I denna artikel ska vi titta närmare på vad det finns för ord och begrepp inom mobiltelefoni. Genom att du förstår alla ord och fraser som kan dyka upp när du ska skaffa ett nytt mobilabonnemang, ett nytt kontantkort eller nytt mobilt bredband så kan du enklare veta vad som passar dig.
Ett mobilabonnemang är vad det kallas när man tecknar ett avtal med en av de mobiloperatörer som finns. Man får då möjligheten att använda sig av de tjänster som operatören erbjuder löpande varje månad, och kostnaden dras från ditt konto varje månad. Man kan teckna långa avtal vad gäller abonnemang, men det går även att teckna kortare tidsbestämda avtal. Ett sådant avtal kan vara med eller utan en mobiltelefon eller annan produkt. Ett abonnemang kan du använda genom att sätta in ett SIM-kort i din enhet, och där finns ditt abonnemang programmerat.
Det finns flera olika typer av mobilabonnemang eftersom alla har olika behov av lösningar. Abonnemangen är indelade i kategorier som till exempel barnabonnemang, studentabonnemang, abonnemang för pensionärer samt företagsabonnemang. Detta är ett litet axplock av alla de olika typer av abonnemang, som finns tillgängliga på marknaden idag.
Vad är ett kontantkort?
Ett kontantkort ett sätt att använda operatörens tjänster utan att teckna avtal. Med ett kontantkort så betalar man i förväg, alltså innan man får tillgång till dessa tjänster. Detta skiljer sig från ett vanligt abonnemang där man får en faktura efter det att man använt operatörens tjänster. Tidigare var det mycket populärt med kontantkort eftersom abonnemang innebar långa avtalstider. Detta är dock inte fallet längre, och kontantkort och abonnemang blir allt mer snarlika. Du får tillgång till ditt kontantkort genom ett SIM-kort som du sätter in i din enhet.
Det krävs inget avtal när det kommer till kontantkort, och man fyller på med pengar i förväg på operatörens hemsida, i utvalda butiker, genom internetbanken eller från ett värdebevis. En del använder kontantkort till sina barn. Numera är det många som väljer abonnemang framför kontantkort eftersom villkoren på abonnemang oftast är mer fördelaktiga, och många abonnemang saknar bindningstider.
En mobiloperatör är den leverantör som du använder dig av när du har ett mobilabonnemang, mobilt bredband eller ett kontantkort. Operatören ser till så att tjänsterna fungerar som det är tänkt och att du får det du betalar för. En leverantör är till exempel operatören Hallon. Vi rekommenderar ofta Hallon eftersom de har bra och prisvärda abonnemang och kontantkort.
Vad är öppningsavgift?
Öppningsavgift är den avgiften som din mobiloperatör tar betalt för att starta ett samtal. Tidigare var detta en avgift man fick ta med i beräkningen när man valde mobiloperatör, men numera har de flesta operatörerna valt att ta bort denna avgift från sina abonnemang (och vissa kontantkortsformer). Eftersom det idag ingår gratis samtal så kan du prata hur länge eller hur ofta du vill, och det kostar dig inte någonting extra.
Vad är mobiltäckning och nät?
Så fort du ska använder din mobiltelefon så använder du dig av ett mobilnät som finns över stora delar av Sverige och världen. Olika operatörer kan ha olika mobilnät eftersom de själva utvecklar dessa, eller köper in sig på en annan operatörs nät. De huvudsakliga mobilnäten i Sverige ägs av Telia, Telenor, Tele2 och Tre.
Uppkopplingen från mobiltelefonen sker via ett av mobilnäten, och när du förflyttar dig så ser nätet till att du fortsätter ha täckning. Både samtal och data överförs via mobilnäten, och det görs med olika hastigheter. Idag är det vanligt att man vill ha så snabb uppkoppling och hastighet som möjligt så att man kan nyttja alla de tjänster som operatörerna erbjuder idag.
