Gratis Simkort – Bästa simkortet

Du behöver ha ett simkort för att kunna använda din mobiltelefon, oavsett om du väljer att ha ett abonnemang eller vill använda kontantkort. Om du inte har ett simkort kommer du bara att kunna använda telefonen när du är uppkopplad till Wifi. Och i vissa fall kommer du inte ens att kunna aktivera telefonen. Som du ser är simkortet viktigt. Vi kommer i denna artikel berätta mer om gratis simkort.

Kontantkort
Kommentarer
Pris / mån
Betyg
1. Hallon Kontantkort
hallon kontant

erbjudande Bästa Kontantkortet
erbjudande Ingen bindningstid
erbjudande Ingen uppsägningstid
erbjudande Låg månadskostnad

0 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnastjärna
Mer information
2. Halebop Kontantkort
halebop kontant

erbjudande Telias nät
erbjudande Nöjdast kunder
erbjudande Bra alternativ!

0 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnastjärna
Mer information
3. Comviq Kontantkort
comviq Kontantkort

erbjudande Billigt! Billigt! Billigt!
erbjudande Snabbt nät
erbjudande Extra surf

0 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
4. Tre kontantkort
tre kontantkort

erbjudande Bäst täckning i storstad
erbjudande Brett sortiment
erbjudande Snabbast surf

0 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information

Så funkar ett simkort

Ditt simkort programmeras med information. Det rör sig bland annat om ditt mobilnummer och information om vilka tjänster som ingår i ditt abonnemang eller ditt kontantkort. Simkortet har även teknik för kryptering av dina samtal. Det är väsentligt för att du ska kunna använda din mobiltelefon, och som tur är, är simkorten gratis.

Gratis simkort

Simkort är gratis. Det kostar inget vare sig när du skaffar ett första gången eller om du behöver ett nytt för att du av någon anledning har förlorat ditt. Det är din mobiloperatör som tillhandahåller simkortet. Om du köper en mobil med abonnemang kommer simkortet med på köpet. Annars får du ett simkort när du tecknar ett abonnemang.

Om du skulle ha tappat bort ditt simkort, viket är lätt hänt eftersom de är så små, går du helt enkelt in till din operatör och ber om ett nytt. Du lämnr bara ut ditt personnummer så kan de hitta ditt abonnemang. De avaktiverar ditt gamla simkort och ger dig ett nytt aktiverat.

Simkort gratis simkort

Olika simkortsmodeller

Kanske har du märkt att simkorten generellt sett blir mindre och mindre. Olika mobiltelefoner har nämligen plats för olika stora simkort. Generellt sett behöver du ett större simkort för äldre mobiltelefoner och ett mindre simkort till nyare mobiltelefoner.

Men det här är inget problem eftersom operatörerna oftast erbjuder simkort som kan brytas ut i tre olika storlek. Därför passar de till de flesta mobiler. Om du byter mellan två olika mobiltelefoner med olika stora simkortshållare kan du köpa en adapter.

Att tänka på när du skaffar simkort

När du skaffar ditt simkort är det viktigt att du behåller det kort som simkortet sitter fast på. Där finns nämligen din pinkod och din pukkod. Det är viktigt att ha koll på dessa koder. Förutom att spara kortet kan du även skriva upp koderna på datorn eller någon annan säker plats. Pinkoden behöver du för att låsa upp din telefon, och pukkoden behöver du om du har slagit fel pinkod för många gånger

Brukar du spara information på mobilen? Det är möjligt att göra det, men du kan även spara information på simkortet eller i ett moln. Problemet om du sparar all information på mobilen är att den inte följer med om du byter mobiltelefon. Om du sparar informationen på simkortet däremot, kan du föra med information när du byter mobil. Det kan därför vara en god idé att spara viktiga kontakter på ditt simkort.

Detta är förstås ännu viktigare om du brukar växla mellan två olika mobiltelefoner. Det tredje alternativet är som sagt att spara information i molnet. Endast på det viset är du garanterad att informationen finns kvar om du blir av med både mobil och simkort.

Storlekar på simkort

Det finns simkort i flera storlekar: Standardsim, minisim, microsim och nanosim. Det finns alltså fyra olika storlekar storlekar för närvarande. Standardsim är störst (85,6 mm * 53,98 mm). Denna storlek var den enda förut, men blir numera mer och mer ovanlig. Nästa i storleksordningen är mini-sim (25 mm * 15 mm), microsim (15 mm * 12 mm) och nanosim (12,3 mm * 8,8 mm).

För varje telefontyp är det en viss storlek på simkortet som passar. Från början hade simkorten samma storlek som ett kreditkort, men så stora kort får givetvis inte plats i dagens mobiler. Så stora simkort används numera bara som programkort till en del typer av digitalboxar.

I och med att mobiltelefonerna har blivit mindre och mindre har även simkorten minskat i storlek. På senaste tid har dock mobiltelefonerna börjat bli större och större igen. Detta beror på att många vill ha en stor skärm, eftersom de använder mobilen till att titta på film och liknande. Det finns dock ingen anledning till att det utrymme som finns ska ockuperas av simkort. Därför är simkorten fortsatt små, trots att telefonerna har börjat bli större igen.

E-sim, det nyaste simkortet på marknaden

E-SIM står för embedded sim eftersom det är inbyggt i enheten (det vill säga mobiltelefonen). Därför tar de också mycket lite plats. Funktionerna som tidigare fanns i ett SIM-kort finns på dessa simkort installerade på produktens moderkort. Den här tekniken finns ännu inte i Sverige, men är kanske nästa steg i utvecklingen av simkort.

Vi hoppas att denna text varit till hjälp och önskar dig lycka till med din mobiltelefon. Och tänk på att du alltid kan få ett nytt gratis simkort om du skulle ha tappat bort ditt gamla.