Oavsett om du väljer att ha ett abonnemang eller ett kontantkort så behöver du ha ett simkort i din mobiltelefon. Om du inte har ett simkort kommer du bara att kunna använda telefonen för att surfa, och bara när du är uppkopplad till Wifi. I vissa fall kommer du inte ens att kunna aktivera telefonen. Så, som du kanske förstår så är ett simkort väldigt viktigt. Vi kommer i denna artikel att berätta mer om gratis simkort.

Kontantkort
Kommentarer
Pris / mån
Betyg
1. Hallon Kontantkort
hallon kontant

erbjudande Bästa kontantkortet
erbjudande Ingen bindningstid
erbjudande Ingen uppsägningstid
erbjudande Låg månadskostnad

0 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnastjärna
Mer information
2. Halebop Kontantkort
halebop kontant

erbjudande Telias nät
erbjudande Nöjdast kunder
erbjudande Bra alternativ!

0 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnastjärna
Mer information
3. Comviq Kontantkort
comviq Kontantkort

erbjudande Billigt! Billigt! Billigt!
erbjudande Snabbt nät
erbjudande Extra surf

0 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information

Så funkar ett simkort

Ditt simkort programmeras med information om bland annat ditt mobilnummer och information om vilka tjänster som ingår i ditt abonnemang eller kontantkort. Simkortet har även teknik för kryptering av dina samtal. Det är väsentligt för att du ska kunna använda din mobiltelefon.

Gratis simkort

Simkort är gratis. Det kostar inget när du skaffar ett den första gången, och inte heller om du av någon anledning skulle behöva ett nytt. Det är din mobiloperatör som tillhandahåller simkortet. Om du köper en mobil med abonnemang så medföljer simkortet vid köpet. Annars får du ett simkort när du tecknar ett abonnemang.

Om du skulle ha tappat bort ditt simkort, viket är lätt hänt eftersom de är så små, så går du helt enkelt in till din operatör och ber om ett nytt. Du lämnar bara ut ditt personnummer, och så kan de hitta ditt abonnemang. De avaktiverar ditt gamla simkort och ger dig ett nytt aktiverat.

Simkort gratis simkort

Olika simkortsmodeller

Kanske har du märkt att simkorten blir mindre och mindre. Olika mobiltelefoner har plats för olika stora simkort. Generellt så behöver du ett större simkort ju äldre mobiltelefon är, och ett mindre simkort till nyare mobiltelefoner.

Att byta mellan olika simkortsstorlekar är inte längre något problem eftersom operatörerna oftast erbjuder simkort som kan brytas ut i tre olika storlek. Därför passar de till de flesta mobiler. Om du byter mellan två olika mobiltelefoner med olika stora simkortshållare kan du köpa en adapter.

Att tänka på när du skaffar simkort

När du skaffar ditt simkort är det viktigt att du behåller det kort som simkortet satt fast i. Där hittar du nämligen din pinkod och din pukkod. Det är viktigt att ha koll på dessa koder. Förutom att spara kortet kan du även skriva upp koderna på datorn eller på någon annan säker plats. Pinkoden behöver du för att låsa upp din telefon när den har varut avstängd, och pukkoden behöver du om du har slagit fel pinkod för många gånger.

Brukar du spara information på mobilen? Det är möjligt att göra det, men du kan även spara information på simkortet eller i ett moln. Problemet med att spara all information på mobilen är att den inte följer med om du byter mobiltelefon. Om du däremot sparar informationen på simkortet, då kan du föra med information när du byter mobil. Det kan därför vara en god idé att spara viktiga kontakter på ditt simkort.

Detta är förstås ännu viktigare om du brukar växla mellan två olika mobiltelefoner. Det tredje alternativet är att spara information i molnet. Det är bara på det viset som du garanterat har kvar informationen om du skulle bli av med både mobil och simkort.

