fria samtal vid fast pris
erbjudande Snabbast surf

fr. 179 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
7. Tele2 abonnemang
mobilabonnemang tele2

erbjudande Fria samtal och sms inom Sverige
erbjudande 9 st extra datakort
erbjudande Upp till obegränsad surf

fr. 199 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information

Hur kommer du att använda ditt abonnemang?

Även om du planerar att resa med ditt mobilabonnemang betyder det ju inte nödvändigtvis att du kommer att använda det i någon stor utsträckning. Detta beror mycket på var du ska resa, var du ska bo och vad syftet med din resa är. Och såklart även hur mycket du har lust att använda din telefon. Om du inte behöver ringa och smsa så mycket under din resa, och tror att du kan nöja dig med att använda internet när det finns wifi så kan du komma billigt undan.

I så fall spelar det inte så stor roll vilket mobilabonnemang du har i nuläget. Du kan använda mobilen endast i nödfall och i övrigt använda wifi. Tänk på att det även går att ringa från diverse olika appar när du är uppkopplad på wifi.

Kolla hur ditt mobilabonnemang fungerar

Det första steget är nu att kolla om du över huvud taget bör resa med det mobilabonnemang du har för tillfället, eller om det är alldeles för dyrt. Om du inte tror att du kommer att använda din mobil särskilt ofta, eller om du bara kommer att använda wifi, spelar detta förstås inte särskilt stor roll.

Men om du kommer att ringa, smsa och surfa mycket utan wifi är det viktigt att kolla att du har möjlighet att göra detta utan att det blir för dyrt. Skulle du behöva använda din mobiltelefon mycket och märker att det kommer att bli väldigt dyrt kan det vara värt att fundera på att byta mobilabonnemang.

Vilket abonnemang är billigast utomlands

Har du kommit fram till att ditt nuvarande mobilabonnemang trots allt inte är särskilt bra att resa med? Då bör du börja leta efter ett nytt mobilabonnemang. Försök hitta det som är billigast att använda utomlands. Vilket som blir billigast för just dig i längden beror förstås på hur mycket du ringer, smsar och surfar. Fundera först på vad du behöver och jämför sedan de abonnemang som erbjuder detta.

Mobilabonnemang utomlands

Hur mycket surf utan extra kostnad

Erbjuder ditt mobilabonnemang surf till lika hög kostnad som i Sverige? Så bra! Men mängden du kan surfa för utan extra kostnad utomlands brukar vara begränsad. Ha därför koll på hur mycket du kan surfa för. Om du skulle överskrida det är nämligen risken att du får betala en dyr avgift.

Fundera i förväg på hur mycket surf du brukar använda. Kanske är det något du inte behöver göra just när du är utomlands, som att streama filmer till exempel. Genom att bara ändrar dina vanor lite kan du spara mycket surf. Och om du nöjer dig med att använda det till det allra viktigaste behöver du inte alls mycket.

Använd wifi när du kan

Även om du har ett abonnemang med relativt billiga sms och samtal så är det inte gratis. Tänk därför på att utnyttja när du har tillgång till gratis wifi. Dels kan du göra det för att spara på din surf. Även om du kan surfa till samma pris som i Sverige finns det nästan alltid en gräns för hur mycket surf du kan använda under en månad. Når du över det strecket finns det risk för att du måste börja betala mer.

När du har tillgång till wifi kan du såklart använda det till att surfa. Men du kan också passa på att ringa och skicka meddelanden via nätet. Det finns många appar som tillåter dig att göra det, och på så vis behöver du inte slösa pengar på dyra samtal.

Inom eller utanför EU

Från och med den 15 juni 2017 har det blivit billigare att använda sin mobiltelefon utomlands, inom EU. Tilläggsavgifterna för roaming har nämligen avskaffats. Det betyder att operatörer inte kan ta ut någon extra kostnad för sms, samtal och surf, oavsett var du är inom EU. Norge, Island och Lichtenstein innefattas också av avtalet.

Det som tidigare ställde till det och kostade massa pengar ifall man inte var försiktig är numera bortplockat och du kan använda din mobiltelefon tryggt utomlands i EU/EES. Riktigt skönt för sig som befinner dig på semester!

Checklista

  • Ska jag resa inom eller utom EU?
  • Kan jag nöja mig med att använda wifi under resan?
  • Hur mycket kommer jag att ringa, smsa och surfa?
  • Hur ser det mobilabonnemang jag har idag ut?
  • Vad finns det för mobilabonnemang på marknaden? Vilket är mest fördelaktigt?

Vi hoppas att denna checklista har varit till hjälp och önskar dig en trevlig resa! Njut av semestern och använd din mobiltelefon på bästa sätt!