Operatörernas billigaste abonnemang

Ibland måste man bara minimera sina kostnader och då kan det billigaste abonnemanget hos operatören man redan använder, eller kanske billigaste avtalet hos någon annan operatör, vara till hjälp. Comviq säger sig ha landets billigaste fastprisabonnemang, om man räknar bort första månadernas rabatter man kan få hos andra operatörer, men alla erbjuder olika alternativ och har sina för- och nackdelar, som vi går igenom här.

Mobilabonnemang
Kommentarer
Pris / mån
Betyg
1. Halebop abonnemang
halebop abonnemang

erbjudande Bästa mobilabonnemanget
erbjudandeTelias nät
erbjudande 4G stöd

fr. 99 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnastjärna
Mer information
2. Hallon abonnemang
hallon abonnemang

fördel Prisvärt abonnemang
erbjudande Ingen bindningstid
erbjudande Ingen uppsägningstid
erbjudande Låg månadskostnad

fr. 49 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnastjärna
Mer information
3. Vimla abonnemang
vimla mobilabonnemang

erbjudandeIngen bindningstid
erbjudande Ingen uppsägningstid
erbjudande Oanvänd surf sparas

fr. 25 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
4. Comviq abonnemang
comviq abonnemang

erbjudande Studentrabatt
erbjudande Ingen öppningsavgift
erbjudande Fria samtal & sms

fr. 145 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
5. Telenor abonnemang
telenor abonnemang

erbjudande Sveriges bästa nät
erbjudande Täckningsgaranti
erbjudande Fria samtal & sms

fr. 219 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information

Telia

Telias billigaste abonnemang heter Mobil Rörlig. Där ingår 0.2 GB surf och meddelanden, men alla samtal har en öppningsavgift och har också en minutkostnad. Om du inte redan är kund hos Telia tillkommer en öppningsavgift. Abonnemanget har ingen bindningstid och kan i efterhand uppgraderas igenom sidan Mitt Telia, vilket gör att det kan vara en bra temporär lösning om du redan är kund hos Telia.

Beroende på hur mycket du ringer och surfar kan det vara värt att välja deras Mobil Komplett 1 GB där alla samtal och mer surf ingår, för inte så mycket högre månadskostnad. Även på detta abonnemang tillkommer en engångskostnad för att starta abonnemanget om du inte redan är kund hos Telia. En fördel med att teckna abonnemang hos Telia är att de har landets största och bästa mobilnät enligt testföretaget P3.

Tele2

Det enklaste abonnemanget som Tele2 tillhandahåller är Fast pris 3 GB som inkluderar alla samtal och meddelanden samt 3 GB surf. Det går att få 20% studentrabatt på Tele2:s övriga abonnemang, men inte detta billigaste. Abonnemanget Fast pris 8 GB är nästa steg upp och med studentrabatten blir det samma pris som abonnemanget med 3 GB, så utnyttja studentrabatten om du har möjlighet. Mobilnätet som Tele2 administrerar är nästan lika stort och snabbt som Telias. Inom EU ringer och surfar du som i Sverige. Om du vill ha mer surfmängd i framtiden är det enkelt att uppgradera ditt abonnemang och det tillkommer ingen startkostnad för abonnemanget.

Telenor

Hos Telenor innehåller det enklaste abonnemanget 3 GB surf och alla samtal och meddelanden. 3 GB data räcker till 1,5 timmar musikstreaming eller 6 minuters videostreaming per dag i en månad, enligt Telenors uppskattning. En fördel med Telenors abonnemang är att de har bra täckning i 90% av landet, lika bra täckning som Tele2, och att du surfar som i Sverige i 41 länder i världen. Även hos Telenor är det enkelt att ändra surfmängden i ditt abonnemang när du är etablerad kund och du kan göra denna ändring en gång i månaden.

Operatorernas billigaste abonnemang

3

I det billigaste abonnemanget hos 3 ingår 2 GB surf, 100 samtalsminuter och fria sms och mms i Sverige. Surfen kan användas i övriga EU också. 3 har flera trevliga tjänster att välja mellan, exempelvis fri musikstreaming så länge man har surf kvar att använda. Det går att teckna abonnemanget utan bindningstid, men ju längre bindningstid du går med på, desto billigare blir det, upp till 24 månader. 3 har ett mycket snabbt och bra mobilnät i södra halvan av Sverige.

