Oavsett om du väljer att ha ett abonnemang eller ett kontantkort så behöver du ha ett simkort i din mobiltelefon. Om du inte har ett simkort kommer du bara att kunna använda telefonen för att surfa – och bara när du är uppkopplad till Wifi. I vissa fall kommer du inte ens att kunna aktivera telefonen.

Vi kommer i denna artikel att berätta mer om gratis simkort.

Kontantkort vi rekommenderar


Bästa kontantkortet

Ingen bindningstid

Ingen uppsägningstid


Många alternativ

Snabbt nät

Spara oanvänd surf


Telias nät

Nöjda kunder

Fast pris eller Go!

Så funkar ett simkort

Ditt simkort programmeras med information om bland annat ditt mobilnummer och information om vilka tjänster som ingår i ditt abonnemang eller kontantkort. Simkortet har även teknik för kryptering av dina samtal. Det är väsentligt för att du ska kunna använda din mobiltelefon.

Gratis simkort

Simkort är gratis. Det kostar inget när du skaffar ett den första gången, och inte heller om du av någon anledning skulle behöva ett nytt. Det är din mobiloperatör som tillhandahåller simkortet. Om du köper en mobil med abonnemang så medföljer simkortet vid köpet. Annars får du ett simkort när du tecknar ett abonnemang.

Tappat bort simkort

Om du skulle ha tappat bort ditt simkort, viket är lätt hänt eftersom de är så små, så går du helt enkelt in till din operatör och ber om ett nytt. Du lämnar bara ut ditt personnummer, och så kan de hitta ditt abonnemang. De avaktiverar ditt gamla simkort och ger dig ett nytt aktiverat.

Att tänka på när du skaffar simkort

När du skaffar ditt simkort är det viktigt att du behåller det kort som simkortet satt fast i. Där hittar du nämligen din pinkod och din pukkod. Det är viktigt att ha koll på dessa koder. Förutom att spara kortet kan du även skriva upp koderna på datorn eller på någon annan säker plats. Pinkoden behöver du för att låsa upp din telefon när den har varit avstängd, och pukkoden behöver du om du har slagit fel pinkod för många gånger.

Storlekar på simkort

Det finns simkort i flera olika storlekar: Standardsim, minisim, microsim och nanosim. Det finns alltså fyra olika storlekar. Standardsim är störst (85,6 mm * 53,98 mm). Denna storlek var förut den enda storleken, men den blir allt mer ovanlig. Nästa i storleksordningen är mini-sim (25 mm * 15 mm), microsim (15 mm * 12 mm) och nanosim (12,3 mm * 8,8 mm).

Olika simkort

För varje telefontyp så är det en av dessa simkortsstorlekar som passar. Från början hade simkorten samma storlek som ett kreditkort, men så stora kort får givetvis inte plats i dagens mobiler. Simkort i den storleken används numera bara som programkort till en del typer av digitalboxar.

Idag använder nyare smartphones Nanosim, det minsta simkortet. Det finns även. ett inbyggt simkort i många nyare smartphones, E-sim.

E-sim, det senaste simkortet på marknaden

E-SIM står för embedded sim eftersom det är inbyggt i enheten (det vill säga mobiltelefonen). Därför tar det också mycket lite plats, rättare sagt ingen plats. Funktionerna som tidigare fanns i ett simkort finns på dessa e-simkorten installerade på produktens moderkort. Den här tekniken är fortfarande ny i Sverige, men vi kommer säkerligen att se betydligt färre fysiska simkort inom några år.

Operatörer med gratis simkort

Fello

Fello är en billigare operatör på marknaden. De går i Telias nät och erbjuder precis som Vimla bara abonnemang till mobiltelefonen. Du får bra villkor, fria samtal och tillgång till telefonservice.


Billigast mobilabonnemang

Telefonsupport

Ingen bindningstid

Hallon

Hallon är idag en av de billigaste och prisvärdaste operatörerna på marknaden. De använder sig av Tre:s nät och har både abonnemang och kontantkort. Hallon erbjuder dessutom prisvärt mobilt bredband, och självklart är simkortet gratis till alla abonnemang och kontantkort.

Hallon bäst i test

Billiga mobilabonnemang

Bäst-i-test

Ingen bindningstid

Beställ nu

Bäst mobiloperatör 2024

Vimla

Vilma har ett litet men genomtänkt sortiment. De erbjuder nämligen bara abonnemang till mobiltelefonen. Däremot så får du ett abonnemang med riktigt schyssta villkor, bra täckning genom Telenors nät och en användarportal som gör det enkelt att ändra abonnemangsstorlek.


Billiga mobilabonnemang

Tipsrabatt

Ingen bindningstid

Chilimobil

Chili erbjuder mobilabonnemang till bra priser med fri surf. Välj om du vill surfa med begränsad hastighet eller med full fart. Du beställer enkelt via hemsidan och får sedan ett simkort skickat till dig inom några dagar.


Fri surf

Billigast obegränsade abonnemang

Välj surfhastighet själv

Comviq

Comviq har alltid varit en operatör att räkna med, och det är de än idag. De har flera olika alternativ av abonnemang och kontantkort, och om du ofta ringer till vänner eller familj utomlands så är Comviq en operatör att räkna med.

comviq

Abonnemang och kontantkort

Köp till luren

Fria samtal & sms

Halebop

Halebop erbjuder både abonnemang och kontantkort. De går i Telias nät, så du får grym täckning, de har låga priser och mycket surf. Utöver simkort så hittar du mobiltelefoner och tillbehör.


Sveriges nöjdaste kunder

Abonnemang

Upp till 100 GB

Tre

Tre har ett stort utbud av abonnemang, kontantkort, mobilt bredband, telefoner och tillbehör. De har även företagslösningar samt den generösaste eu-surfen i Sverige. Tre ger dig höga hastigheter och bra paketpriser på abonnemang och mobiltelefon.


Upp till obegränsad surf

Familjeabonnemang

Ingen bindningstid

Katshing

Katshing är en operatör som nischar sig på mobilabonnemang och elavtal. Utöver det får du fria samtal och sms, utan bindningstid när du köper ett mobilabonnemang.


Samla bonus

Upp till 13 GB EU-surf

Ingen bindningstid

Telenor

Telenor är en stor och stabil partner att räkna med. De har ett stort utbud av abonnemang, surfplattor, mobiltelefoner, kontantkort, mobilt bredband, tillbehör, och självklart kan du få ett gratis kontantkort.


Abonnemang med fri surf

Telenor Familj

Ingen bindningstid