Bästa mobilabonnemanget för Stockholm

Då och då görs det undersökningar på vart det finns bäst mobiltäckning vilket är en viktig faktor för att kunna välja bäst mobilabonnemang. Generellt så är det bäst mobiltäckning i storstäderna men kapaciteten kan skilja mellan operatörer och det gäller även i Stockholm.

Bästa mobilabonnemanget för Stockholm
Kommentarer
Pris / mån
Betyg
1. Hallon abonnemang
hallon abonnemang

fördel Bästa mobilabonnemanget
erbjudande Ingen bindningstid
erbjudande Låg månadskostnad
erbjudande Data: 4 - 100 Gb

fr. 49 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnastjärna
Mer information
2. Vimla abonnemang
vimla mobilabonnemang

erbjudandeIngen bindningstid
erbjudande Oanvänd surf sparas
erbjudande Data: 3 - 100 Gb

fr. 50 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnastjärna
Mer information
3. Fello abonnemang
fello abonnemang

erbjudande Telias nät
erbjudande Ingen bindningstid
erbjudande Data: 2 - 25 Gb

fr. 47,5

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
4. Halebop abonnemang
halebop abonnemang

erbjudande Sveriges nöjdaste kunder!
erbjudandeTelias nät
erbjudandeData: 4 - 40 Gb

fr. 99 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
5. Telenor abonnemang
telenor abonnemang

erbjudande Surfa som hemma i 41 länder
erbjudande Ingen bindningstid
erbjudande Data: 3 - obegränsat Gb

fr. 219 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
6. Comviq abonnemang
comviq abonnemang

erbjudande Ingen öppningsavgift
erbjudande Fria samtal & sms
erbjudande Data: 5 - 40 Gb

fr. 145 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
7. Mybeat abonnemang
mybeat abonnemang


erbjudande Telefonsupport
erbjudande Telias nät
erbjudande Data: 2 - 30 Gb

fr. 100 kr

stjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information

Hitta bäst mobilabonnemang genom att först välja nät

För att kunna hitta bäst mobilabonnemang är det bra att först välja nät så att du är säker på att få den täckning du behöver. I dagsläget finns det fyra mobiloperatörer som har egna nät Tele2, Telenor, Tre och Telia. Övriga mobiloperatörer delar nät med dessa fyra nätleverantörer.

Hur pass bra täckning som finns i varje nät för ditt område ser du genom de olika täckningskartor som finns på varje mobiloperatörs hemsida. Informationen på kartorna är endast vägledande och ingen garanti då nätkapaciteten beror på flera saker. Framförallt är kapaciteten beroende på hur platsen ser ut med berg, dalar och skog. Sedan kan täckningen också skifta mellan olika tidpunkter beroende på antalet personer i området som ringer eller surfar samtidigt.

När du bestämt dig för vilket nät som blir bäst kan du sedan jämföra abonnemangen för de operatörer som delar samma nät och därmed ger lika bra täckning. Här finns de olika täckningskartorna för de fyra operatörer som äger egna nät:

mobilabonnemang stockholm

  • Tele2
  • Telenor
  • Tre
  • Telia

 

Du kan också själv undersöka hur bra täckningen är med olika operatörer genom att fråga grannar och vänner i området. Genom att ta reda på vilka operatörer de har valt och hur de upplever kapaciteten får du en bra riktlinje på vilka som kan fungera bra för dig och du kan lättare hitta det bästa mobilabonnemanget.

Vilka mobiloperatörer som ger bäst mobiltäckning i Stockholm

Analysföretaget Tutela mäter mobiltäckningen genom att samla in data från verkliga mobilanvändare i Sverige. Företaget mäter i sina undersökningar både nedladdningshastighet och nätkvalitet.

Den senaste rapporten från mars 2019 visar att Stockholm är den storstad med bäst täckning. Utav de fyra olika operatörerna med egna nät är Telia och Tre bäst i Stockholm följt av Telenor och på sista plats Tele2. I undersökningen utvärderas den genomsnittliga nedladdningshastigheten via 3G och 4G och nätets kvalitet. Nätets kvalitet värderas utifrån vad som krävs för grundläggande användning som surf, e-post, chattappar och för mer krävande användning som videosamtal och videostreaming i HD.

Bäst nedladdningshastighet i Stockholm har i rangordning Telia, Telenor, Tre och Tele2. Poängen för kvaliteten visar en ändrad rangordning mellan Tre och Telenor. Även om Tele2 kommer sist vad gäller både hastighet och kvalitet så är inte resultaten dåliga utan de andra är helt enkelt bara bättre i mätningarna.

Mobiltäckningen i Stockholms skärgård har förbättrats avsevärt

Mobiltäckningen i Stockholms skärgård har de senaste sju åren förbättrats avsevärt i många delar av skärgården. Länsstyrelsen har gjort undersökningar på mobiltäckningen med hjälp av data insamlat från boende i området. Länsstyrelsen har även samlat in data genom att ta med mobiltelefoner med olika operatörer på Waxholmsbolagets båtar.

