Enligt en ny rapport är Telias mobilnät det nät som ger den bästa mobilupplevelsen i Sverige. Det är testföretaget nPerf som har gått igenom resultatet från över 10 000 mätningar för att utvärdera de svenska operatörernas mobiltjänster. Telia koras till klar vinnare med Tele2 på andra plats, Tre på tredje plats och Telenor på fjärde plats. 

Hastighetstest bakom resultaten

nPerf är ett företag som har specialiserat sig på mätningar av internetanslutningar. De erbjuder tester till allmänheten via sin hemsida och sin mobilapp. Rapporten ”Barometer of mobile Internet connections in Sweden” publicerades i augusti 2022 och utvärderar de svenska mobilnäten under perioden 1 juli 2021 till den 30 juni 2022 – resultaten är alltså rykande färska. 

För att få fram sina resultat har nPerf använt data från sin app som användare har använt för att testa sin internethastighet i sin smartphone – aningen med iOS eller Android. Mätningarna visar nedladdningshastighet, uppladdningshastighet, svarstider, 5G-täckning och kvalitet vid strömning av video via Youtube och vanlig webbsurfning. 

Telia är överlägsna 

Enligt den data nPerf har samlat ihop landar alltså Telia i topp när det kommer till hur väl deras mobilnät presterar i praktiken. Telia uppvisar faktiskt allra bäst resultat på alla områden nPerf har tittat på: genomsnittlig nedladdningshastighet, genomsnittlig uppladningshastighet, svarstider, webbsurfning och Youtube-streaming. 

Allra tydligast blir Telias överlägsenhet när vi tittar på ned- och uppladdningshastigheten. Telia har ett genomsnitt på 120 Mb/s för nedladdning, medan Tre ligger på 92,9 Mb/s, Tele2 på 84,7 Mb/s och Telenor på endast 49,6 Mb/s. När det kommer till uppladdningshastigheten är resultaten snarlika. Telia ligger på ett genomsnitt på 24,2 Mb/s, Tele2 har 17,8 Mb/s, Tre 17,0 Mb/s och Telenor endast 13,6 Mb/s. 

Totalt testresultat

  1. Telia
  2. Tele2
  3. Tre
  4. Telenor

Telias 5G-nät är bäst

Telias fina resultat beror till stor del på hur väl de har hunnit bygga ut sitt 5G-nät under perioden. Telia lanserade sitt första publika 5G-nät i Stockholm i maj 2020, och sen dess har utvecklingen fortsatt gå framtåt. Enligt testföretaget umlaut var Telias 5G-nät det bästa i Sverige under 2021. Operatören har som målsättning att nå 90 % av den svenska befolkningen med det nya mobilnätet senast 2023. 

Här hittar du alla operatörer som använder Telias testvinnande mobilnät.

Telenor halkar efter

Telia drar alltså ifrån, men Telenor halkar också tydligt efter. Testföretaget förklarar operatörens sämre resultat med deras 5G-nät, som inte är lika utbyggt som övriga operatörers. En brist på 5G-täckning påverkar resultaten i ned- och uppladdningshastighjeter avsevärt. 

Telenor är dock inte sämst på exakt alla plan. När det kommer till svarstider presterar de faktiskt näst snabbast av alla, precis bakom Telia.