Det fanns en tid då Telia var den enda mobiloperatören i Sverige. Visst var det betydligt enklare att välja då, men den moderna operatörsmarknaden innebär trots allt fler fördelar för dig som konsument. Idag finns operatörer som Hallon och Vimla, som använder sig av de stora mobilnäten, men har betydligt lägre priser.

Trivs du trots allt med ditt gamla trygga Telia-abonnemang blir du som senior tyvärr tvungen att också betala mer än hos många av de andra mobiloperatörerna. Medan flera av lågprisoperatörerna har särskilda seniorabonnemang, för mindre än en hundalapp, går Telia en annan väg för att locka äldre kunder. De erbjuder abonnemang tillsammans med mobiler som de menar passar bra för äldre, såsom Doro-telefoner.

Telia senior

Mobilabonnemang
Kommentarer
Pris / mån
Betyg
1. Vimla seniorabonnemang
vimla mobilabonnemang

fördel Bästa seniorabonnemanget
erbjudande Rabatt första månaderna!
erbjudande Oanvänd surf sparas
erbjudande Data: 6 - 100 Gb

fr. 50 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
2. Hallon seniorabonnemang
hallon abonnemang

erbjudande50% rabatt i 3 mån
erbjudande Ingen bindningstid
erbjudande Data: 3 - 16 Gb

fr. 44 kr

stjärnastjärnastjärnastjärna
Mer information
3. Karma Mobil seniorabonnemang
karmamobilabonnemang

erbjudande Din ålder i rabatt i 2 mån!
erbjudande Bemannad kundtjänst som står klar
erbjudande Data: 5 - 100 Gb

fr. 0 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information
4. Fello seniorabonnemang
fellomobilabonnemang

erbjudande 50% rabatt i 2 månader!
erbjudande Telias mobilnät!
erbjudande Data: 3 - 32 Gb

fr. 48 kr

stjärnastjärnastjärnastjärnahalv-stjärna
Mer information

Stora priskillnader mellan Telia och virtuella operatörer med seniorabonnemang

Telia är en utmärkt mobiloperatör, men med en akilleshäl: priset. Prismässigt är det mycket mer fördelaktigt att välja en virtuell operatör än Telia. Med virtuella operatörer menar vi sådana som inte har några fysiska butiker eller egna mobilnät. Istället skaffar du abonnemangen genom operatörernas webbsidor och får ett SIM-kort hemskickat till dig.

När du väl satt i ditt SIM-kort i mobilen fungerar allt som vanligt. Du kommer med andra ord inte märka någon skillnad i funktion om din mobiloperatör heter Fello eller Telia. Då de virtuella operatörerna använder sig av de stora operatörernas nät är täckningen lika bra. Just Fello använder sig för övrigt av Telias nät, så om du är nöjd Telia-kund sedan innan kan du med fördel byta till dem.

Så hur mycket pengar går det egentligen att spara på att byta till en virtuell mobiloperatör med seniorrabatt? Ganska mycket faktiskt.

Telias abonnemang med fria samtal och sms samt 2 gigabyte data kostar 219 kronor.

Som jämförelse kostar exempelvis Hallons minsta abonnemang för seniorer med fria samtal och sms samt 3 gigabyte bara 89 kronor i månaden. Vimlas minsta seniorabonnemang ger dig 6 gigabyte för 100 kronor månaden, och Fellos minsta seniorabonnemang med 3 gigabyte kostar 95 kronor i månaden. Och då har vi inte ens nämnt prisrabatten under de inledande månaderna eller extrasurfen som ingår.

Att byta från Telia till en annan operatör med seniorrabatt kan alltså spara dig mer än 100 kronor i månaden och samtidigt ge dig större surfmängder.

 

Fler lågprisoperatörer fokuserar på bra kundservice

Tidigare nämnde vi att Telias akilleshäl är priset. Lågprisoperatörernas akilleshäl har länge varit kundservicen. Många har valt att bara ha en avskalad kundservice, tillgänglig via chatt och epost. Detta har gjort att många har dragit sig för att skaffa abonnemang hos operatörerna.

