Den virtuella mobiloperatören Vimla är en del av den betydligt större norskägda operatören Telenor som har ett starkt fäste på den svenska mobilmarknaden. Medan Vimla är ett enkelt och prisvärt lågprisalternativ så erbjuder Telenor mer heltäckande lösningar för olika behov. Frågan är dock vilken av operatörerna som är bäst? För att ta reda på det ställer vi nu Telenor och Vimla mot varandra i tio olika kategorier och låter dem göra upp.


Billiga mobilabonnemang

Tipsrabatt

Ingen bindningstid


Abonnemang med fri surf

Telenor Familj

Ingen bindningstid

A close up of a logo Description automatically generated

Pris

De båda operatörerna erbjuder allt från billigare abonnemang med en mindre surfmängd till mellanabonnemang och stora abonnemang. Telenor har abonnemang med obegränsad datamängd medan Vimlas största abonnemang har 100 gigabyte data.

Medan Vimlas billigaste abonnemang kostar runt 110 kronor i månaden för 3 gigabyte, får du betala 229 kronor för Telenors minsting med 5 gigabyte.

Priserna för abonnemangen är genomgående betydligt dyrare hos Telenor och du får också mer data för mindre pris hos Vimla.

Vimla har dessutom en särskild värvningsbonus som gör att om du värvar en person som skaffar abonnemang hos Vimla, så får du ett avdrag på tio kronor från månadskostnaden. Ju fler du värvar desto mer pengar dras av från månadskostnaden. På så vis kan det i teorin vara hur billigt som helst att ha ett abonnemang hos Vimla.

Vinnare: Vimla

Motivering: Inget snack om saken. Vimla vinner överlägset när det kommer till att vara billigast.

Samtal, sms och surfmängd

Ett abonnemang med 100 gigabyte hos Vimla kostar 390 kronor i månaden, att jämföra med Telenor där du får gå ner till 35 gigabyte data för att hamna på ett liknande pris. Telenors första abonnemang med obegränsad gigabyte data kostar 449 kronor i månaden och det fulladdade abonnemanget Obegränsat Plus med obegränsad surf kostar 549 kronor.

Båda operatörerna erbjuder fria samtal och sms.

Vinnare: Vimla

Motivering: Båda operatörerna erbjuder fria samtal och sms, men Vimla är mycket billigare och erbjuder mer surf för en billigare peng.

Sparas surf?

Hos Vimla kan du spara surf din surf så länge du är kund och inte nedgraderar ditt abonnemang.

Telenor låter inte längre sina kunder att spara surf.

Vinnare: Vimla

Motivering: Vimla vinner enkelt ronden med sin generösa spara surf-policy. Telenor har inget att sätta emot på den här punkten.

Senior/barn/student-rabatter

Vimla erbjuder rabatt för studenter, ungdomar och barn under 18 år samt seniorer över 55 år. Rabatterna innebär billigare månadspris på de större abonnemangen, eller extra surf på de billigare abonnemangen.

Telenor erbjuder inte längre rabatter för seniorer eller ungdomar. De erbjuder dock ibland rabatter till studenter i samarbete med Mecenat.

Telenor erbjuder också tillvalstjänsten Familj som låter flera personer dela på en surfpott.

Vimla är dock fortfarande billigare, vilket kanske är den viktigaste faktor för de flesta studenter, ungdomar och seniorer som tecknar ett mobilabonnemang.

Vimla

  • Rabatt till nya kunder
  • Studentrabatt
  • Seniorrabatt till alla över 55
  • Barnrabatt till alla under 18

Telenor

  • Familjeabonnemang
  • Samla flera tjänster hos Telenor och få rabatt

Vinnare: Vimla

Motivering: Vimla erbjuder rabatter till fler grupper och dessutom billigare än Telenor.

Bindningstid och uppsägningstid

Hos Vimla har du ingen bindningstid eller uppsägningstid, vilket gör att du enkelt kan byta abonnemang eller operatör när du känner för det.

Telenor har ingen bindningstid men uppsägningstid på en månad.

Vinnare: Vimla

Motivering: Slopad bindningstid är bra, men Vimla drar det längre strået genom att också slopa uppsägningstiden.

Täckning

Både Vimla och Telenor delar på samma nät, som uppskattas täcka 99,8 procent av Sveriges befolkning enligt P3 connect Mobile Benchmark.

Vinnare: Oavgjort

Motivering: Båda operatörerna erbjuder samma täckning i och med att de delar nät.