Förbättringen beror mycket på operatörernas övergång till 4G och att fibernätet har byggts ut på öarna. Generellt är mobiltäckningen märkbart bättre på vatten än på land. Enligt Länsstyrelsens kartläggning visar resultaten också att det finns stora skillnader mellan olika mobiloperatörer i olika delar av skärgården. Telia och Telenor har bäst täckning och därefter kommer Tele2 på tredje plats och Tre på sista plats. Även om Tre hamnar sist i resultatet så håller de på att bygga ut sina nät i skärgården med nya basstationer för 4G under 2019/2020.

Vill du veta mer om hur täckningen ser ut i skärgården så går det att se på Täckningskollen. Är det många gröna punkter innebär det god signalstyrka.

Se mobiltäckningen i ditt område med Täckningskollen

Vill du veta mer om hur mobiltäckningen ser ut i ditt område kan du använda den oberoende tjänsten Täckningskollen. Tjänsten mäter signalstyrkan i mobilnätet och det går att zooma in på detaljnivå för att se mobiltäckningen i ditt område.

De två olika kartorna bygger på olika slags mätningar. Den ena kartan är baserat på publika mätningar och den andra på professionella mätningar genom mätsystemet Täckningskollen PRO. De publika mätningarna bygger på insamlade data från de som använder tjänstens app samt från mätningar via sopbilar genom ett samarbete med olika kommuner.

Hitta bäst mobilabonnemang mellan de olika operatörerna

När du har valt nät finns det några operatörer att välja på som använder samma nät. Hitta bäst mobilabonnemang genom denna sammanfattade lista över de vanligaste mobiloperatörerna.

  • Tele2: Väljer du nätet med Tele2 kan du förutom Tele2 även välja Comviq.
  • Tre: Med nätet hos Tre har du möjlighet att välja Hallon och Tre.
  • Telenor: Vid val av Telenors nät kan du välja operatörerna Vimla och Telenor.
  • Telia: Genom Telias nät kan du välja Fello, Halebop och Telia som mobiloperatör.

Eftersom Stockholm är huvudstaden och storstockholm ett av de mest tätbebyggda områdena i landet är det inte så konstigt att det har varit prioritet för alla mobiloperatörerna att ha ordentlig täckning där. Endast Tyresö nationalpark saknar mobiltäckning för surf i Stockholmsområdet, men alla utom Tre har okej täckning för rösttrafik där. Skärgårdsöarna täcks också av mobilnäten.

Detta betyder att om du mestadels befinner dig i Stockholm kan du välja i stort sett fritt mellan operatörerna eftersom du troligtvis inte kommer att ha några problem med täckning i någon av de större städerna i Sverige. Det inkluderar de virtuella operatörer såsom Halebop och Hallon som använder de större operatörernas mobilnät. De större operatörerna ger dig möjlighet att köpa separata datakort, exempelvis till surfplatta, för mindre än en hundralapp i månaden.

basta mobilabonnemanget for stockholm

Operatörer som använder Telias mobilnät

Fello

Fello har ett mycket enkelt koncept, att det inte ska finnas något lurigt finstilt för abonnemanget. Deras sida är enkel att navigera och hitta svar på eventuella frågor. De ger max 30 GB data till ungefär samma pris som du får 50 GB för hos MyBeat eller Vimla, så om man vill ha mycket surf finns det andra operatörer med bättre priser. För små abonnemang har de rabatt för studenter, barn och seniorer och det finns ett för under hundra kronor. Hos Fello kan man betala med kontokort och behöver därför inte genomgå kreditupplysning.

Mer information

Halebop

Halebop har både abonnemang och kontantkort. Abonnemangen finns i flera varianter, både vanliga och studentabonnemang. De har mobiler och tillbehör också, och inte sällan erbjudanden på tillbehör om man väljer att ha bindningstid. I deras minsta abonnemang ingår bara begränsade mängder meddelanden och samtal och största surfmängden de erbjuder är 30 GB, men ibland finns det erbjudanden som dubblar eller utökar denna, under en tidsperiod på ett par månader upp till ett år. Halebops prislistor är mer otillgängliga, eftersom de måste laddas ner, och svårtydda än Fellos.

Mer information

MyBeat

MyBeat har jämförbara priser med Vimla. De kan ge upp till 50 GB surf och ger ofta rabatt på de första månaderna. Hos MyBeat kan du skapa familjegrupper av abonnemang för att samla och administrera allas telefoni på samma ställe, och det ger 10% rabatt på totalpriset. De ger möjlighet att köpa bra begagnade mobiler när man tecknar abonnemang.

Mer information

Telia

Självklart använder Telia sitt eget mobilnät. Om man redan har bredband eller någon annan tjänst från dem så kan de kombineras och man får små bonusar som mer surf och dylikt. Telia har abonnemang med obegränsad surf, och erbjuder numera också familjeabonnemang med upp till fem användare för att spara allas mobilkostnader på samma ställe. Surfen kan fördelas manuellt för abonnemang som inte har obegränsad data, och priset per användare är mycket lägre än om alla familjemedlemmar skulle ha separata abonnemang. Telia har också infört e-simkort för iPhone XR och Samsungs smartklockor nu, så om du är intresserad av detta kan Telia vara ett bra val. De har ganska höga priser men snabb surf och mycket bra täckning, och fri surf på sociala medier. De har upprepade gånger utsetts till Sveriges bästa mobilnät av testföretaget P3.

