Vanliga begrepp inom mobiltelefoni

I denna artikel skall vi titta närmare på vad det finns för ord och begrepp inom mobiltelefonin. Allt för att göra det enkelt för dig att förstå alla ord och fraser som kan dyka upp när du skall skaffa nytt mobilabonnemang eller nytt mobilt bredband.

Vad är ett mobilabonnemang?

Ett mobilabonnemang är ett avtal man tecknar med en av de mobiloperatörer som finns och då får man möjligheten att använda sig av de tjänster som operatören erbjuder. Man kan teckna långa avtal vad gäller abonnemang och man kan teckna kortare tidsbestämda avtal. Det kan vara med eller utan mobiltelefon eller annan produkt.

Det finns flera olika typer av mobilabonnemang. Alla behöver olika typer av lösningar och man har indelat abonnemangen i tex barnabonnemang, studentabonnemang, abonnemang för pensionärer samt företagsabonnemang. Detta är ett litet axplock av alla de olika typer av abonnemang, som finns tillgängliga idag på marknaden.

Mobilabonnemang
Kommentarer
Pris / mån
Betyg
1. Halebop abonnemang
halebop abonnemang

erbjudande Bästa mobilabonnemanget
erbjudandeTelias nät
erbjudande 4G stöd

fr. 99 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnastjärna
Mer information
2. Hallon abonnemang
hallon abonnemang

fördel Prisvärt abonnemang
erbjudande Ingen bindningstid
erbjudande Ingen uppsägningstid
erbjudande Låg månadskostnad

fr. 49 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnastjärna
Mer information
3. Comviq abonnemang
comviq abonnemang

erbjudande Studentrabatt
erbjudande Ingen öppningsavgift
erbjudande Fria samtal & sms

fr. 145 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
4. Telenor abonnemang
telenor abonnemang

erbjudande Sveriges bästa nät
erbjudande Täckningsgaranti
erbjudande Fria samtal & sms

fr. 219 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
5. Vimla abonnemang
vimla mobilabonnemang

erbjudandeIngen bindningstid
erbjudande Ingen uppsägningstid
erbjudande Oanvänd surf sparas

fr. 50 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information

Vad är ett kontantkort?

Ett kontantkort ett sätt att använda operatörens tjänster och att man betalar i förväg innan man får tillgång till dessa tjänster. Man betalar alltså innan användningen. detta skiljer sig från ett vanligt abonnemang där man får en faktura efter det att man använt operatörens tjänster. Tidigare var det mycket populärt med kontantkort. Det var lite dyrare att använda gentemot ett vanligt abonnemang.

Det krävs inget avtal när det kommer till kontantkort och man fyller på med pengar i förväg genom operatörens hemsida, i utvalda butiker genom Internetbanken eller värdebevis. En del använder denna form av tjänst till sina barn. Numera är det fler som skaffar sig ett abonnemang då villkoren är mer fördelaktiga och många abonnemang saknar idag helt bindningstider.

Kontantkort
Kommentarer
Pris / mån
Betyg
1. Hallon Kontantkort
hallon kontant

erbjudande Bästa Kontantkortet
erbjudande Ingen bindningstid
erbjudande Ingen uppsägningstid
erbjudande Låg månadskostnad

0 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnastjärna
Mer information
2. Halebop Kontantkort
halebop kontant

erbjudande Telias nät
erbjudande Nöjdast kunder
erbjudande Bra alternativ!

0 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnastjärna
Mer information
3. Comviq Kontantkort
comviq Kontantkort

erbjudande Billigt! Billigt! Billigt!
erbjudande Snabbt nät
erbjudande Extra surf

0 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
4. Tre kontantkort
tre kontantkort

erbjudande Bäst täckning i storstad
erbjudande Brett sortiment
erbjudande Snabbast surf

0 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information

Begrepp inom mobiltelefoni

Vad är en mobiloperatör?

Operatören är den leverantör som du använder dig av när du har ett mobilabonnemang, mobilt bredband eller ett kontantkort. De ser till så att tjänsterna fungerar som det är tänkt och att du får det du betalar för. En leverantör är tex Hallon. Det är just nu en av de snabbast växande mobiloperatörerna i Sverige.

Vad är öppningsavgift?

Öppningsavgift är det som din mobiloperatör tar för att starta ett samtal. Tidigare var detta en avgift man fick ta med i beräkningen när man valde mobiloperatör men numera är det många operatörer som helt tagit bort denna avgift och erbjuder gratis samtal, SMS och MMS. Här kan man säga att det verkligen gått framåt för dig som kund.

Vad är mobiltäckning och nät?

Så fort du skall använda din mobiltelefon och behöver mobildata, så är du ute på ett av alla de nät som finns över stora delar av Sverige och världen. Uppkopplingen sker via ett av näten. Både samtal och data överförs via mobilnäten och det görs med olika hastigheter. Du vill ha så snabb uppkoppling och hastighet som möjligt för att kunna nyttja alla de tjänster som numera erbjuds.

Det finns just nu 4 olika former av mobilnät i Sverige. (GSM) 2G, (UMTS) 3G, (CDMA450) 3G och 4G.

Vad är GSM/2G?

Detta är det mest utbyggda mobilnätet i Europa och GSM står för Global System for Mobile Communication. Man kallar detta mobilnätet för 2G. Detta nät har relativt låg hastighet och du kan med etta nät prata, skicka fax, ta emot och sända data. Denna typ av nät kompletteras ofta med exempelvis UMTS.

Vad är UMTS/3G?

UMTS är ett mobilnät som vi i vardagsmun kallar 3G och UMTS betyder Universal Mobile Telephone System. Detta är generation 3 av mobilnäten och hastigheten är ca 40 gånger snabbare än 2 G näten. detta gör att det är klart bättre att både samtala och skicka datatrafik i denna form av mobilnät.

Vad är 4G?

Detta är generation 4 av mobilnäten. I ett 4G nät skickar du data med en hastighet upp till 100 Mbit/ sekund. Nu är det enkelt att streama alla former av filmer och annat du använder i din vardag. 4G hastighet har de flesta operatörer i alla stora orter och även ute i utvalda delar av landsbygden.

Vad är EDGE?

EDGE är en uppgradering av GSM nätet och med denna uppdatering kan du få snabbare hastighet i de äldre 2G näten. Denna uppdatering gör att det går ca 4 ggr snabbare än med gprs tekniken.

Vad är en täckningskarta?

Detta är de kartor som visar på vilken täckning mobiloperatören har ute i landet. Det är alltid bättre täckning i de stora orterna och sedan skiljer det sig lite mellan de olika operatörerna om vad de har för täckning. Man kan säga att alla operatörer har helt ok täckning i stora delar av Sverige, men det kan lokalt skilja sig. Använder du dig av en stor känd operatör har du sällan eller aldrig problem idag med din täckning.