Slår ditt hjärta lite extra hårt när ett okänt nummer dyker upp på telefondisplayen? Eller får du en klump i magen när du måste ringa det där samtalet till vårdcentralen eller din arbetsplats? Du är långt ifrån ensam. Häften av alla unga vuxna undviker helst att prata i telefon, detta enligt en ny undersökning gjord av Kantar Sifo. 

Telefonskräck är inte ovanligt

Kantar Sifo, ett företag som utför marknadsundersökningar, har på uppdrag av en mobiloperatör undersökt hur mobilanvändare känner inför röstsamtal. De har pratat med alla åldersgrupper, men de unga vuxna sticker ut. Enligt Sifos siffror undviker nämligen varannan ung vuxen helst att prata i telefon över huvud taget.

Det är unga mellan 18 och 29 år det handlar om och Sifos siffror visar att 48 procent av dessa har någon form av telefonskräck när det kommer till röstsamtal. Obehaget inför telefonsamtal är vanligare bland kvinnorna än männen i åldersgruppen. 58 procent av kvinnorna upplevde någon form av telefonobehag, medan siffran ligger på 40 procent bland männen.

När vi tittar på de äldre åldersgrupperna minskar obehaget ju äldre mobilanvändarna blir. De som är minst oroliga för att prata i telefon är den äldsta åldersgruppen, personer mellan 65 och 79 år. 

Mobiloperatörer satsar på surf – inte samtal

Unga använder alltså inte sina mobilabonnemang för att i huvudsak ringa längre. Den egentliga dragkraften är allt annat mobiltelefonen medför – som meddelanden och surf. 

Att surfen numera är fokus när man väljer mobilabonnemang syns hos alla operatören. Det är sällan man gör flashig reklam för fria samtal nuförtiden – utan det är surfmängden som lockar nya kunder.

Fello erbjuder dubbel surf – så länge du är kund 

Att surfen är viktig något operatören Fello tagit fasta på under vintern. Under februari har de en kampanj som ger dubbel surf om man väljer något av deras populäraste abonnemang – vilket såklart är abonnemangen med lite mer surf. Den extra surfen gäller för alla abonnemang över 2 GB och under alla månader man väljer att fortsätta vara Fello-kund.

Om man köper ett abonnemang hos Fello under februari får man alltså två gånger så mycket surf för pengarna så länge man väljer att ha kvar sitt Fello-abonnemang – ett bra tips för ungdomar som gärna undviker att prata i telefon med andra ord. 

Om man är lite äldre och gärna pratar telefon kan det även vara bra att veta att Fello alltid erbjuder fria samtal – vilket abonnemang man än väljer. 


Billigast mobilabonnemang

Telefonsupport

Ingen bindningstid

Om Kantar Sifos undersökning 

Källa: Kantar Sifo