Storlekar på simkort

Det finns simkort i flera olika storlekar: Standardsim, minisim, microsim och nanosim. Det finns alltså fyra olika storlekar. Standardsim är störst (85,6 mm * 53,98 mm). Denna storlek var förut den enda storleken, men den blir allt mer ovanlig. Nästa i storleksordningen är mini-sim (25 mm * 15 mm), microsim (15 mm * 12 mm) och nanosim (12,3 mm * 8,8 mm).

För varje telefontyp så är det en av dessa simkortsstorlekar som passar. Från början hade simkorten samma storlek som ett kreditkort, men så stora kort får givetvis inte plats i dagens mobiler. Simkort i den storleken används numera bara som programkort till en del typer av digitalboxar.

I och med att mobiltelefonerna har blivit mindre och mindre så har även simkorten minskat i storlek. På senaste tid har dock mobiltelefonerna blivit allt större igen.  Detta beror på att många vill ha en stor skärm eftersom de använder mobilen till att titta på film och liknande. Det finns dock ingen anledning till att det utrymme som finns ska ockuperas av ett stort simkort. Därför är simkorten fortsatt små, trots att telefonerna har börjat bli större igen.

E-sim, det senaste simkortet på marknaden

E-SIM står för embedded sim eftersom det är inbyggt i enheten (det vill säga mobiltelefonen). Därför tar de också mycket lite plats, rättare sagt ingen plats. Funktionerna som tidigare fanns i ett simkort finns på dessa e-simkorten installerade på produktens moderkort. Den här tekniken är fortfarande ny i Sverige, men vi kommer säkerligen att se betydligt färre fysiska simkort inom några år.

Operatörer med gratis simkort

Halebop

Halebop erbjuder både abonnemang och kontantkort och har år efter år Sveriges nöjdaste kunder. Du går i Telias nät, så du får grym täckning, de har låga priser och mycket surf. Utöver simkort så hittar du mobiltelefoner och tillbehör.

Mer information

Hallon

Hallon är idag en av de billigaste och prisvärdaste operatörerna på marknaden. De använder sig av Tre:s nät och har både abonnemang och kontantkort. Hallon erbjuder dessutom gratis mobilt bredband, och självklart är simkortet gratis.

Mer information

Tre

Tre har ett stort utbud av abonnemang, kontantkort, mobilt bredband, telefoner och tillbehör. De har även företagslösningar samt den generösaste eu-surfen i Sverige. Tre ger dig höga hastigheter och bra paketpriser på abonnemang och mobiltelefon.

Mer information

Comviq

Comviq har alltid varit en operatör att räkna med, och det är de än idag. De har flera olika alternativ av abonnemang och kontantkort, och om du ofta ringer till vänner eller familj utomlands så är Comviq en operatör att räkna med.

Mer information

Vimla

Vilma har ett litet men genomtänkt sortiment. De erbjuder nämligen bara abonnemang till mobiltelefonen. Däremot så får du ett abonnemang med riktigt schyssta villkor, bra täckning genom Telenors nät och en användarportal som gör det enkelt att ändra abonnemangsstorlek.

Mer information

Fello

Fello är en lite nyare operatör på marknaden. De går i Telias nät och erbjuder precis som Vimla bara abonnemang till mobiltelefonen. Du får bra villkor, fria samtal och tillgång till telefonservice.

Mer information

Katshing

Katshing är en operatör som nischar sig på abonnemang med nonstop surf vilket i praktiken innebär att du bara kan göra enkla saker när din surfpott är nådd. Utöver det får du fria samtal och sms, utan bindningstid.

Mer information

Chili

Chili erbjuder mobilabonnemang till bra priser, från 6 gigabyte ända upp till helt fri surfmängd. Du beställer enkelt via hemsidan och får sedan ett simkort skickat till dig inom några dagar.

Mer information

Telenor

Telenor är en stor och stabil partner att räkna med. De har ett stort utbud av abonnemang, surfplattor, mobiltelefoner, kontantkort, mobilt bredband, tillbehör, och självklart kan du få ett gratis kontantkort.

Mer information

Vi hoppas att denna text varit till hjälp och önskar dig lycka till med din mobiltelefon. Och tänk på att du alltid kan få ett nytt gratis simkort om du skulle ha tappat bort ditt gamla.