Det finns flera virtuella mobiloperatörer på den svenska marknaden idag, med Halebop, Hallon och Vimla som exempel på några av de mest välkända. Två operatörer som fortfarande kan betraktas som doldisar är Chili och Katshing. Och det är inte så konstigt egentligen, då båda är relativt nya på marknaden. Vilken av de två är egentligen bäst?


Fri surf

Billigast obegränsade abonnemang

Välj surfhastighet själv


Nonstop surf

Välkomstrabatt

Ingen bindningstid

Medan Katshing riktar in sig på att erbjuda abonnemang med fri surf med kraftig begränsning i hastighet efter din valda surfmängd, men till låga kostnader, tar Chili ett bredare famntag om såväl privatmarknaden som företagsmarknaden, samt i andra segment som bredband och streaming.

Det är alltså två relativt okända, men högintressanta operatörer som ska göra upp om pokalen från Bästamobilabonnemanget.se!

Pris

Chili erbjuder privatkonsumenter mobilabonnemang i fyra varianter – alla med fri surf men i olika hastigheter. Från en begränsad hastighet upp till full fart i mobilnätet. Det billigaste ger dig fri surf i en begränsad hastighet, fria samtal och fria sms för 129 kronor i månaden.

Katshing erbjuder fem abonnemang – alla med fria samtal och sms samt nonstop surf. Nonstop surf innebär att du, när du har förbrukat din valda surfmängd, inte behöver sluta surfa. Istället kan du surfa vidare obegränsat men i en mycket lägre hastighet. Surfen tar alltså inte helt slut men din hastighet blir så pass begränsad att du inte kan använda surfen till så mycket saker. Framförallt kan du inte se film som kräver bättre hastigheter. Det billigaste abonnemanget kostar 95 kronor i månaden. Då ingår 2 gigabyte snabb surf.

Vinnare: Chilimobil

Motivering: Katshing och Chilimobil har en liknande affärsmodell, men med en stor skillnad – Chili erbjuder faktiskt fri surf på riktigt. Kastnings största abonnemang är begränsat, medan Chilis största abonnemang är helt obegränsat.

Starkt öppning av Chilimobil som erbjuder fri surf till bra priser. Den låga hastigheten som kommer hos Katshing efter att surfpotten är slut är inte värt priset.

Samtal, sms och surfmängd

Chilis minsta abonnemang kostar 129 kronor och ger dig fria samtal, sms och fri surf i en begränsad hastighet.

Deras största abonnemang ger dig förutom fria samtal och sms även fri surf i full fart och Viaplay Film & Serier, för 399 kronor.

Katshing har också helt fria samtal och sms på sina abonnemang, där det minsta kostar 95 kronor i månaden. Det ger dig också begränsad surfhastigheten efter 2 GB och passar därmed inte till de allra mest bandbreddstörstiga surfaktiviteterna. Det största abonnemanget har 42 GB och kostar 295 kronor.

Vill du istället surfa helt fritt utan begränsningar av hastigheten så tecknar du med fördel istället det större abonnemanget hos Chilimobil.

Vi vill dock nämna att både Chili och Katshing har en avtalsklausul som gör gällande att de har rätt att begränsa hastigheten för kunder som nyttjar bandbredden i mycket högre utsträckning än genomsnittskunden. Detta gör att även om du använder abonnemangen med fri surf så finns det en risk att du i slutändan ändå inte får helt obegränsad surf till full hastighet.

Vinnare: Chilimobil

Motivering: 150 kronor mer får du betala för Chilis abonnemang med fri surf, i jämförelse med Katshings som egentligen inte kan kallas fri surf.

Sparas surf?

Chili låter dig inte spara oanvänd surf till kommande månad eftersom alla abonnemang ändå har fri surf. Det finns alltså ingen pott att spara – potten är obegränsad.

Katshings tycker, precis som Chili, att abonnemangen med nonstop surf inte ger behov av att spara surf.

Vinnare: Oavgjort

Motivering: Ingen av operatörerna kan spara surf.

Senior/barn/student-rabatter?

Chili erbjuder rabatter till studenter och seniorer. Till seniorer räknar Chili alla som har fyllt 55. Dessa abonnemang ger bättre priser – även på abonnemanget med fri surf. Chili har även ett erbjudande för den som lyckas värva sina vänner till Chili. För varje värvad vän får man 20 kronor i rabatt på sin månadskostnad.

Katshing är lite mer begränsade med sina rabatter. Precis som Chili erbjuder de en tipsrabatt. För varje vän du lyckas locka över till Katshing får du 10 kronor i rabatt varje månad, upp till 50 kronor.

Katshing

  • Rabatt till nya kunder
  • Tipsrabatt

Chilimobil

  • Rabatt till nya kunder
  • Studentrabatt
  • Seniorrabatt till alla över 55
  • Tipsrabatt

Vinnare: Chilimobil

Motivering: Chili erbjuder klart bättre rabatter än Katshing. Om du är student eller senior kan du teckna ett riktigt prisvärt abonnemang med fri surf hos Chili. Samma sak kan man inte säga för Katshing.

