Hur mycket surf behöver du?

För att kunna surfa på internet i mobiltelefonen eller surfplattan så behöver du ha en viss surfmängd. Dena surfen kallas datamängd, och räknas i GigaByte (GB). Enkelt utryckt, ju mer GB du har, desto mer kan du surfa på webben med mobilen. Det går dock åt olika mängder med GB beroende på vad du gör på webben. Om du  tittar på ett par hemsidor så går det åt betydligt mindre datamängd än om du tittar på videos på till exempel Youtube.

Mobilabonnemang
Kommentarer
Pris / mån
Betyg
1. Hallon abonnemang
hallon abonnemang

fördel Bästa mobilabonnemanget
erbjudande 50% rabatt i 3 mån + 40 Gb extra!
erbjudande Ingen bindningstid
erbjudande Data: 4 - 100 Gb

fr. 49 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnastjärna
Mer information


2. Fello abonnemang
fello abonnemang

erbjudande 50% rabatt i 2 mån!
erbjudande Telias mobilnät
erbjudande Data: 2 - 22 Gb

fr. 48 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
3. Vimla abonnemang
vimla mobilabonnemang

erbjudande 50% rabatt i 4 månader!
erbjudande Oanvänd surf sparas
erbjudande Data: 3 - 100 Gb

fr. 50 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
4. Chili abonnemang
chili abonnemang

erbjudande Viaplay ingår i 1 månad!
erbjudande Ingen bindningstid
erbjudande Data: 6 gb - Fri surf

fr. 149 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information

Hur stor surfmängd ska man ha?

Att ange exakt hur mycket datatrafik det går per timme är egentligen omöjligt att säga. Detta beror som sagt på vad du ska göra och vad du använder din surfmängd till. Kanske gör du flera olika saker samtidigt på mobilen, till exempel lyssnar på musik och chattar med dina kompisar samtidigt. Då drar det en viss datamängd, medans om du enbart gör en av dessa saker så går det åt en helt annan datamängd.

Mobilsurf - surfmangd

Hur länge räcker 1 GB surf?

Vissa aktiviteter drar mer än andra när det kommer till surfande på internet, och det gäller oavsett om du använder din mobil, surfplatta eller laptop. Kollar du mailen, surfar på hemsidor eller streamar musik eller videos, då drar dessa aktiviteter olika mycket surf. Vi ska förenkla detta genom att lista olika aktiviteter och hur mycket surfmängd de drar.

 1 GB räcker till:

  • Att titta på Youtube i ca 7 timmar, om du gör det på lite lägre kvalitet. Ska du titta på videos i HD, då räcker 1 GB inte lika länge eftersom bildkvaliteten är högre. .
  • Att lyssna på till exempel Spotify i 15 timmars på mellankvalitet. Ska du däremot lyssna med hög kvalitet, då räcker 1 GB surf till ca 7 timmars lyssning.
  • Att streama filmer eller serier via Netflix i ca 1 timme i vanlig upplösning. Vill du se dina serier eller filmer i hög upplösning, då drar 1 timme ca 3 GB. Du får alltså bara 20 minuters högkvalitativt tittande för en 1 GB.
  • TV streaming är ungefär likvärdig som att streama på Netflix vad gäller surfmängd. Det drar ca 1 GB per timme i normal upplösning med streaming av TV.
  • Ca 1 000 hemsidor. Är det filmer eller annat på dessa hemsidor, då går det ju mer surfmängd.

Siffrorna här ovan är måttstockar och inte exakta siffror för vad alla olika tjänster drar. 1 GB räcker långt ifall du är en normalanvändare som inte streamar särskilt mycket video. Då gör ett mobilabonnemang med 4 – 8 GB surf att du kommer långt. Surfar du mer än detta så finns det flera bra mobilabonnemang för dig och dina behov!

Spara på surfen

För att spara på månadens surfmängd så är det en god ide att använda Wi-fi där det finns. När du är hemma, hos en vän eller på en annan plats där gratis Wi-Fi finns kan du koppla upp dig och spara på din mobildata tills att du verkligen behöver den.

