Bästa mobilabonnemanget för Norrland

För att hitta bäst mobilabonnemang för Norrland behöver du först kontrollera aktuell täckning hos de olika mobiloperatörerna. Även om utbyggnaden går framåt behöver du säkerställa att det finns nät just där du bor och befinner dig till vardags.

Bästa mobilabonnemanget för Norrland
Kommentarer
Pris / mån
Betyg
1. Fello abonnemang
fello abonnemang

erbjudande Ingen bindningstid
erbjudande Fria samtal & sms
erbjudande Data: 2 - 22 Gb

fr. 95 kr

stjärnastjärnastjärnastjärna
Mer information
2. Halebop abonnemang
halebop abonnemang

erbjudande Sveriges nöjdaste kunder!
erbjudande Telias nät
erbjudande Data: 5 - 60 Gb

fr. 99 kr

stjärnastjärnastjärna
Mer information
3. Vimla abonnemang
vimla mobilabonnemang

erbjudande Ingen bindningstid
erbjudande Oanvänd surf sparas
erbjudande Data: 3 - 100 Gb

fr. 100 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
4. Comviq abonnemang
comviq abonnemang

erbjudande Ingen öppningsavgift
erbjudande Fria samtal & sms
erbjudande Data: 5 - 40 Gb

fr. 145 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information

Hitta bäst mobilabonnemang med bäst täckning i Norrland

För att hitta bäst mobilabonnemang behöver du veta vilken operatör som har bäst täckning för Norrland genom att ta en titt på operatörernas täckningskarta. De flesta mobiloperatörer har en karta för detta på sin hemsida eller en länk vidare till den som är ägare av aktuellt nät. Det finns för tillfället fyra leverantörer som äger egna nät, nämligen Telia, Telenor, Tre och Tele2. När du har bestämt dig för en av dessa leverantörer som passar dig bäst kan du i nästa steg jämföra abonnemang mellan de mobiloperatörer som delar nät. Då har du en bra utgångspunkt för att hitta bäst mobilabonnemang.

Tänk på att informationen på kartorna bara är vägledande då kapaciteten är beroende av flera saker. Bland annat kan det påverkas om det finns berg, dalar och skog på platsen. Täckningen kan också fungera olika vid olika tidpunkter då det också beror på hur många som samtidigt ringer eller surfar i området.

För att bättre säkerställa att det finns tillräcklig täckning är det alltid bra att själv undersöka hur bra täckningen är. Du kan till exempel höra med grannar och vänner som bor i samma område och fråga vilka leverantörer de har valt och om de är nöjda. Är de nöjda med en särskild operatör är det stor chans att samma kommer att fungera bra för dig vilket gör det lättare att hitta bäst mobilabonnemang.

Ett tredje alternativ är att använda sig av den oberoende tjänsten Täckningskollen som mäter signalstyrkan i mobilnätet. Kartorna finns i två olika varianter med en baserat på professionella mätningar och den andra genom publika mätningar. Professionella mätningar görs genom mätsystemet Täckningskollen PRO. De publika mätningar görs bland annat av personer som använder appen och genom att samla in mastdata från sopbilar i samarbete med olika kommuner.

De olika mobilnätens täckningskartor för Norrland

Genom att undersöka de olika mobilnätens täckningskartor får du en bra vägledning på hur pass bra täckningen är i det område som är aktuellt för dig. Du hittar täckningskartorna via mobiloperatörernas hemsidor. Fyll i din hemadress, kommun eller län samt surfhastighet och se på kartan vilken täckning som erbjuds i området. På kartorna kan du zooma in för att bättre se vad som gäller för de platser du brukar röra dig på.

För att förstå de olika nivåerna som finns och visas med olika färger kommer här en kort sammanfattning:

  • Bastäckning: Du ska kunna ha möjlighet att ringa och surfa utomhus så länge mottagningen inte försämras av bland annat att mobilen ligger i en ficka eller väska.
  • God täckning: Du har goda möjligheter att ringa och surfa utomhus. Det ska gå bra även inomhus speciellt nära fönster.
  • Mycket god täckning: Du bör kunna ringa och surfa både ute och inne. Täckningen kan till viss del påverkas av var du befinner dig i en byggnad och vilken typ av väggar, dörrar och fönster som finns i byggnaden.