Det finns just nu fem olika former av mobilnät i Sverige. (GSM) 2G, (UMTS) 3G, (CDMA450) 3G, 4G och 5G. 2G och 3G håller sakta men säkert på att avvecklas för att ge mer utrymme till modernare teknik.
Vilket mobilnät använder operatörerna?
Tabell: Vilket mobilnät använder operatörerna
Operatör
Nät
Hallon
Tre
Vimla
Telenor
Comviq
Tele2 och Telenor
Fello
Telia
Halebop
Telia
Chilimobil
Tre
MyBeat
Telenor
Vad är GSM/2G?
Detta är det mest utbyggda mobilnätet i Europa och GSM står för Global System for Mobile Communication. Man kallar detta mobilnätet för 2G, och det är det äldsta av dessa typer av mobilnät. Detta nät har relativt låg hastighet och du kan med detta nät prata, skicka fax samt ta emot och sända data. Denna typ av nät kompletteras ofta med exempelvis UMTS.
Detta nät avvecklas i Sverige.
Vad är UMTS/3G?
UMTS är ett mobilnät som vi i vardagsmun kallar 3G och UMTS betyder Universal Mobile Telephone System. Detta är tredje generationen av mobilnät och hastigheten är ca 40 gånger snabbare än 2G-nätens hastighet. Detta gör att detta mobilnät är bättre för både samtal och för att skicka eller ta emot datatrafik.
Detta nät avvecklas i Sverige.
Vad är 4G?
Detta är fjärde generationen av mobilnäten. I ett 4G-nät skickar du data med en hastighet upp till 100 Mbit/ sekund. I detta nät är det enkelt att streama alla former av filmer och annat som du använder i din vardag. De flesta operatörerna idag har 4G-hastighet i alla stora orter, men även ute i utvalda delar av landsbygden.
Vad är 5G?
5G är den femte generationens mobilnät. Hastigheten har ökat markant jämfört med 4G. 5G möjliggör sömlös användning av mobilnätet, vilket bland annat innebär mindre lagg vid streaming av filmer, bättre upplevelser vid online spel och snabbare uppkoppling överlag.
Vad är EDGE?
EDGE är en uppgradering av GSM nätet och med denna uppdatering kan du få snabbare hastighet i de äldre 2G-näten. Denna uppdatering gör att det går ca 4 ggr snabbare än med gprs-tekniken.
Vad är en täckningskarta?
Detta är de kartor som visar vilken täckning mobiloperatören har ute i landet. Det är alltid bättre täckning i de stora orterna eftersom det finns flera mobilmaster, och sedan skiljer det sig lite mellan vad de olika operatörerna har för täckning runtom i landet. Generellt så har alla operatörer helt ok täckning i stora delar av Sverige, men det kan skilja sig lokalt.
Använder du dig av en stor känd operatör så har du sällan eller aldrig problem med din täckning. Däremot ska du inte ta detta för givet, så om du bor i en mindre ort eller i glesbygden, kontrollera då täckningskartan på den operatör som du funderar på att lägga din mobiltelefoni hos.
Bindningstid är den tiden som du har förbundit dig ett avtal med operatören. Detta innebär att du är tvungen att betala dina räkningar under en viss period, oavsett om du använder tjänsten eller inte. Vanlig bindningstid är 12 eller 24 månader. Idag har de flesta slopat bindningstiden helt, men det är vanligt att du tecknar detta när du köper en mobiltelefon till ditt abonnemang.
Uppsägningstid är den tid som går mellan att du säger upp ditt avtal och tills att det slutar gälla. Vanligast är att du har en månads uppsägningstid på ditt abonnemang.
Fraser och termer inom mobiltelefoni
Genom att känna till de ord som används av operatörerna så har du lättare för att se vad det är för villkor som gäller, hur det fungerar med täckning och mobilnät och allt annat som du kan tänkas behöva känna till.