EU-surf och priser utomlands

Hos båda operatörerna surfar och pratar du i telefon med samma villkor som i Sverige när du reser inom EU/ESS.

Med Vimla kan du surfa upp till 33 gigabyte i EU/ESS med samma villkor som i Sverige.

När det kommer till utlandssurf erbjuder dock Telenor mycket mer. I samtliga Telenor-abonnemang ingår att surfa på samma villkor som i Sverige inom EU och ett gäng andra länder. Det handlar till exempel om Thailand, USA och Serbien. De låter dig dessutom använda upp till 100 gigabyte surf om du har ett obegränsat abonnemang.

Vinnare: Telenor

Motivering: När det kommer till att använda mobilen utomlands briljerar Telenor genom att erbjuda surf på samma villkor som hemma, inte bara i EU utan även flera länder utanför.

Support

Vimla har ett supportforum och svar på vanliga frågor på sin hemsida. De har också en chatt som är öppen på vardagar mellan 9 och 16:30, och det går också att skriva till dem på Facebook Messenger eller maila dem. Dock tar de upp till fem dagar på sig att svara.

Telenor en väl utbyggd kundservice-sida där du kan hitta svar på de vanligaste frågorna. Skulle du inte hitta ditt svar där kan du istället kontakta Telenor via telefon, vardagar mellan 8 och 19. Det går också att maila om du inte har någon brådskande fråga.

Vinnare: Telenor

Motivering: Telenor erbjuder fler möjligheter till support och dessutom med bättre öppettider.

Mobiler

Telenor har ett stort sortiment av mobiler och tillbehör från bland andra Apple, Samsung, Sony, Doro och Xiaomi. De erbjuder också möjligheten att byta mobil var tolfte månad.

Vimla har. en webbshop i samarbete med re!Newed som erbjuder second hand-mobiler. Utbudet är något begränsat, men många modeller från både Apple och Samsung finns i laget.

Vinnare: Telenor

Motivering: Vi gillar Vimlas satsning på Second hand-mobiler, men det är svårt att konkurrera med Telenors stora webbshop.

Företagsabonnemang

Hos Telenor finns särskilda företagsabonnemang och tilläggstjänster för företag, med bra villkor för den som behöver göra utlandssamtal eller utlandsresor i jobbet.

Telenor satsar på att erbjuda flera olika tilläggstjänster för företagare som växel, kundservicelösningar och digitala samarbetsplattformar.

Vimla erbjuder inga företagsabonnemang.

Vinnare: Telenor

Motivering: Telenor är en operatör som satsar på lösningar för företag och Vimla erbjuder inga sådana lösningar över huvud taget.

Och vinnaren är… Vimla

Med en poäng vinner lillasyster Vimla duellen, med hjälp av sina billiga priser, slopad bindningstid och uppsägningstid, möjlighet att spara surf och lika bra täckning som den större operatören Telenor.


Billiga mobilabonnemang

Tipsrabatt

Ingen bindningstid

Det finns förstås en plats för både större mobiloperatörer och de mindre virtuella operatörerna på marknaden. De riktar sig i mångt och mycket till helt olika målgrupper och därför är det individuella behov som styr vilken av operatörerna som kan anses vara bäst.

För vanliga användare som vill ha ett billigt mobilabonnemang med bra täckning passar Vimla alldeles utmärkt, medan företagare som är i behov av digitala tilläggslösningar, eller den som ofta är på resande fot kan hitta ett större värde i ett abonnemang från Telenor.

A picture containing cup Description automatically generated
TelenorVimla
Spara surf
Surfa inom EU
Surfhastighet
10-100 Mbit/s

10-40 Mbit/s

Mobilnät
TelenorTelenor
Telefonsupport
5G

Frågor och svar om Telenor eller Vimla

Är Telenor och Vimla samma företag?

Ja, den virtuella operatören Vimla ägs av den större operatören Telenor. Vimla använder Telenors mobilnät men har egna erbjudanden, abonnemang, prissättning och tjänster.

Är Telenor eller Vimla bäst?

Det beror på vad man är ute efter. Telenor erbjuder en helhetslösning med flera olika tjänster och en gedigen kundsupport. Vimla erbjuder mobilabonnemang till riktigt låga priser.

Vem är billigast av Telenor och Vimla?

Vimla har genomgående lägre priser än Telenor på sina mobiltelefontjänster. Du hittar fler för- och nackdelar för de två operatörerna i vårt stora jämförelsetest.