Särskilt för äldre är det ofta viktigt att det ska finnas bra personlig som finns tillgänglig när något krånglar, och det tar även flera mindre operatörer nu på allvar.

Mobiloperatören Karma Mobil har därför inte bara lågra priser och åldersrabatt (!). De har också valt att satsa extra mycket på att ha en bra kundtjänst, som du når via telefon, chatt eller mail. Även Fellos kundtjänst går att kontakta via telefon, och då de har över 500 positiva kundrecensioner på Trustpilot kan du känna dig trygg med att få den hjälp du behöver vid frågor om ditt abonnemang.

 

För- och nackdelar med Telia-abonnemang för seniorer

Det går inte att komma ifrån att Telia fortfarande är ett lika tryggt och pålitligt alternativ som när de ensamma fick styra och ställa på den svenska mobilmarknaden. Här är de största fördelarna och nackdelarna med att välja Telia som operatör.

 

Fördelar

👍 Täckningen: Telia har länge legat i topp i olika tester av mobilnät. De har ett välutbyggt mobilnät som även fungerar på glesbygden. Dessutom rustar de för framtiden genom utbyggnaden av 5G-nätet.

👍 Fysiska butiker: Telia kan du besöka i fysiska butiker, där du kan få hjälp med dina abonnemangsfrågor och köp.

👍 Bra mobilutbud: Alla operatörer säljer inte mobiltelefoner med sina abonnemang, men det gör Telia. De har också särskilda utbud för seniorer som vill ha en mer lättanvänd mobil med större knappar.

 

Nackdelar

👎 Priset: Du får betala mer för ett Telia-abonnemang än hos lågpriskonkurrenterna, egentligen helt i onödan. Även de billigare konkurrenterna går i de stora näten så prestandan kommer inte vara sämre om du väljer någon av de operatörerna. För pensionärer finns det mycket pengar att spara varje år på att byta från Telia.

👎 Inga seniorrabatter: Telia har lägre priser för ungdomar och studenter, men seniorer får betala fullpris för abonnemangen.

 

Vanliga frågor och svar

Har Telia seniorrabatt?

Telia erbjuder inte senior- eller pensionärsrabatter i den traditionella bemärkelsen. Vill du ha mer surf på köpet eller lägre pris passar det därför bättre att skaffa ett mobilabonnemang med seniorrabatt hos någon av de virtuella operatörerna. Hos Fello får du som är över 55 exempelvis större datamängder för pengarna i samtliga abonnemang. Fello använder sig dessutom av Telias nät. För dig som är intresserad av att skaffa en telefon tillsammans med ditt kan dock Telia vara ett bra val. De har bland annat Doro-telefoner i sitt sortiment som du kan betala av tillsammans med abonnemanget. 

Vilka alternativ till Telia är bra för mig som vill ha seniorrabatt?

Idag finns det många bra alternativ till Telia som har seniorrabatt. Om du är nöjd Telia-kund sedan tidigare och drar dig för att byta operatör kan Fello vara en bra kompromiss. De har höga kundomdömen, billiga seniorabonnemang och använder sig av Telias nät. Du riskerar alltså inte att få sämre täckning än tidigare om du byter från Telia till Fello. Andra mycket prisvärda abonnemang för seniorer hittar du hos Hallon, VImla, Comviq och Karma Mobil. 

Är Telia en bra operatör för pensionär?

Telia är en pålitlig teleoperatör med bra kundservice. Du kan så väl chatta som ringa eller besöka en Telia-butik om något krånglar. De har också ett bra sortiment av mobiltelefoner som går att köpa tillsammans för mobilabonnemanget. Är du ute efter en mer lättanvänd mobil, som Doro, kan du skaffa en sådan genom Telia. Prismässigt ligger dock Telia över många av konkurrenterna, och för många pensionärer är förstås en så låg månadskostnad som möjligt att föredra. Är priset en av de viktigaste faktorerna för dig rekommenderar vi istället en lågprisoperatör med seniorrabatt.