Här hittar du samtliga täckningskartor för de operatörer som äger egna nät. När du sen har bestämt dig för vilket nät som passar dig bäst kan du gå vidare med att jämföra abonnemangen för de mobiloperatörer som delar samma nät. Fördelen med att flera operatörer använder samma nät är att de ger lika bra täckning. Detta ökar möjligheterna för dig som kund att hitta det bästa mobilabonnemanget.

Surfhastigheter i de olika näten

Surfhastigheten i de olika näten ger en riktlinje om en normalhastighet som innebär att det är ett genomsnittligt intervall som bygger på ett uppskattat värde. Vad det faktiskt blir för hastighet vid varje tillfälle kan variera beroende på hur många som ringer eller surfar samtidigt och beroende på hur det geografiska området ser ut.

Här hittar du värden för normalhastighet för nät av olika typer

  • 2G normalhastighet 0,1 – 0,2 Mbit/s
  • 3G normalhastighet 2 – 10 Mbit/s
  • 4G normalhastighet 10 – 40 Mbit/s

Hitta bäst mobilabonnemang bland operatörer som delar nät

Beroende på vilket nät du väljer så finns det några olika operatörer att välja på som delar nät. Här visas en sammanfattad lista på dessa mobiloperatörer som hjälp för dig att hitta bäst mobilabonnemang.

  • Telia: Väljer du Telias nät kan du välja mellan Fello, Halebop, Mybeat och Telia som mobiloperatör.
  • Tre: Genom nätet hos Tre kan du välja operatörerna Hallon, Chili och Tre.
  • Telenor: Med Telenors nät har du möjlighet att välja Vimla, A3 och Telenor.
  • Tele2: Vid val av nätet från Tele2 kan du förutom Tele2 även välja Penny, Katshing och Comviq.

 

De norrländska vidderna är vackra och fridfulla men en nackdel är att mobiltäckningen hos några operatörer inte är optimal där, och inte ens de äldre operatörerna täcker alla fjäll och dalar. Att befolkningstätheten är mycket lägre i Norrland är säkert anledningen till att Tre ännu inte har gjort någon större satsning på att utöka sitt nät där, utanför de större städerna längsmed motorvägarna, utan har fokuserat på ett snabbt nätverk i södra halvan av landet. Eftersom Tre inte täcker särskilt stor yta i Norrland är de och de virtuella operatörer som använder deras nät inte med i denna lista.

Telia ärvde ett stort telefonnät från Televerket och hade därför försprång för sin utbyggnad i Norrland eftersom det åtminstone fanns befintliga telefonstolpar. De var därför under många års tid den mest pålitliga operatören i norra Sverige. Telenor och Tele2 startade för några år sedan ett gemensamt bolag för att slå ihop och bygga ut sina nät tillsammans och har på så sätt lyckats expandera till nästan samma magnitud som Telia. De har faktiskt bättre täckning längsmed norra gränsen mot Finland. Kort sagt, om du väljer en utav dessa tre operatörer eller de virtuella operatörer som använder deras nät kommer du ha god täckning i Norrland, förutom på mycket avlägsna platser. Något att ha i åtanke är att operatörernas täckningskartor är ungefärliga uppskattningar på var du kommer att ha täckning, de är ingen garanti, men dessa är ändå bra verktyg för att se om operatören fyller dina behov så gott som möjligt.

Bara ett fåtal av operatörerna har idag bindningstid om du inte samtidigt betalar av på någon digital enhet eller går med på det för att få lägre pris under bindningstiden, Exempelvis Telia. Hos de flesta sparas oanvänd mobildata automatiskt, men för några av Telenors abonnemang måste detta väljas till som extratjänst.

