Bäst abonnemang med mest EU-surf

Sedan 2017 är det fri roaming inom EU och ESS som gäller. Det innebär att du kan ringa, sms:a och surfa på samma villkor i EU som du gör där hemma. Har du ett fastprisabonnemang där samtal, sms och surf ingår så kan du utnyttja det utan extra kostnad. Det som däremot kan finnas är en begränsning i hur stor del av din surfmängd som du får lov att använda i utlandet (EU). I denna artikel kollar vi på hur mycket EU-surf de olika mobiloperatörerna inkluderar.

Mobilabonnemang
Kommentarer
Pris / mån
Betyg
1. Halebop abonnemang
halebop abonnemang

erbjudande Bästa mobilabonnemanget
erbjudandeTelias nät
erbjudande 4G stöd

fr. 99 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnastjärna
Mer information
2. Hallon abonnemang
hallon abonnemang

fördel Prisvärt abonnemang
erbjudande Ingen bindningstid
erbjudande Ingen uppsägningstid
erbjudande Låg månadskostnad

fr. 49 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnastjärna
Mer information
3. Vimla abonnemang
vimla mobilabonnemang

erbjudandeTips en vän för 10 kr rabatt/månad
erbjudande Ingen bindningstid
erbjudande Ingen uppsägningstid

fr. 50 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnastjärna
Mer information
4. Telenor abonnemang
telenor abonnemang

erbjudande Sveriges bästa nät
erbjudande Täckningsgaranti
erbjudande Fria samtal & sms

fr. 219 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
5. Comviq abonnemang
comviq abonnemang

erbjudande Studentrabatt
erbjudande Ingen öppningsavgift
erbjudande Fria samtal & sms

fr. 145 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
6. Tre abonnemang
tre abonnemang

erbjudande Bäst täckning i storstad
erbjudande Fria samtal vid fast pris
erbjudande Snabbast surf

fr. 179 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
7. Tele2 abonnemang
mobilabonnemang tele2

erbjudande Fria samtal och sms inom Sverige
erbjudande 9 st extra datakort
erbjudande Upp till obegränsad surf

fr. 199 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information

Mest EU surf hos de olika operatörerna

 • Hallon  har ett tak på 10 GB data per månad.
 • Halebop har ett tak på 10 GB data per månad.
 • Comviq har ett tak på 10 GB data per månad.
 • Vimla har ett tak på 10 GB data per månad.
 • Fello har ett tak på 30 GB data per månad.
 • Mybeat har ett tak på35 GB data per månad.
 • Tre har ett tak på 60 GB data per månad.
 • Telenor har ett tak på 100 GB data per månad.

Naturligtvis kan du inte få mer EU-surf än du har hemma. Har du till exempel bara 5 GB surf i ditt mobilabonnemang hemma så får du bara 5 GB EU-surf. Har du 100 GB surf hemma så kan du bara använda upp till taket utomlands. Resten av datamängden får du spara tills du kommer hem till Sverige igen.

Ringa och skicka sms utomlands

Självklart vill man både ringa och skicka sms på utlandssemestern eller på tjänsteresan. Men det gäller att ha koll på kostnaden, även om det blivit lättare inom EU. Vi går igenom vad som gäller.

Det kan bli en dyr historia att använda mobiltelefonen under semestern utomlands. Många har fått oväntat höga telefonräkningar när de kommit hem, även om de medvetet varit försiktiga med surf, samtal och sms. Sedan sommaren 2017 är det dock mindre risk att råka ut för den typen av obehagliga överraskningar.

Bast surfmangd inom EU

Roamingavgifter avskaffade

Orsaken till de höga kostnaderna är den så kallade roamingavgiften. När du vill ringa hem eller skicka ett sms och berätta om dina semesterupplevelser så kan du ju inte använda samma mobilnät som hemma. Istället utnyttjar du nätet i Thailand, Spanien eller var du nu befinner dig. Och det kostar pengar, ibland mycket pengar.

Det spelar heller inte någon roll vad du använder telefonen till, samtal, sms eller surf, för så snart du anslutit dig till mobilnätet på din semesterort så börjar roamingavgiften att ticka.

Avgift för roaming bort inom EU

Frågan om roamingavgifterna har varit uppe på EU-nivå under många år. Vare sig semesterfirare, affärsresenärer eller andra som rör sig över gränserna anser att de höga avgifterna har varit rimliga och de anser att de nationella telebolagen borde lösa frågan och komma fram till ett ersättningssystem som inte drabbar konsumenterna.

Och i juni 2017 kom så det efterlängtade beslutet, roamingavgifterna försvann inom EU –och EES länderna och det är inte längre dyrare att ringa hem från Barcelona än från Borås. Inrikes taxa gäller. Det finns inte heller någon gräns för hur samtalstid eller antal sms. Däremot kan det finnas begränsningar när det gäller att surfa på nätet med mobilen. (De nya reglerna gäller även i Norge, Island och i Liechtenstein.)