Halebop

I Halebops billigaste abonnemang ingår 1 GB surf (fram tills 9:e november 2018 pågår en kampanj med dubbel surf i 4 månader, så abonnemang tecknade innan dess får temporärt 2 GB), 50 samtal och 500 sms/mms. Det tillkommer ingen startavgift och det är ingen bindningstid på abonnemanget. Halebop använder Telias mobilnät och har alltså bra täckning nästan var du än befinner dig i landet.

Comviq

Comviqs billigaste abonnemang är också faktiskt det billigaste fastprisabonnemanget bland de större Svenska operatörerna (Fellos kostar lika lite) och det har 3 GB surf, 2000 sms, 2000 mms och 200 samtalsminuter. Ibland ser de andra operatörernas billigaste abonnemang billigare ut eftersom de ofta ger rabatt på de första månaderna, men det stämmer inte i längden eftersom de sedan går upp till ordinarie pris som är dyrare än Comviqs fastpris. Det tillkommer ingen startavgift när du tecknar detta abonnemang. Comviq använder Tele2:s mobilnät och har alltså täckning i hela landet. En annan fördel är att de har relativt låga priser för att ringa till utlandet, men dessa samtal och meddelanden inkluderas inte i månadskostnaden för abonnemanget.

Vimla

Det billigaste abonnemanget hos Vimla inkluderar fria samtal och meddelanden plus 2 GB mobildata. Vimla har ingen bindningstid eller uppsägningstid och använder Telenors rikstäckande mobilnät. De har ofta rabatt på första månaderna av abonnemanget, så då är det extra billigt. Vill du ändra något på abonnemanget, såsom ändra surfmängd, gör du det enkelt genom Vimlas app eller på hemsidan.

Hallon

Hallons billigaste abonnemang inkluderar 4 GB surf och fria samtal och meddelanden. Det kostar bara några kronor mer än Comviqs när abonnemanget går tillbaka till ordinarie pris efter rabatten som de ofta erbjuder på första månaderna. Hallon har ingen bindningstid eller startavgift, och första månadskostnaden är alltid anpassad efter hur långt in på månaden det är, så du betalar exempelvis bara för de sista dagarna i månaden om det är den 25:e när du tecknar abonnemanget. Hallon använder 3:s nät och har alltså bäst täckning i södra halvan av landet.

Fello

I Fellos billigaste abonnemang ingår 1 GB surf och fria samtal inom Sverige och fria sms och mms till hela världen. Det kostar samma som Comviqs billigaste fastprisabonnemang, men de innehåller olika tjänster, så jämför vilket som passar dig bäst. Fello använder Telias nät och har alltså bra täckning i nästan hela landet. De har varken startavgift, bindningstid eller uppsägningstid. Dessutom har deras villkor små trevliga sammanfattningar efter varje stycke där de säger vad stycket innebär i vanliga termer.

Sammanfattande

Hos alla operatörerna finns det alternativ som kostar under 200 kronor per månad. Vissa har rabatt på de första månaderna, eller erbjudanden med mer surf för en period eller andra bra erbjudanden, men titta på operatörens täckningskarta och vilka tjänster de tillhandahåller för att se vilken som passar bäst för din situation. Fördelen är att det inte kostar så mycket. Nackdelen är att du antagligen måste hålla hårdare koll på hur mycket surf, samtal eller meddelanden du använder.

Ett smart sätt att hålla extra kostnader nere är att inte ringa betalsamtal såsom röstning för TV-program, (hos Fello kan du inte ens göra denna typ av samtal om du betalar abonnemanget med bankkort) och att välja ett abonnemang med tjänster som passar en. Till exempel om man ringer till utlandet eller reser mycket kan Comviq eller Telenor vara bättre val än någon annan operatör.

Och om du ska skaffa en mobiltelefon samtidigt som du skaffar ett abonnemang behöver du kanske inte den senaste lanserade, utan en lite äldre modell. Halebop har dessutom möjligheten att köpa begagnade telefoner i gott skick, vilket är ett bra alternativ till en helt ny. Glöm inte att byta in din gamla för att få rabatt på abonnemanget.