 

Operatörer som använder Tele2s eller Telenors mobilnät

Telenor

Telenor har länge marknadsfört sina familjeabonnemang. De är mer prisvärda än om alla i familjen har separata abonnemang med mycket surf, särskilt de obegränsade abonnemangen, och ju fler familjemedlemmar som inkluderas, upp till åtta totalt, desto billigare blir det per person. De ger möjlighet att surfa “som hemma” i 41 länder, men detta inkluderar alla EU-länderna så det är inte riktigt lika imponerande som det låter. Tre har faktiskt bättre utbud i det fallet, genom sin tjänst 3Världen som ingår i större abonnemang hos dem. Däremot ringer familjemedlemmar i Telia Familj fritt till varandra i hela världen, så för en familj som reser mycket kan det vara bra.

Mer information

Vimla

Vimla är en enkel lågprisoperatör som donerar del av vinsten till välgörenhet och har bra pris på sina surfmängder. Du som är senior, student eller under 18 kan få rabatt (eller snarare mer surf till samma pris) på abonnemanget, men kan då inte välja alternativet med 50 GB data. Vimla nämner i sin support att de har planer på att integrera e-sim men har ännu inte nått det steget. Hos Vimla kan du betala med kontokort istället för faktura.

Mer information

Comviq

Comviq har flera olika alternativ, beroende på vad kunden behöver men är inte riktigt bäst på något. Det finns lågprisabonnemang för under hundra kronor för dem som inte använder sin mobil så mycket, men det är i stort sett samma pris som för Vimlas, Hallons eller Fellos minsta abonnemang och hos de operatörerna får man obegränsade samtal och meddelanden till det priset. Det finns också studentabonnemang och speciella abonnemang och mobilerbjudanden för seniorer. Comviq Combo inkluderar samtalsminuter till utlandet, så det kan vara bra för dem som har släkt och vänner spridda över världen.

Mer information

Tele2

Tele2 och Telenor har inte identiska mobilnät eftersom det inte var gemensamt från början, så äldre teknologi såsom 2G kan variera lite. Båda har dock god täckning nästan överallt. De har det billigaste obegränsade abonnemanget om inte de andra operatörernas familjeabonnemang räknas, och detta kan minskas ytterligare med studentrabatt och Unlimited Together, vängrupper där alla får reducerat abonnemangspris. Dessa kan vara bra för familjer där barnen har flyttat hemifrån och sköter sin egen ekonomi men ändå vill ha lite rabatt på abonnemanget. Vänner och grannar kan också enkelt vara med i gruppen eftersom det handlar om separata abonnemang.

Mer information

A3

A3 är ett mindre telekomföretag i Norrland men eftersom de använder Telenors mobilnät har de god täckning i Stockholmstrakten. De har genomsnittliga priser och surfmängder, men inget obegränsat abonnemang, och inkluderar tillbehör som till exempel hörlurar om man väljer att ha bindningstid.

Operatörer som använder Tres mobilnät

Hallon

Hallon är enda lågprisoperatören som ger dig 100 GB data, alltså dubbla det du kan få hos Vimla och till ungefär samma pris. Nu har de dessutom börjat visa pris/GB data för sina alternativ så att det är lättare att få översikt. Som student, barn under 18 eller senior får du rabatt, och kan då välja även högsta surfmängden. Hallon ger dig också möjlighet att betala med kontokort, men säger inte detta högt och tydligt på sin hemsida längre. Hos Hallon kan du skaffa en mobiltelefon när du tecknar abonnemang, med avbetalningstid på 24 månader. För att skaffa mobil på avbetalning krävs kreditupplysning.

Mer information

Tre

Om man planerar att spendera tid i skogen eller fjällen i norra halvan av landet då och då är Tre inte bästa valet, men för tättbebyggda områden och i södra halvan går de utmärkt att använda. Deras deras abonnemang är ganska dyra, så vill du ha ett billigt abonnemang finns det andra operatörer som är mer prisvärda, men de har några intressanta extrafunktioner såsom fri musikstreaming. De har också en tilläggstjänst, 3Världen, som ger dig möjligheten att surfa i 50 länder utöver EU, så de kan vara ett bättre val än både Comviq och Telenor om du vill roama utomlands. Läs deras villkor innan du gör det, så att du vet exakt vad som gäller.

Mer information

 

Vilket abonnemang är bäst i Stockholm?

Förhoppningsvis har denna lista underlättat för dig att välja mellan mobiloperatörerna utefter dina egna behov. Eftersom det handlar om en storstadsregion är mobiltäckning inte direkt något att oroa sig över, utan snarare är det andra tjänster som du antagligen vill fokusera på. Välj efter tycke och smak!