Sedan 2017 så är det fri roaming inom EU och EES. Det innebär att du kan ringa, sms:a och surfa på samma villkor inom EU som du gör hemma i Sverige. Har du ett fastprisabonnemang där samtal, sms och surf ingår så kan du använda det inom EU utan extra kostnad. Det som däremot kan ha en begränsning är hur många GB som du  får lov att använda i utlandet (inom EU). I denna artikel kollar vi på hur mycket EU-surf de olika mobiloperatörerna inkluderar.

Mobilabonnemang med fri data i EU
Kommentarer
Pris / mån
Betyg
1. Halebop abonnemang
halebop abonnemang

erbjudande Sveriges nöjdaste kunder!
erbjudandeEU-surf max 50 Gb
erbjudandeData: 2 - 60 Gb

fr. 99 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
2. Fello abonnemang
fello abonnemang

erbjudande Ingen bindningstid
erbjudande EU-surf max 35 GB
erbjudande Data: 2 - 22 Gb

fr. 95kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
3. Comviq abonnemang
comviq abonnemang

erbjudande Ingen öppningsavgift
erbjudande EU-surf max 20 Gb
erbjudande Data: 3 - 50 Gb

fr. 95kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
4. Hallon abonnemang
hallon abonnemang

fördel Bästa mobilabonnemanget
erbjudande EU-surf max 20 Gb
erbjudande Låg månadskostnad
erbjudande Data: 4 - 100 Gb

fr. 49 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnastjärna
Mer information
5. Vimla abonnemang
vimla mobilabonnemang

erbjudandeIngen bindningstid
erbjudande EU-surf max 18 Gb
erbjudande Data: 3 - 100 Gb

fr. 50 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnastjärna
Mer information

Mest EU surf hos de olika operatörerna

Naturligtvis kan du inte få mer surf inom EU än vad du har i ditt abonnemang. Har du till exempel 5 GB surf i ditt mobilabonnemang hemma så får du använda 5 GB inom EU. Har du 100 GB surf hemma så kan du bara använda så många GB som operatörens maxtak är utomlands. Har du mer data än du får göra av med utomlands så får du helt enkelt spara den surfen tills du kommer hem till Sverige igen.

Ringa och skicka sms utomlands

Självklart vill man både ringa och skicka sms på utlandssemestern eller på tjänsteresan. Men det gäller att ha koll på kostnaden, även om det har blivit lättare att använda mobiltelefonen kostnadsfritt inom EU. Vi går igenom vad som gäller.

Det kan bli en dyr historia att använda mobiltelefonen under semestern utomlands. Många har fått oväntat höga telefonräkningar när de kommit hem, även om de medvetet varit försiktiga med surf, samtal och sms. Sedan sommaren 2017 är det dock mindre risk att råka ut för den typen av obehagliga överraskningar.

roaming-EU

Roamingavgifter i utlandet

Orsaken till att semesterfirare har råkat ut för höga mobilkostnader är på grund av den så kallade roamingavgiften. När du vill ringa hem eller skicka ett sms så kan mobiltelefonen inte använda samma mobilnät som hemma. Istället utnyttjar den nätet i Thailand, Spanien eller var du nu befinner dig. Och det är det som kan kosta pengar, ibland mycket pengar.

Det spelar heller inte någon roll om du använder telefonen till samtal, sms eller surf, så snart du har anslutit dig till mobilnätet på semesterorten så börjar roamingavgiften att ticka.

Avgift för roaming avskaffad inom EU

Frågan om roamingavgifterna har varit uppe på EU-nivå under många år. Varken semesterfirare, affärsresenärer eller andra som rör sig över gränserna anser att dessa höga roamingvgifter har varit rimliga. Många har ansett att de nationella telebolagen ska lösa frågan genom att komma fram till ett ersättningssystem som inte drabbar konsumenterna.