Fello

Fello använder Telias mobilnät. De har enkla avtal utan mycket finstilt, och sidan för deras villkor har både den juridiska texten som krävs och enkla sammanfattningar av denna utan jargong. Fello har också rabatt för barn under 18 år, studenter och seniorer. Deras största abonnemang har 30 GB mobildata och är inte det mest prisvärda i denna lista, om du vill ha mycket surf är Vimla ett bättre alternativ, men obegränsade meddelanden till hela världen ingår. Hos Fello kan du betala med kontokort och om du väljer det betalningsalternativet görs ingen kreditupplysning när du tecknar nytt abonnemang. De har rimliga priser och kundtjänst med högt betyg hos Trustpilot.

Mer information

Hallon

Hallon är en av de populäraste virtuella operatörerna – och vi förstår varför. Förutom några av marknadens allra mest prisvärda abonnemang, med särskilt fina erbjudanden för studenter, barn och seniorer, så använder de sig av Tre:s nät, som idag fungerar bra i större delen av landet.

Mer information

Vimla

Vimla använder Telenors mobilnät och ger rabatt till seniorer, studenter och barn, men med denna rabatt kan man inte välja alternativet med 100 GB data. Hos Vimla kan man betala med kontokort liksom hos Fello och de ger del av vinsten till välgörenhet samtidigt som de har bra priser. De har gott betyg hos Trustpilot.

Mer information

Penny

Tele2:s nät är ett av de allra bästa i Sverige idag, och det är bara en av anledningarna till att Penny är ett bra val för dig som kanske inte alltid får den bästa mottagningen där du bor. Andra goda anledningar till att skaffa Penny är de låga priserna och den innovativa appen, där du enkelt administrerar ditt abonnemang, betalningar och kontaktar kundtjänst.

Mer information

Katshing

Katshing är operatören för den som vill surfa vidare när surfen är slut men hastigheten är så låg då att det är svårt att använda internet till något vettigt. Lyckligtvis använder de sig också av Tele2:s nät, vilket bådar gott för den som vill surfa till full hastighet, så länge surfpott finns kvar, men befinner sig på platser där täckningen kan vara ett problem med vissa andra operatörer.

Mer information

Chili

För dig som vill kunna välja fritt mellan mobilabonnemang med en mindre surfmängd till mobilabonnemang med helt obegränsad surf, så är Chili ett bra alternativ. Dessutom har de riktigt fina priser och en tillgänglig kundtjänst, vilket är en fördel inte minst om mottagningen strular. Nätet Chili använder sig av är Tre.

Mer information

Halebop

Halebop använder Telias mobilnät och har flera olika varianter av både abonnemang och kontantkort. Tyvärr är de inte så prisvärda som de verkar, varken med abonnemangen eller kontantkorten, om du inte samtidigt skaffar en mobiltelefon. Man kan skaffa både nya och begagnade mobiler från dem. Då är de ett av de billigare alternativen. De har två studentavtal med olika datamängder, men inget av dem är prisvärt när det jämförs med andra operatörer. Deras billigaste alternativ inkluderar väldigt begränsat med kommunikation och data, så även där är det i så fall mer prisvärt att välja en annan operatör. De har utsetts till operatören med nöjdast privatkunder av SKI, Svenskt Kvalitetsindex.

Mer information

Comviq

Eftersom Comviq använder både Tele2s och Telenors sammanslagna mobilnät och Telias har de bra täckning i Norrland. Comviq har lågprisabonnemang på under hundra kronor och rabatt för studenter, barn under 18 år och seniorer, men vill du ha ett abonnemang med mycket surf finns det andra operatörer som ger dig obegränsade samtal och meddelanden inom Sverige för samma pris och har liknande täckning. Du kan skaffa en telefon samtidigt som du tecknar abonnemang hos Comviq.

Mer information

Telenor

Till Telenors familjeabonnemang med kan du ansluta upp till åtta användare och ju fler du lägger till desto billigare blir det per person. Detta avtal är bra för familjer där medlemmarna reser mycket eftersom man kan ringa fritt till varandra i hela världen. Surfen fördelas manuellt om man inte har ett obegränsat abonnemang. Telenor har också möjlighet till datakort till surfplatta eller andra digitala enheter som du vill dela abonnemangets surf med.