Skillnader i prissättning

De som väljer att semestra utanför EU, måste fortfarande vara vaksam på kostnaderna. Här är det öppet för operatörerna att själva bestämma vilka avgifter som de tar ut. Därför kan det vara en god idé att jämföra vilka priser de har att erbjuda sina abonnenter. Som en liten hjälp har vi därför gjort en sammanställning över skillnaderna i prissättning mellan fyra olika och slumpmässigt valda operatörer.

Vi har valt att se på kostnaderna för att ringa från Thailand respektive från USA, två av de mest populära resmålen för svenska semesterfirare utanför EU. De redovisade priserna är de som gäller i början av 2018.

Surfa utomlands

Vi svenskar är ett resande folk, och vi bor i ett av världens mest mobiltäta länder. Givetvis vill vi också ha med våra smarta mobiler på resan. Men det kan bli ett dyrt nöje om vi inte tänker oss för. Vi går därför igenom några saker värda att tänka på.

Visst är det lockande att använda mobilen för att hitta till den där baren i London som vi blev tipsade om, mycket enklare än att veckla ut den stora kartan. Google Maps, eller motsvarande, finns ju alltid där för att hjälpa oss. Och så klart undrar vi om moster har uppdaterat sin Facebook, och när vi kollar det så måste vi ju samtidigt lägga ut de egna semesterbilderna.

För de flesta av oss är en uppkopplad mobil en naturlig del av tillvaron, oavsett om det handlar om nytta eller om förströelse, eller kanske båda delarna och oavsett var i världen vi befinner oss.

Surfa inom EU

Stänga av roamingen

I många fall har användandet av mobil till mer än att ringa lett till obehagliga överraskningar när telefonräkningen landat hemma på hallmattan. Eller så har vi avstått från allt detta surfande, eftersom alla sagt åt oss att det inte vara uppkopplade utomlands, det kostar ju så mycket pengar. Stäng av roamingen, så har det låtit. Och det har kanske varit ett vettigt råd, åtminstone fram tills sommaren 2017.

För efter flera års utredande beslutade EU då att roamingavgifterna skulle bort inom unionen. Roamingavgift är den extra avgift som mobiloperatörerna tar ut när vi använder ett annat mobilnät än deras egna, som vi ju gör i utlandet. Beslutet kom efter påtryckningar från konsumenter och från olika konsumentorganisationer och innebär att det inte är dyrare att surfa i Alicante än i Alingsås.

Inte helt fritt

Förbudet mot att ta ut roamingavgifter öppnar dock inte för ett ohejdat surfande när vi är utanför Sverige. Först och främst måste de som lämnar EU-området tänka på att där bestämmer fortfarande telebolagen själva över vilka avgifter de tar ut. De som nöjer sig med att semestra innanför EUs murar måste också vara medvetna om att det finns olika typer av begränsning i deras abonnemang. Här ska vi reda ut vad som gäller, i stora drag.

Nya roaming regler

De nya reglerna om att roaming ska vara fritt gäller i samtliga dessa länder: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Franska Guyana, Gibraltar, Grekland, Guadeloupe, Guernsey, Irland, Island, Isle of Man, Italien, Jersey, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Martinique, Monaco, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Réunion, Rumänien, Saint-Barthélemy, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten, Åland samt Österrike.

Svenska operatörer

Men eftersom de svenska operatörerna ändå har kostnader förknippade med roaming så får de sätta ett tak för hur mycket man får surfa och även att höja priset på abonnemangen. Trots det så kostar det nu rimligt mycket att surfa utomlands, för den som inte är storkonsument av nedladdningar. Exakta priser och surfmängder beror på hur ditt abonnemang ser ut, det vill säga surfmängd och kostnad. Men generellt gäller att det är först när den surfmängd du hade med från Sverige tagit slut som de extra kostnaderna tillkommer.

Surfmangd EU roaming

Några exempel

För den som har Halebop kostar extra surf lika mycket inom EU/EES som i Sverige. För Halebop-abonnemang med rörligt pris på surf gäller max 5GB surf inom Sverige/EU/EES. Vimla erbjuder fri surf inom EU/EES på upp till 7 GB per månad. Det dras från den vanliga surfen man har. Det finns skillnader mellan olika operatörer, även om de inte är större än skillnaderna inom Sverige. För att få en överblick kan gå in på deras hemsidor och kolla. Förslagsvis kan man även besöka Comviq, Hallon, Telia, Tele2, Mybeat, Tre eller Fello.