Till slut, i juni 2017, så kom det efterlängtade beslutet. Roamingavgifterna försvann inom EU- och EES länder och det är inte längre dyrare att ringa till Umeå från Barcelona än från Borås. Det är inrikestaxa som gäller. Det finns inte heller någon gräns för samtalstid eller antal sms. Däremot kan det finnas begränsningar på hur många GB data som du kan använda när du surfar på mobilen. De nya reglerna gäller även i Norge, Island och i Liechtenstein.

Skillnader i prissättning

De som väljer att semestra utanför EU måste fortfarande vara uppmärksamma på kostnaderna. Utanför EU är det öppet för operatörerna att själva bestämma vilka avgifter som de tar ut. Därför kan det vara en god idé att jämföra vilka priser de erbjuder sina abonnenter och ha en klar bild över hur mycket du kan använda din mobiltelefon utanför EU.

Surfa utomlands

Vi svenskar är ett resande folk, och vi bor i ett av världens mobiltätaste länder. Givetvis vill vi också ha med våra mobiler på resan, men det kan bli ett dyrt nöje om vi inte tänker oss för. Vi går därför igenom några saker som är värda att tänka på.

Visst är det lockande att använda mobilen för att hitta till den där baren i London som vi blev tipsade om. Google Maps, eller motsvarande karta i mobiltelefonen, finns ju alltid där för att hjälpa oss. Såklart undrar vi också om moster har uppdaterat sin Facebook, och när vi kollar det så måste vi ju samtidigt lägga ut de egna semesterbilderna. För de flesta av oss är en uppkopplad mobil en naturlig del av tillvaron, oavsett om det handlar om nytta eller förströelse.

Surfa inom EU

Stänga av roamingen

I många fall har användandet av mobiltelefoner utomlands lett till en dyr överraskningar när telefonräkningen landat hemma. Eller så har vi istället avstått helt från att surfa eftersom alla har sagt åt oss att inte vara uppkopplade utomlands då det kostar mer än det smakar. Stäng av roamingen, så har det låtit. Och det har kanske varit ett vettigt råd, åtminstone fram tills sommaren 2017.

Efter flera år av utredningar så beslutade EU att roamingavgifterna skulle bort inom den Europeiska Unionen. Roamingavgiften är en extra avgift som mobiloperatörerna tar ut när vi använder ett annat mobilnät än vårat egna, vilket vi behöver göra i utlandet. Beslutet kom efter påtryckningar från konsumenter och olika konsumentorganisationer, och innebär att det idag inte är dyrare att surfa i Alicante än i Alingsås.

Inte helt fritt

Förbudet mot att ta ut roamingavgifter inom EU gör dock inte att vi kan surfa ohejdat när vi är utanför Sverige. Och för den som lämnar EU-området är det viktigt att komma ihåg att det fortfarande är telebolagen själva som bestämmer vilka avgifter de tar ut. De som nöjer sig med att semestra innanför EU bör också vara medvetna om att det finns olika typer av begränsning i abonnemangen. Här ska vi reda ut vad som gäller.

Nya roamingregler

De nya reglerna om att roaming ska vara fritt gäller i dessa länder: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Franska Guyana, Gibraltar, Grekland, Guadeloupe, Guernsey, Irland, Island, Isle of Man, Italien, Jersey, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Martinique, Monaco, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Réunion, Rumänien, Saint-Barthélemy, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten, Åland samt Österrike.

Svenska operatörer

Eftersom de svenska operatörerna ändå har kostnader förknippade med roaming så får de sätta ett tak för hur mycket man får surfa, och även att höja priset på abonnemangen. Trots denna ökning så är det nu en rimlig summa, förutom för den som inte är storkonsument av olika nedladdningar. Exakta priser och surfmängder beror på hur ditt abonnemang ser ut, det vill säga surfmängd och kostnad. Generellt så är det först när surfmängden som du hade med från Sverige är slut som de extra kostnaderna tillkommer.

Surfmangd EU roaming

Bra operatörer

Här nedan presenterar vi några av Sveriges just nu bästa mobiloperatörer. Du ringer, surfar och sms:ar för ett lågt pris hos alla dessa operatörer. Passa på att klicka dig vidare via knapparna nedan för att läsa mer om vad operatören kan göra för dig.