Mer information

MyBeat

Liksom Fello använder MyBeat Telias mobilnät. Det som får dem att sticka ut är att de erbjuder lågprisabonnemang som kan kombineras till familjegrupper på minst tre användare och på så sätt ge bättre koll på användning och kostnader, plus 10% rabatt på totalkostnaden. De har abonnemang med upp till 50 GB surf, men Vimla har samma surfmängd till lite lägre pris. Hos MyBeat sparas inte oanvänd surf. De erbjuder inte nya mobiler men du kan köpa en bra begagnad hos dem, vilket är bra för de som vill ha mer miljötänk kring sin konsumtion.

A3

A3 är ett norrlandsbaserat telekomföretag som använder Telenors mobilnät för både telefoni och mobilt bredband. De har mobilabonnemang med upp till 40 GB data till genomsnittligt pris och bjuder på tillbehör såsom hörlurar om man väljer att ha bindningstid. Ofta har de rabatt på priset under de första månaderna.

Tele2

Tele2 och Telenors samägda mobilnät täcker 99,9% av befolkningen. Hos Tele2 kan du få obegränsad surf till det lägsta ordinarie priset hos de stora operatörerna och de ger dig möjligheten att sänka det ytterligare genom att bilda vängrupper kallade Unlimited Together. Detta går dessutom att sänka med 20% till i studentrabatt för de som har mecenatkort. Vill du dela din surf mellan flera enheter, exempelvis surfplattan och telefonen, kan du köpa till datakort till lägre pris än ett separat abonnemang. Tele2 ger också möjlighet till barnabonnemang som kan anslutas till en vuxens huvudabonnemang men har begränsad mobildata.Mer information

Telia

Telias mobilnät har tagit priset för bästa mobilnät från testföretaget P3 under tre år i rad. De är dock långt ifrån det billigaste alternativet på marknaden. De har ungdomsrabatt för personer under 28 år och abonnemang med obegränsad surf. Nu erbjuder de också familjeabonnemang för upp till fem användare, vilket ger den bättre pris per person. Med denna funktion hamnar de på ungefär samma prisnivå som Telenor.

Universal Telecom

Universal Telecom använder samma nät som Telenor och Tele2 och har därför god täckning i Norrland. De har fyra surfmängder att välja mellan, max 24 GB data, och det är inte den mest prisvärda operatören. De har ofta kampanjer med dubbel data under en tid vid tecknande av nytt abonnemang.

 

Vilket abonnemang är bäst för Norrland?

Om du vill ha obegränsat med surf så kan du alltid välja en av de stora operatörerna utifrån din preferens, eller prova det billigare alternativet Chili. Om du inte behöver obegränsad surf och vill budgetera annorlunda kan Vimla, Hallon, Penny eller Fello vara bra alternativ. Universal Telecom, A3, Halebop och Comviq går också bra att använda men är inte de mest prisvärda alternativen.


Frågor och svar om mobilabonnemang Norrland

Vilken operatör är bäst i Norrland?

Telia har i regel det bäst utbyggda mobilnätet i Norrland. Läs om operatörer i Telias nät här. I vår topplista hittas de bästa mobilabonnemangen för Norrland.

Vilket mobilabonnemang har bäst täckning?

I norra Sverige har abonnemang som använder Telias mobilnät överlag bäst täckning, i vår topplista ligger därför Halebop på första plats följt av Fello för bäst mobilabonnemang i Norrland. Men operatörernas mobilnät utvärderas årligen av oberoende aktörer. Läs här om operatörerna med bäst täckning just nu.

Vilka operatörer använder Telias nät?

Halebop och Fello använder Telias mobilnät. Läs mer om Telias mobilnät och vilka operatörer som använder det i vår guide.

Hur bra täckning har Hallon i Norrland?

Hallon använder Tres mobilnät. Tre har byggt ut sitt mobilnät mycket under de senaste åren och har numera bra täckning även i norra Sverige. Det är dock inte lika utbyggt som till exempel Telia. Kontrollera täckningen via vår sida med täckningskartor.

Bäst mobilabonnemang med fri surf?

Chilimobil är en operatör med fri surf till riktigt bra priser. De har inget eget mobilnät utan använder Tres nät, precis som Hallon. Hallon har inga abonnemang med fri surf, men de har abonnemang med riktigt mycket surf.