 

 • Lite svårare blir det när vi kommer utanför EU. Visserligen går det alltid stänga av allt internet och bara använda mobilen att ringa med. Ett annat alternativ är att ha ordentlig koll på sitt surfande och vara noga med vilket telefonabonnemang man använder.
 • Telia erbjuder sina kunder som besöker USA att använda 50 MB för 79 kr/dygn. Pris per MB upp till dagtaxan 25 kr. Den som vill surfa mer än 50 MB kan göra ett aktivt val genom att köpa till mer surf, 50 MB för 79 kr. Priserna är desamma för den som rest till Thailand.
 • Hos Comviq kan man välja mellan att köpa 200 MB under 7 dygn till en kostnad av 145 kronor eller 1024 MB under 7 dygn till en kostnad av 245 kronor. Även Comviqs kunder har samma priser i Thailand.
 • Den som är kund hos Tele2 och reser till USA kan köpa 1 GB surf för 279 kronor eller 200 MB för 139 kronor, här är tidsgränsen 30 dagar. Motsvarande kostnader för Thailandsresenären är 500 MB surf för 279 kronor eller 100 MB för 139 kronor och med maxgräns på 30 dagar.

Bra operatörer

Här nedan presenterar vi några av de allra bästa mobiloperatörerna i Sverige just nu. Du ringer, surfar och sms:ar till lågt pris hos alla dessa. Passa på att klicka dig vidare via knapparna här nedan när du vill läsa mer om vad operatören kan göra för dig.

Hallon

Hallon har riktigt bra priser både vad gäller Sverige och utlandet. Det är den operatör som tar riktigt stora marknadsandelar just nu. De har bra priser och ett brett sortiment vad gäller mobilt bredband, kontantkort och mobilabonnemang.

Mer information

Halebop

Halebop är en bra och pålitlig operatör vad gäller alla form av kommunikation. de siktar in sig på privatpersoner och har ett brett sortiment på produkter och tjänster vad gäller mobila bredband, kontantkort och mobilabonnemang. Skaffa surfplattor och mobiltelefoner med eller utan abonnemang hos Halebop.

Mer information

Tre

Tre är en de riktigt stora mobiloperatörerna. de äger sitt eget nät samt även Hallon, som är deras lågprisalternativ. de satsar mycket på snabbheten i sitt mobilnät samt priser oavsett om det gäller Sverige eller utlandet. Stort sortiment både på surfplattor och mobiler. Abonnemang, mobilt bredband och kontantkort kan du skaffa via Tre.

Mer information

Comviq

Comviq är en bra och stabil mobiloperatör. De erbjuder ett stort sortiment av mobiler och olika lösningar för dig som kund. Ring, sms:a och surfa till bra priser med Comviq!

Mer information

Vimla

Vimla är Telenors lågprisoperatör och du kan verkligen få en bra deal hos Vimla. De har bra villkor vad gäller både avtal, samtal, sms:a och surfmängder för dig som kund.

Mer information

Fello

Fello erbjuder enbart mobilabonnemang och de har tagit en del marknad de senaste åren helt klart. Enkelhet och bra pris är deras starka argument för att du skall bli kund hos dem. Fello är ett bra alternativ!

Mer information

Jämförelse av kostnader för samtal från utlandet

Röstsamtal och sms från USA till Sverige

 

 • 3: Samtalen kostar 17,44 kr per minut och öppningsavgiften är 6,19 kr. Sms kostar 3,75 kr per styck.
 • Comviq har den lägsta avgiften för dem som ringer från USA, 4,95 kr per minut. Deras öppningsavgift är 0,95 kr och att skicka sms kostar 4,95 kr per styck.
 • Tele2: Deras samtal kostar 15,00 kr per minut. Öppningsavgiften är 0,15 kr och att skicka sms kostar 3,95 kr per styck.
 • Telia har den högsta avgiften. Med dem kostar samtalen 20,00 kr per minut. Telia har en öppningsavgift på 0,99 kr. Sms kan man skicka för 4 kr

 

Röstsamtal och sms från Thailand till Sverige

 

 • 3: De har samma avgift som för samtalen från USA, nämligen 17,44 kr per minut. Det innebär att 3 är det dyraste alternativet för den som reser till Thailand. Även öppningsavgiften och priset för sms är samma, nämligen 6,19 kr respektive 3,75 kr per styck.
 • Comviq: Liksom 3 så tillämpar Comviq samma taxa för samtal från Thailand som för samtal från USA. Det innebär att samtalen kostar 4,95 kr per minut att öppningsavgiften är 0,95 kr och att ett sms kostar 1,95
 • Tele2: Med dem är det betydligt billigare att ringa från Thailand än från USA. Ett samtal kostar 5,95 kr per minut. Öppningsavgiften 0,86 och att skicka ett sms kostar 1,95
 • Telia: Även de tar ut en lägre avgift från Thailand. Att ringa med Telia kostar 7,50, kr per minut. Öppningsavgiften är 0,99 kr. och för ett sms tar de 4 kr.

Nu vet du mer om hur det fungerar att använda din mobiltelefon inom EU/EES vad gäller roaming och annat som man kan behöva tänka på vad gäller att använda mobiltelefonen utomlands. Surfa säkert inom EU/EES utan roaming avgifter numera!