Hallon

Hallon har riktigt bra priser både inom Sverige och utlandet. Det är den operatör som tar stora marknadsandelar och har många nöjda kunder. De har bra priser och ett bra sortiment av mobilt bredband, kontantkort och mobilabonnemang.

Mer information

Halebop

Halebop är en bra och pålitlig operatör när det kommer till mobilkommunikation. De riktar sig till privatpersoner och har ett brett sortiment av produkter och tjänster inom mobila bredband, kontantkort och mobilabonnemang. Du kan skaffa surfplattor och mobiltelefoner med eller utan abonnemang hos Halebop.

Mer information

Tre

Tre är en de riktigt stora mobiloperatörerna. De har ett eget nät som de delar med sig av till Hallon, vilket är deras lågprisalternativ. De satsar mycket på hastigheten i sitt mobilnät samt prissättningar oavsett om det gäller Sverige eller utlandet. De har ett stort sortiment av både surfplattor, mobiler, abonnemang, mobilt bredband och kontantkort.

Mer information

Comviq

Comviq är en bra och stabil mobiloperatör och är den äldsta av alla lågprisoperatörer. De erbjuder ett stort sortiment av mobiler, abonnemang och kontantkortslösningar, och du ringer, sms:aar och surfar till bra priser med Comviq! Comviq har olika abonnemangstyper för dig som ofta ringer till eller från utlandet.

Mer information

Vimla

Vimla är Telenors lågprisoperatör, och du kan verkligen få en bra deal hos Vimla. De har bra villkor när det gäller avtal, samtal, sms:a och surfmängder för dig som kund.

Mer information

Fello

Fello erbjuder enbart mobilabonnemang och deras enkla koncept får allt fler användare. Enkelhet och bra prissättning är deras starka argument, och de är ett bra alternativ för dig som vill ha ett abonnemang.

Mer information

Chili

Om du är ute efter prisvärda mobilabonnemang där du dessutom får möjligheten att välja abonnemang med fri surf är Chili ett bra alternativ. Chili går i Tre:s nät och de har bra kundsupport.

Mer information

Katshing

Operatören Katshing är unik på den svenska marknaden. Varför då? Jo för att de erbjuder den unika kombinationen av abonnemang med en variant på nonstop surf till ett billigt pris. Varianten innebär att du som kund har full hastighet till abonnemangets surfpott och sedan blir det en riktigt låg hastighet som kan användas för de allra enklaste sakerna. Abonnemangen är utan bindningstid och du surfar i Tele2:s nät.

Mer information


Frågor och svar om mobilabonnemang med EU-surf

Vad är dataraoming?

Dataroaming gör det möjligt att surfa med din mobiltelefon med ditt svenska mobilabonnemang utomlands via utländska operatörers mobilnät.

Vad kostar det att surfa inom EU?

Inom EU kan man använda sin mobil på samma villkor som hemma i Sverige. Priset för att surfa, skicka sms och ringa är alltså detsamma.

Vilket mobilabonnemang ger mest surf inom EU?

Telenor har högst tak när det kommer till surf inom EU. Med deras abonnemang Obegränsad kan man använda 100 GB när man reser inom EU. Vi jämför alla operatörers tak för surf inom EU.

Kan man surfa obegränsat inom EU med ett abonnemang med fri surf?

Nej, de svenska operatörerna har satt ett tak för hur mycket surf man kan använda när man reser inom EU. Ett abonnemang med fri surf i Sverige ger alltså inte fri surf utomlands. Taket ser olika ut för olika operatörer. Hallon har ett tak på 20 GB, Vimla 18 GB och Halebop 50 GB.

Kan jag fylla på med mer surf om surfen tar slut inom EU?

Ja, när surfen som ingår i ditt abonnemang tar slut kan du fylla på med mer surf. Denna surf kan du använda inom EU precis på samma sätt som surfen som ingår i ditt abonnemang.