Sådans som drar surf är även att videoklipp går igång automatiskt på sociala medier och hemsidor. Ställ in dina appar så att du själv måste starta videon eftersom varje filmladdning drar från din mobildata. Skulle surfen ändå ta slut så behöver du ändå inte stå utan surf, för numera kan man oftast fylla på sitt abonnemang med en tillfällig mängd GB. Snabbt och enkelt!

Operatörer med mobilabonnemang surf

Hallon

Hallon har under de senaste åren varit en aktiv mobiloperatör på den svenska marknaden. De har gått ut stenhårt med att erbjuda bra abonnemang till låga priser. De har lyckats skapa nöjda kunder och är numera en relativt stor spelare på den svenska marknaden. Vi rekommenderar Hallon till de som vill få mycket surf för pengarna!

Mer information

Comviq

Comviq har många bra och billiga abonnemang för alla, och de har speciellt låga priser till dig som studerar. Ett studentabonnemang ger ju mer pengar kvar i din egen plånbok. Comviq är en operatör som vi rekommenderar speciellt till de som ofta ringer till vänner och släkt utomlands eftersom de har speciella utlandsabonnemang. Prisvärt, billigt och bra!

Mer information

Vimla

Vimla är en operatör som trots ett litet sortiment har tagit stora andelar av svenska folkets mobiltjänster. De erbjuder bra mobilabonnemang till låga priser, och det kan nästan inte bli enklare. Vimla går på Telenors mobilnät och har bra täckning i stora delar av Sverige. Du får prisvärda abonnemang, ordentligt med surf och oanvänd surf sparas i upp till ett år.

Mer information

Halebop

Halebop är Telias motsvarighet till Vimla, det vill säga en lågprisoperatör som har tillgång till ett enormt mobilnät. Genom Halebop får du tillgång till Telias nät, men till ett lägre pris. Halebop har många olika mobilabonnemang, och det finns både stora och små surfmängder. In och kika om du hittar abonnemanget som är rätt för just dig.

Mer information

Katshing

Med ett mobilabonnemang från Katshing behöver du aldrig vara rädd för att surfen tar helt slut. När du kommit upp i din surfpott kan du fortsätta använda internet men till en mycket låg hastighet för de mest enklaste funktionerna. Film är inte att tänka på med den hastigheten. I kombination med lågt pris samtidigt som de använder sig av Tele2:s nät,  gör dem till ett bra val för låg- eller mellansurfaren. Hos Katshing har du ingen bindningstid så varför inte testa redan idag?

Mer information

Penny

Penny är en av de senaste operatörerna att inta den svenska mobilabonnemangsmarknaden. De gör det med ett intressant koncept, där du enkelt administrerar ditt abonnemang via deras app, exempelvis om du vill köpa mer surf, upp- eller nedgradera ditt abonnemang.

Mer information

Chili

Hos Chili har du många valmöjligheter när det kommer till surf. Klarar du dig med några gigabyte per månad väljer du med fördel deras billigare abonnemang, men är du ute efter att något mer så löser Chili det åt dig också. De erbjuder nämligen även abonnemang med helt fri surf.

Mer information

Telenor

Nöjer du dig inte med en liten surfmängd, utan du vill kunna surfa exakt hur mycket du vill, då kanske Telenor är någonting för dig. Denna äldre och stabila operatör erbjuder mobilabonnemang med både stora och små surfmängder, däribland ett mobilabonnemang med obegränsad surf! Du får alltså surfa hur mycket du vill.

Mer information

Tre

Tre har möjlighet att välja bindningstid på sina abonnemang. Innan du snabbt går vidare, då ska du tänka på att bindningstid gör att du kommer undan med en lägre månadskostnad. Här kan du teckna mobilabonnemang med både stora och små surfmängder, och du väljer själv mellan 0, 12 eller 24 månaders bindningstid. Tre har den generösaste mängden fri surf inom EU, så om du surfar mycket i utlandet så är Tre en operatör för dig.

Mer information

Nu vet du lite mer om hur mycket surf man behöver och hur mycket surf det går åt vid olika aktiviteter på Internet. Välj ett bra abonnemang som passar dig och dina behov. Du kan alltid byta upp dig vad gäller surfmängder, så du behöver inte oroa dig vad gäller den biten. Lycka till med dina val vad gäller surf och mobilabonnemang!