Bindningstid

Katshing och Chili tecknar du utan att behöva tänka på bindningstider eller uppsägningstider.

Vinnare: Oavgjort

Motivering: Operatörerna är överens om att bindningstider och uppsägningstider inte är någonting att bråka om. Guldstjärna till båda från domarteamet!

Täckning

Medan Chili använder sig av Tre:s nät går Katshing i Tele2:s. Detta betyder att de båda operatörerna erbjuder täckning enligt dessa täckningskartor.

Vinnare: Katshing

Motivering: Även om Tre levererar bra täckning för merparten av Sveriges befolkning, så presterar Tele2 ändå bättre än Tre i glesbygd och de norra delarna av landet.

EU-surf och priser utomlands

Du kan använda abonnemangen från Chili och Katshing i EU/ESS på samma villkor som i Sverige, dock med en begränsad surfmängd.

Hos Chili är den satt till 25 gigabyte om du har deras abonnemang med fri surf i full fart. Har du deras begränsade abonnemang ligger surfmängden på mellan 8 och 20 GB. Hos Katshing kan använda mellan 2 och 13 gigabyte. I de två mindre abonnemang hos Katshing kan du använda hela surfpotten i EU men bara en begränsad del i de större.

Vinnare: Chili

Motivering: Tjoff! låter det när Chili smäller till Katshing och tar poängen i ronden som handlar om EU-surf. Katshing är lite väl defensiva med surfen och får sota för det här.

Support

Hos Katshing kommer du i kontakt med kundservice under veckans alla vardagar genom chatt. Du kan även maila eller skriva på Facebook.

Chili svarar på meddelande och mail dygnet runt, alla dagar om året. De utlovar svar inom 24 timmar. Deras chatt är öppen på vardagar och Facebook Messenger likaså.

Vinnare: Chili

Motivering: Båda erbjuder likartad support, men Chili tar hem kornan eftersom de lovar att svara på mejl inom 24 timmar! Sånt gillar vi!

Mobiler

Både Katshing och Chili säljer mobiltelefoner – men på sitt eget lilla vis.

Chilimobil har ett samarbete med Samsung. Du kan beställa ett par av de populäraste Samsung-modellerna via Chili samtidigt som du köper ditt abonnemang.

Kathsing har å andra sidan satsat helhjärtat på begagnade iPhones. Via Katshing kan du alltså köpa en renoverad och fabriksåterställd iPhone – och få rabatt på ditt abonnemang. Toppen för plånboken och miljön.

Vinnare: Oavgjort

Motivering: Varken Chili eller Katshing erbjuder mobiltelefoner på det traditionella sättet. Katshing får plus för sin satsning på begagnade iPhones och Chili får plus för sitt samarbete med Samsung. Valmöjligheterna är dock begränsade hos båda, därför blir det oavgjort i denna gren.

Företagsabonnemang

Katshing erbjuder inga särskilda företagstjänster. Det är kort och gott ett abonnemang som erbjuds, med samma villkor för alla.

Chili däremot riktar även in sig mot företagskunder. De erbjuder mobilabonnemang med samma villkor som för privatpersoner, alltså fri surf, fria samtal och sms, utan bindningstid.

Vinnare: Chili

Motivering: Chili kämpar på ända in i det sista och visar upp företagslösningar, samtidigt som Katshing inte har något att sätta emot.

Och vinnaren är…

Chilimobil! Chili knockar ut Katshing i nästan alla ronderna!


Fri surf

Billigast obegränsade abonnemang

Välj surfhastighet själv

Den vinnande ronden för Katshing är deras täckning genom Tele2 som är de starkast lysande egenskaperna, samtidigt som man förlorar poäng på att begränsa hastigheten efter en viss surfmängd.

Med Chili uppskattar vi att man tar kundservice på allvar, har företagslösningar och erbjuder en generös mängd surf för den som är på resande fot. En intressant nykomling, som dock skulle kunna ha tagit några extra poäng om de hade erbjudit snabbare hastigheter även i de mindre abonnemangen.

KatshingChilimobil
Spara surf
Surfa inom EU
Surfhastighet
1-80 Mbit/s

1-100 Mbit/s

Mobilnät
Tele2Tre
Telefonsupport
5G

Frågor och svar om Katshing eller Chilimobil?

Vem har bäst täckning av Katshing och Chilimobil?

Katshing använder sig av Tele2s mobilnät och Chilimobil använder sig av Tre. Generellt har Tre ett snabbare nät, men Tele2 ett lite mer utbyggt nät i norr. Se båda operatörernas täckningskartor här.

Vem har mest surf av Katshing och Chilimobil?

Chilimobil erbjuder abonnemang med mest surf i full hastighet. Katshing har abonnemang med nonstop surf, men det innebär att surfen saktas ner till 1 Mbit/s när abonnemangets valda surfmängd är slut.

Vem är bäst av Katshing och Chilimobil?

VI har gjort en stor jämförelse av Chilimobil och Katshing för att välja ut den bästa operatören av de båda. Se alla för- och nackdelar och vem vi krönte vill vinnare på vår sida.